Anneli Tõugjas-Männiste: Kui räägime endaga hästi, siis kasvab ka enesekindlus

Anneli Tõugjas-Männiste: Kui räägime endaga hästi, siis kasvab ka enesekindlus

Seekord sukeldume üheskoos Eesti ühe Top FPO mängija Anneli-Tõugjas Männiste maailma. Anneli möödunud hooaeg oli muljetavaldav, tehes kaasa 16 PDGA võistlust, millest lausa 10 lõpetas poodiumikohal. Ühtlasi saavutas Anneli ka European Pro Tuuri 2023 üldvõidu! Märkimisväärne on kindlasti European Open-i kui ka Euroopa Meistrivõistluste 2023 6. koht.

Anneli, sa oled Eesti FPO ridades ilmselt üks huvitavaim naismängijad, nii mängijana kui ka mänguväliselt, mil paistad silma kui üks tõeline terviseguru. Kuidas leidsid tee sellise eluviisini?

Ma ei tea, kas tervisguru on õige sõna minu jaoks, sest mul on veel pikk tee minna jõudmaks sinna, kuhu soovin, aga võib-olla olen keskmisest eestlasest tõesti tervislikum. Mul on mitmeid autoimmuunhaigusi ja muid kroonilisi probleeme, millega pidin nooremana koguaeg võitlema. Lõpuks ei pidanud keha enam ravimite merele vastu ja otsustasin muuta oma eluviisi ja toitumist. Ma olin ka enne sportlik ja see pole minu jaoks kunagi suur ületamine olnud, aga olin kohutavalt stressis koguaeg ja sõin valesti. Mind innustab see, et saan ehk elada täisväärtuslikult ka vanaduses, lootes, et see, mis ma hetkel teen, kannab rohkelt vilja ja saan kehale rohkem tuge pakkuda praeguse eluviisiga.

Milline näeb välja sinu tavaline päev off-seasonil ning kui palju see muutub, kui hooaeg on algamas või kestab?

Off-seasoni alguses keskendun rohkem aeroobsele treeningule ja naudin rohkem õues liikumist just jooksmise ja suusatamise näol. Tavaliselt käin ka koormustestil ja lasen tervise üle hinnata. See aasta on natuke erinev olnud, sest ettevalmistusperiood on jäänud käetrauma tõttu lühemaks, küll aga on lisandunud palju jõusaali. Sellel aastal võtsin omale kehalise ettevalmistuse treeneri, kes aitab kõik nõrgad kohad tugevaks saada ja seetõttu langeb kohe ka vigastuste oht. Ettevalmistust aitab teha Mati Arend, kellega on koostöö väga hästi sujunud ja kõik trennid on väga huvitavad. Rõõm on näha, kuidas keha areneb päris kiirelt ja muutub iga nädalaga tugevamaks.

Soovitan kõigile, sest ma alles praegu saan aru, et oleks võinud seda juba ka eelnevatel aastatel teha. Vigastused siiski on millekski vajalikud ja tuleb välja, et see oli minu õppetund ja leid korraga.

Mis tööd sa teed? Mis on sinu töö plussid ja miinused seoses discgolfiga?

Olen massöör, mis pole füüsiliselt just kõige lihtsam töö. Koormus langeb palju kätele ja kasutuses on palju samu lihasgruppe, mida kasutame ka discgolfis. See kõik laob väga soodsa pinnase ülekoormuste tekkeks, mis juhtus ka minuga. Eelmisel aastal pidin hooajaväliselt kohutavalt palju tööd tegema, et saaksin suvel tuuritada ja see oli igatepidi väga kurnav. Kuna töötasin ka võistluste vahel, siis tekkis lõpuks mul kaelas lihaste ülekoormus, mis avaldus üldse randmeprobleemina. Kindlasti oleks muu töö kehale sõbralikum, aga armastan oma tööd liiga palju, et sellest loobuda. Hetkel lubab sponsori vahetus natuke lõdvemalt elu võtta ja saan miinimumkoormusega tööd teha, et saaksin lasta rohkem kehal puhata.

