Marie Kielas: Olen sellest salamisi unistanud ja lootnud

Marie Kielas: Olen sellest salamisi unistanud ja lootnud

Rõõm on teatada Team 64 Baltic 2024 värskeimast liikmest, saage tuttavaks - Marie Kielas! 
Marie Kielas (#173601) PDGA reiting 887, eelmisel hooajal mängitud 16 PDGA võistlust, millest esikohti 2 ja poodiumikohti kokku 7. Suurimaks saavutuseks võib ilmselt pidada European Pro Tour All-Starsi võistlust Mijases, kus Marie saavutas Jenni Karppineni järel 2. koha, kaotades Jennile kõigest 1 viskega. Samuti ei saa mainimata jätta EPT Estonian Open-it, kus palju suuremas konkurentsis saavutas Marie lausa 4. koha! 

Kui vana sa oled ja kui kaua sa oled juba discgolfi mänginud?

Ma olen 20-aastane. Discgolfi mängisin esimest korda 2014. aasta suvel Tallinnas Nõmmel. Sugulased leidsid internetist, et on selline mäng ja läheduses ka mitu discgolfiparki. Läksime proovima ja edaspidi käisimegi õhtuti kas Nõmmel või Pirital mängimas. Sellest ajast alates olen mänginud, aga pigem endamisi või perega, seega ma arvan, et paljud ei tea, et minu jaoks see ala nii uus ei olegi. Kilingi-Nõmmes kooli kõrval oleval väiksel rajal käisin vabal ajal üksinda harjutamas. Sel ajal sai ka mõnel maakonna või koolisisesel võistlusel osaletud. 2020 kui oli koroona ja tekkis rohkem vaba aega, käisin iga päev rajal ning hakkasime koos isaga nädalamängudel käima. Aina rohkem tekkis soov suurematele võistlustele minna.

Alustad 2024. hooaega Team 64 Baltic ridades. Kas see on miski, mida olid salamisi unistanud või lootnud? Mis sa arvad, mis sulle sellise võimaluse tagas?

Muidugi olen sellest salamisi unistanud ja lootnud, et ühel hetkel selline võimalus tuleb. Kui tiimi pakkumine tuli, oli see väga tore üllatus. Ma arvan, et olin eelmisel aastal piisavalt pildis, osalesin päris paljudel võistlustel ja panin ennast proovile ning tänu sellele on mind märgatud.

Kui suurt rolli tiimistaatus sinu edasises mängus mängib? Mis muutub? Kotisisu või võistlused, mida mängid?

Kindlasti paneb tiimi kuulumine mind veel rohkem pingutama ning suurtel võistlustel osalema. Kotis on mul alati olnud peamiselt Trilogy kettad, seega üldpilt jääb samaks.

Marie Kielas, Discgolf.ee

Millised on sinu 3 go-to ketast?

Harp – lähenemisel eelistan just Harpi, eriti eestkäega visates. Algselt oli kotis Medium Harp, kuid kogemata sai ükskord ostetud Hard Harp ning nüüd olengi hoopis selle peale üle läinud.

Trust – käes väga mugav keskmaa ketas, mis alguses jäi kotti rohkem seisma, kuid möödunud hooajal avastasin ennast üha rohkem seda ketast viskamas. Trust saab kenasti hakkama ka tuulistes oludes, sellepärast sai ta ka algselt kotti võetud. Ei saa mainimata jätta, et pärast Sindis naiste võistluse "Rajal ainult naised" ajal visatud hole-in-one’i, meeldib see ketas mulle veel rohkem.

Sword – minu lemmik pikamaa ketas, millega saan pikki ja sirgeid viskeid visata. Mulle meeldivad eriti avatud ja pikad rajad, kus saan korralikult distantsi visata, seega on see ketas hea valik.

Sa oled tuntud, kui väga viisaka distantsiga mängija ja seda lausa koha pealt viskega. Mis sa arvad, millest tuleneb sinu pikk distants?

Minu pikkus tuleb siin ilmselt kasuks, sest ka käte siruulatus on seetõttu suurem. Põhikoolis mängisin ka võrkpalli, randmeliikuvusele on see palju juurde andnud. Saladuskatte all, olen ma nüüd off-seasonil sammude pealt viset harjutanud, seega kes teab, võib-olla olen varsti piisavalt julge ja näeb mind mitte ainult koha pealt viskamas.

Vaata videot Mijase Discgolfi pargist, kus Marie viskas hole-in-one 100m rajal

Marie Kielas, Discgolf.ee

Kui palju jälgid mängu suurel areenil ehk võistlusi ja mängijaid USA-s? Kas mõlgutad mõtteid ka juba selles suunas? Või hoopis Euroopa?

USA võistlusi jälgin ikka kogu aeg. Videopildis just naiste mänge, juba sellepärast, et Kristinile kaasa elada. Kindlasti tahan ka USA-s mingil hetkel mõne võistluse mängida, aga millal, eks seda näitab aeg. Eelmisel hooajal osalesin esimest korda EPT etapil Eestis ja tänu heale mängule pääsesin ka Hispaaniasse finaaletapile. Hispaanias olles sain ma aru, et see on ala, millega ma tõesti tegeleda tahan ning mis paneb mul silma särama. Kindlasti tahan uuel hooajal mõnest DGPT Europe etapist osa võtta.

1 asi, milleta rajale ei lähe?

Kuna mul hakkavad käed üsna kiiresti higistama, siis birdie bag peab raudselt kotis olema.

Mis sa arvad, mis on võtmeks, kuidas tuua rohkem noori neiusid discgolfile lähemale?

Arvan, et noori neiusid tegelikult on selle ala juures nii mõnigi. Meie lihtsalt ei tea seda, sest nad käivad omaette ja ei julge võistlema tulla. Mina alustasin ka võistlemist suurte poistega ühes arvestuses olles. Kui väike tüdruk peab mängima kuni 18-aastaste poistega samas arvestuses, siis ei julgegi keegi võistlema tulla. Nii kahjuks minul alguses oli, võib-olla see ongi põhjus, miks ma jõudsin suurematele võistlustele nii hilja, arvestades seda, kaua ma tegelikult mänginud olen. Selleks, et noori neiusid lähemale tuua, tuleks koolides ala tutvustada, teha discgolfi trenne ja võistlustel võiks olla tüdrukutele eraldi divisjon.

Mis on sinu suurimad eesmärgid hooajal 2024?

Kindlasti tahan Eestist väljapoole võistlema minna, näha sealseid radu ning saada uusi võistluskogemusi. Eestkäe viskele tahaks distantsi juurde saada. Proovin rajal jääda rahulikuks ning mitte kohe närvi minna, kui midagi välja ei tule.

Discgolf.ee, Marie Kielas Fotod: Marika Salmi