Kaidi Allsalu: Peale esimese lapse sündi tabas mind teatav rahu

Kaidi Allsalu: Peale esimese lapse sündi tabas mind teatav rahu

Eesti discgolfimaastikult võib leida suurepäraseid mängijaid, kes samal ajal täidavad ka emarolli. Kuidas siis olla samal ajal lepinguline mängija, Eesti top mängija ja ema kahele lapsele? Kaidi Allsalu räägib lähemalt.

Võitsid juba kolmandat aastat järjest Talvised meistrivõistlused. Milline nägi välja su ettevalmistus nii talvisteks kui ka algavaks hooajaks üldiselt? Kui palju pühendad aega näiteks viskevormile ja putikordusteks?


Talve esimeses pooles ma tavaliselt ei mängi, kuid peale aastavahetust leidsin aeg-ajalt end ikkagi rajalt. Talviste meistrivõistluste eel käisin mitmel korral meistrivõistluste rajal harjutamas. Nüüd kui märts käes ja lumeolud lähevad aina paremaks, saab läbimõeldud viskeid hakata platsil tegema. Talvel käisin Silveri putitrennis korra nädalas ning ka kodus hoidsin terve aeg puti soojas. Meil on paigaldatud garaaži lina, kuhu sisse saab väga edukalt ka viskeid teha, kuid putt sai talvel kindlasti rohkem kordusi ja tunde alla kui viskamine.

Sind teatakse ka kui väga enesekindlat ja hea mentaalsemänguga mängijat. Mis on sinu võti tugevale mentaalsele mängule? Anna mõni nipp teistele mängijatele.

Ma ise olen enda osas üsna tagasihoidlik ja liialt ennast ei kiida, kuid on tore tõdeda, et olen sellise tugevusega silma jäänud. Ma tegin oma esimese tutvuse discgolfiga juba 2014. aastal ja tunnen, et osaliselt on mentaalne pool läinud lihtsalt ajaga paremaks. Mida ma ise enda puhul tunnen, mis toimib on see, et me kodus arutame abikaasaga väga palju discgolfi erinevate aspektide üle ja need jutuajamised on alati väga inspireerivad ja igakord tekib tõdemus, et ma tean ju küll kuidas ja mismoodi..  Teiseks ma kuulan palju, mida räägivad parimad ja panen endale tallele ning kui vaja, siis rakendan.

Meil kõigil on hetked, kus mentaalne pool pole oma parimas vormis, kuid hea sisekõne endaga võib sellistel hetkedel imesid teha. Nagu Kristin on öelnud- enda vastu tuleb hea olla :) Palju olen lugenud ka golfi mindseti raamatut.

Kui palju sa püstitad eesmärke, nii enne konkreetset mängu kui ka discgolfile üldiselt? Mis on sinu eesmärk discgolfis?

Sellele küsimusele tuleb nüüd üsna igav vastus. Oma eesmärke ma tavaliselt valjult välja ei ütle, aga üldisem eesmärk discgolfis on sellega tegelemine nii palju kui võimalik ja lihtsalt kogu kupatuse nautimine.

Discgolf.ee, Kaidi Allsalu
Foto: Celin Lannusalu

Ilmselt teavad enamused, et olles suurepärane discgolfar oled emaks ka kahele lapsele. Kui palju mõjutab sinu treeninguid ja võistluskalendrit fakt, et lisaks discgolfile pead leidma ka aega, et olla ema?

Treeninguid üldiselt väga ei mõjuta, noorem laps käib ka juba lasteaias. Beebiajal käisime palju käruga rajal, tegemata pole midagi jäänud. Võistluskalendri koostamine on paras ettevõtmine ja vajab abikaasaga korralikult läbirääkimisi. Kuid kuna ma hetkel olen ka lepinguline mängija ja ka minul on selles osas omad kohustused, siis selle võrra on natukene lihtsam. Ja üheks minu kasuks mängivaks argumendiks on ehk ka minu mängutase. Vahetevahel tuleb ikka vanemalt lapselt küsimus, miks sa jälle lähed!? Noorem seevastu loobib ise ka hea meelega. Aga kui telekast empsi näitab, siis on mõlemad väga põnevil :)

Kui kaua olid discgolfist eemal ning kui kaua võttis aega, et tagasi nö viske-ja võistlusvormi jõudsid?

Nii-öelda pausid olid mul 2015 ja 2020. Kui esimese rasedusega tuli algul paus sisse seni kuni beebi kõhus liigutama hakkas, siis teise lapsega mängisin ma terve raseduse aja, et kuulujutt vastab tõele. Piltlikult öeldes - rajalt otse haiglasse. Esimese lapsega naasesin rajale umbes üks kuu hiljem ja teise lapsega kolme nädala pärast. Kusjuures suhteliselt viimasel hetkel tuli Kristinile teada anda, et paarikatel siiski osaleda igaksjuhuks ei saa. Jälgisin tulemusi metrixi vahendusel ise metsas puttereid loopides. Üsna kiirelt tuleb vise ikkagi tagasi ja nagu jalgrattasõit - kui korra oled selgeks õppinud, siis naljalt seda ära ei unusta. Tulebki lihtsalt tunnetust veidi otsida.