Teame sind, kui väga tugeva mentaalsemänguga mängijana. Kuidas arendad oma mentaalset mängu või mis on see miski, mis paneb sind uskuma oma oskustesse? Anna väike nipp lugejatele

Ma tean väga vähe vaimselt tugevaid mängijad, kes poleks kunagi elus läbi põlenud. Kui oled selle protsessi läbi teinud ja oskad sellest õppida, siis see avab väga palju silmi ja tuled sellest välja palju tugevama inimesena. Tugiraamistik Sinu ümber on samuti oluline, sest oled sama tugev kui on sinu tugisüsteemi nõrgim lüli. Vali endale sobiv ja toetav kaaslane, sõbrad, seltskond, kus liigud. Lõpuks on kõige tähtsam, et usuksid ise kõige rohkem, et sa suudad seda. Rajal on Sinu kõige suurem vastane Sina ise. Sul on olemas ka teised mängijad, aga tihti me rikume oma mängu ära just ise. Me hakkame endale halvasti ütlema ja siis läheb edasi kõik allamäge. Mõtle, kas ütleksid oma kaaslasele või parimale sõbrale nii? Pigem astu sealt kastist välja ja mõtle, mida sa ütleksid oma kõige tähtsamale inimesele kui tal ei lähe hästi ja hakkab lootust kaotama. Kui räägime endaga hästi, siis kasvab ka enesekindlus. Minu jaoks oli see täielik murdepunkt, sest sain aru, et ma kohtlen ennast rajal nii halvasti ja siis ei saagi midagi välja tulla. Ja kui midagi lähebki halvasti, siis see on kõigest üks vise, see ei määra mitte midagi. Kõige tähtsam vise on järgmine vise.

Sa oled üks nendest mängijatest, kes julgeb oma arvamusi ja mõtteid ka häälekalt väljendada. Mis sa arvad, kui palju see sind mängijana aidanud on?

Ma olen enda jaoks väga palju asju selgeks teinud juba selles mõttes, et meil ei saa midagi muutuda, kui me ainult kaasa noogutame. Arvamused on olulised ja tänu nendele saame asju paremaks muuta. Ka sponsorid on arvamustele alati avatud olnud, mis on ketaste tootmisel oluline ja brändile endale ka kasulik. On teatud kohad, kus tasub pigem mitte kaasa rääkida ja valida koht, kus seda teha. Kõige kohta arvamust avaldada ei ole mõtet ega tohikski.

Anneli Tõugjas-Männiste
Anneli Tõugjas-Männiste Euroopa Meistrivõistlustel 2023 Tallinna Lauluväljakul. Foto: Kristjan Noormets

2024 hooajale lähed vastu tiim Innovaga. Kuidas leidsid tee just Innova brändini?

Kuna leping Discmaniaga lõppes ja ei soovinud seda antud tingimustel pikendada, siis võtsin ühendust paari erineva tootjaga. Tegelikult langes see tohutult halvale ajale ehk just jõulueelsesse aega, kus on kõikidel puhkused. Teiste tehastega oli natuke keerulisem, kuna nad hakkasid alles jaanuaris tiime kokku panema või pakkumisi tegema ja Innova oli kohe nõus käed lööma, siis nii see otsust saigi tehtud. Tänu Discsportile Eestis ja Rene Mengel’ile eesotsas on meil head kontaktid Innovaga ja nii sai kiiremini asjad liikuma pandud. 

Uus aastane leping on võtnud väga palju pingeid maha, sest saan kenasti oma Euroopa võistlustega seotud kulud kaetud ning fundraiser ketta müügist saadud tulu abil ehk õnnestub ka USA-sse minna.

Sa oled eesti discgolfi maastikul päris kaua tegutsenud. Mitu aastat oled mänginud ja millal tundsid, et saabunud on pöördepunkt sinu mängus ja tulemustes?