Kuidas konkurents oli muutunud, kui pärast laste sündi tagasi mängu saabusid?

Uusi nimesid oli covidi ajaga juurde tulnud, mis spordialale tähendab palju. Minu arust edasiviiv jõud on see, kui ala on konkurentsitihe.

Kas antud protsessis olid ka mured või mõtted, et kuidas sinu edasine ‘karjäär’ hakkab välja nägema? Kas sulle endale tuli üllatuseks, et sellise hooga hakkad Eesti top-i rühkima või oligi see sinu kindel eesmärk. Kui lihtsalt see sinu jaoks tuli?

Ma olen kooliajal väga palju sporti teinud ja palju võistelnud ning discgolfi juures paelus mind see, et ma saan jälle võistelda, kuid samas trenni teha nii, et ei sure igakord ära. Pealtnäha justkui lihtsama vaevaga saavutab rohkem. Mida aasta edasi, jõuab kohale ka reaalsus, et tegelikult on vaja samamoodi teadlikult ja sihipäraselt asju teha. Ma ei olegi otseselt mõelnud sellest kui karjäärist vaid pigem läinud selle vooluga kaasa, et hakkas järjest paremini minema. Mulle väga meeldib võistelda ja kogu see protsess, mis võistlusringi ajal toimub on nii paeluv ja kõik sõltub sinust endast. Võib-olla on kõik see varasema sporditausta, hea koordinatsiooni ja võistlusjanu pealt nii "kergelt" tulnud.

Millised on peamised mured või keerukad kohad, kui oled kasvatamas kahte last. Kuidas jagate näiteks treeninguid ja võistlusi, kuna ka sinu abikaasa Andres mängib discgolfi? Kuidas näeb välja sinu võistlushooaja kalendri koostamine?

Tundub, et ma valetan kui ütlen, et suuri raskusi polegi. Aga tõesti selle üle natuke mõtiskledes ei kerki tegelikult suuri muresid esile. Eks väikeseid muresid esineb ikka, aga me suudame need rasked hetked suhteliselt kergelt ületada. Kui mõlemad mängida tahavad, siis tuleb teha kompromisse ja tahaks uskuda, et ka Andres arvab nii, et me saame sellega üsna hästi hakkama. Suur-suur tänu läheb meie headele vanematele ja tädidele, kes meid lastega väga palju aitavad kui soovime koos midagi ette võtta, olgu see siis discgolfi teemaline ettevõtmine või mitte. Nagu varasemalt ütlesin, kalendri koostamine on päris keerukas läbirääkimise kunst. Mina söödan ette ja siis hakkame arutlema. Esmalt läheb kirja see, mille pean kindlasti kaasa tegema ja ülejäänu hakkama selle ümber kasvama.

Discgolf.ee, Kaidi Allsalu
Foto: Mauri Levandi

Mida pead oma tugevusteks discgolfis?

Ma tahaks arvata, et puttimine ja nüüd aina enam ka vaimne valmisolek. Kuid tunnen, et erinevad elemendid säravad hooaja lõikes kordamööda.

Mis sa arvad, kas emaks olemine on andnud sulle ka mõne ekstratugevuse, mida mängugreenil saad enda kasuks pöörata?

Esimese hooga tuleb meelde, et peale esimese lapse sündi tabas mind teatav rahu. Kui varem olin pigem keevaline, siis hakkasin justkui rohkem leppima. Eks seda plähmerdamist tuleb mul senini ette, aga oskan hinnata rohkem seda, mille arvelt ma mängimas käin ja kuidas mulle on seda võimaldatud. Olla tänulik selle eest, et oled elus, terve ja saad teha asja, mida armastad.

Eesti top mängijate hulgas on väga tublisid ja eeskujulikke emasid nii spordi mõttes kui lapsevanematena. Mis mõtteid annaksid kaasa teistele emadele ja ka tulevastele emadele, kes ka meelsasti discgolfi mängivad või harrastavad?

Võta laps kaasa! Kui rada just väga ülerahvastud pole, on lahe kui lapsed kaasas on. Ja kui olemas on tugivõrgustik, kasuta seda.

Alustad oma ‘päris’ hooaega sellel aastal jälle USA-s, kuuldavasti tuli otsus üpriski viimasel minutil ning sellega kaasneb ka tore lugu. Räägi lähemalt.

Me osalesime Jõulumäel, Kristini ja Silveri korraldataval Aastapäevamängul, kus on tavaliselt heatuju rajad. Võistluse juurde kuulusid ka õhtused ühised tegevused liivahallis ning mingi vestluse käigus teatas Andres, et kui homme -13 teed, siis võid USA-sse minna. Kalendri koostamisel kaalusime pikalt ka märtsis Ameerikasse minekut, kuid kandsime selle mõtte maha, et see Andrese pakkumine ei tulnud päris suvaliselt. Ja nii juhtuski, enda jaoks viimasel rajal skoori teades pidin saama birdie ja õnneks oli see lihtne rada ning tulemus tuli ja sõit Ameerikasse on juba uksetaga. Ma olen ülimalt õnnelik, et saan kaasa teha oma kolmandal USWDGC-l.