Sattusin discgolfi juurde 2015. aastal. Hakkasin rohkem trenni tegema 2017, aga tegelikult ma leian, et tõeline pöördepunkt toimus alles 2023. aastal, sest oskused olid koguaeg olemas, aga vaimselt oli mul rajal koguaeg tohutult raske. Kui see osa korda sai, siis muutus kohe ka mängupilt.

Me ei pea alati endaga ise hakkama saama kui on raske. Meil on tohutult palju inimesi olemas, kes saavad selliste probleemidega aidata ja see on vahel elumuutev, sest elu muutub ka väljaspool discgolfi kui peas on asjad korras.

Anneli-Tõugjas Männiste, Discgolf.eeAnneli Tõugjas-Männiste EPT Turku Open-il 2023 pärast Hole-in-one viset. Foto: Marika Salmi

Euroopas oled sa omale tublisti nime teinud, mis järgmiseks? Millised on su edasised eesmärgid, plaanid ja unistused discgolfis?

Eelmisel aastal avanes sügisel võimalus USA-sse minna ja ootasin seda tohutult, aga siis selle käevigastusega hooaeg ka lõppes. Kindlasti pole ma seda unistust maha matnud. See aasta teen kaasa DGPT etapid ja loodetavasti jõuan ka üle ookeani mingit turniiri mängima. Eelkõige peab rahakotti vaatama. Mul on hea meel, et meil on võimalus ka Euroopas kõrgemal tasemel võistelda, sest nii saame ka vahepeal koju tulla, mis on ka oluline.

Kas näed ennast professionaalse mängijana, kes tuuritab lisaks Euroopale ka USA-s?

Olen sellele palju mõelnud. Kui oleks sellised rahalised võimalused, siis jah. Olen endale ka selgeks teinud, et ma pole seda tüüpi mängija, kes tahab autos magada ja kuidagi läbi ajada. Euroopas on hetkel nii palju odavam, et saad ikkagi voodis magada ja mugavalt reisida oluliselt vähema rahasumma eest. Loodan, et saan ka see hooaeg ilusaid tulemusi teha, et saaksin 2025 juba rahulikumalt üle lahe vaadata. Tuleb ise lihtsalt kõvasti vaeva näha.

Mida pead enda tugevuseks rajal?

Vaimne tugevus ja kindlasti ka erinevad viskeoskused.

Kas oled endale algavaks hooajaks ka juba uue koti kokku saanud?

Kuna Innovaga saan kasutada nende tehasest tulnud vanu Discmania kettaid, siis osaliselt on see pool mul muretu. Päris uusi kettaid pole ma veel kätte saanud, kuna nende saatmine ja komplekteerimine on USA-st saates natuke keerulisem. Enne Discmaniaga liitumist viskasin ka Innovat, siis on mul ka veel vanu häid kettaid, mida saan kasutusse võtta. In the bag võiks selguda ilmselt märtsis kui olen saanud uusi kettaid ka juba visata.

Sul ilmus just ka Fundraiser ketas. Kas see on sinu esimene? Kuidas tekkis stämpi idee?

See on tõesti minu esimene Fundraiser ketas. Stämpi tahtsin sellist, mis sobiks nii meestele kui naistele. Kuna Hiina kultuur on mind alati paelunud ja sobivalt algas draakoni aasta, siis nii see draakon sinna tee leidis.

Millised võistlused on 2024 hooajal plaanis ja milliseid neist on sinu jaoks oluliseimad?

Kõige olulisemad on kindlasti DGPT etapid. Graafikust jääb välja ainult Ale Open, sest see on ideaalne nädal lasta kehal taastuda enne järgmist DGPT etappi ja Eesti meistrivõistlusi. Ideaalis tahaks jõuda ka see aasta USA-s toimuvale MM-ile.

Anneli-Tõugjas Männiste, discgolf.ee
Anneli Tõugjas-Männiste Euroopa Meistrivõistlustel 2023 Tallinna Lauluväljakul. Foto: Celin Lannusalu