Rajal ainult naised - hüppelaud meie järelkasvule

Rajal ainult naised - hüppelaud meie järelkasvule

Maria Liivamägi, Latitude 64 Baltic tiimi mängija ja Discgolf.ee turunduskunn alustab sellel aastal juba kolmandat hooaega võistlussarjaga, kuhu on osalema oodatud ainult naised. Mis selle otsuse taga on ja kuidas läheb? Maria räägib!

Mis asi see "Rajal ainult naised" üldse on? Miks naised sinna tulema peaksid?

“Rajal ainult naised” on naistele suunatud discgolfi võistlus, mille eesmärk on populariseerida sporti naiste seas ning julgustada naisi rohkem võistlustel osalema. Hooaja vältel näeme radadel nii palju ‘võõraid’ naismängijaid, kes erinevatel põhjustel võistlustele pole kunagi jõudnud, olgu selleks siis tavaline nädalamäng või juba ka mõni suurem võistlus. Põhjuseid on mitmeid, üheks levinumaks ilmselt see, et arvatakse, et ma pole piisavalt hea ja päriselt ma seda mängu üldse ei oskagi. Teiseks levinud põhjuseks on see, et paljud naismängijad alustavad discgolfiga just oma peika, elukaaslase või meessoost sõpradega, mistõttu on võrdlusmoment ainult meestega. Oleks ju mugavustsoonist välja astumine, et nüüd oma oskused proovile panna hoopiski võõraste naisterahvastega. Tõsiasi on aga see, et “Rajal ainult naised” võistlejad on kõik väga toetavad ja nii mitmed naised oma esimese võistluse mänginud just meie võistlusel.

Lisaks eelnevale on “Rajal ainult naised” võistlus ideaalseks võimaluseks leida endale uusi discgolfi sõpru, kes on samuti naisterahvad! Mäng muutub palju toredamaks, kui sul on sõbranna, kellega discgolfi nautida, discgolfist rääkida ning kellega oma arengut jagada ning miks mitte ka üheskoos võistlemas käia. Mul on tuua nii mitmeid näiteid, kuidas meie võistlustelt on nii mõnigi endale häid discgolfi sõpru leidnud.

Discgolf.ee, Rajal ainult naised
Foto: Markus Mangusson

Mis motiveeris/inspireeris sind ainult naistele suunatud võistlussarja korraldama? 

Siinkohal peame kõik tänusõnad saatma Discgolf.ee meeskonnale, eesotsas Silver Leetmale, kes on sellel teel oma motiveerivaid sõnu, abikäsi ja kontakte lahkesti jaganud. Samal aastal, kui liitusin Discgolf.ee meeskonnaga, hakkas Silver mulle üpriski kohe ideed pähe istutama, et naistele on vaja võistlusi korraldama hakata. Tol hetkel polnud ainult naistele suunatud võistlusi juba aastaid korraldatud ja see osa seisis tühjana. Ilmselt paljud ei teagi, aga aastaid enne seda toimusid naistele suunatud discgolfi võistlused nimega “La Femme”, kus korraldajaks oli kusjuures Kristin Tattar.

Kas see oli seotud kuidagi su enda teekonnaga diskis?

Kusjuures minul võistlustel osalemisega kunagi probleeme ei olnud, alustasin päris kiiresti nädalamängudel käimisega. Mäletan väga hästi, et minu esimene võistlus oli Raplamaal Pirgus, ostsin spetsiaalselt selleks endale väikese õlakoti, et oleks ikka vingem. Mind paigutati kohe esimesse puuli, kus pidin mängima enda jaoks täiesti võõraste inimestega. Üheks nendeks oli Raplamaa nädalamängude korraldaja Alar Lepikult. Üsna pea võis mind mängimast leida ka juba PDGA võistlustelt, näiteks ka Eesti Harrastajate Meistrivõistlustelt.

Küll aga ei liikunud tol hetkel minu seltskonnas mitte ainsatki naismängijat peale minu, mistõttu olin üsna sarnases olukorras nagu enamus meie alustavaid naismängijaid. Alustasin ainult meestega koos mängides ja püüdes olla mängus neist parem. Päris naismängijaid kohtasingi alles suurematel võistlustel.

Miks naistesari Eesti diskikogukonnale oluline on?

Eks ikka selleks, et julgustada järgmisi Kristin Tattareid. Tegelikult arvan, et siin vastuses on kaks suunda. Harrastajate poole pealt vaadatuna, siis esmalt ikka lihtsalt ala populariseerimine. Discgolfi mängimiseks ei pea olema alati suured sihid, enamustele on see siiski vaba aja veetmise võimalus pere või sõpradega. Järgmisena tulevad need, kes tahavad ennast proovile panna erinevatel väiksematel ja suurematel võistlustel ja siis tuleb see kõige pisem osa - need, kes tahavad jõuda laia maailma. Siinkohal arvan, et ainult naistele suunatud üritused võiksid olla parimaks hüppelauaks meie järelkasvule ehk kõige noorematele talentidele, et saaksime neid võimalikult vara avastada. Kui vaadata praegu Eesti top mängijate nimekirja, siis keskmine vanus on spordi vaatevinklist üpriski kõrge, seega järelkasvu märkamine peaks olema olulisel kohal. Seetõttu oleme sellel aastal välja kuulutanud ka juuniorite divisjoni. Selles osas on vaja ka kõigi Teie abi, et näidata võistlusele teed ka oma kogukonna kõige noorematele neidudele.

Discgolf.ee, Rajal ainult naised

Discgolf.ee, Rajal ainult naised
Foto 1: Greete Raudsepp Foto 2: Markus Mangusson

Kuidas sari vastu võetud on? Nii laiema kogukonna kui naiste endi kui sponsorite poolt?

Ma julgeks väita, et sari on väga kenasti vastu võetud, meil on olnud suurima osalusarvuga naiste võistlus, mis Eestis kunagi toimunud on ja kindlasti üks suurimaid ka kogu Euroopas. Iga aasta näen osalejate hulgas üha rohkem uusi nimesid, aga ka kindlaid ‘vanu kalu’. Siinkohal pean vajalikuks ära märkida, et kuigi me oleme oma võistluse tutvustuses alati rohkem rõhku pannud uute mängijate poolele, siis oodatud on endiselt ka juba kogenud mängijad ja Eesti top mängijad. Nagu Silver Leetma kunagi mainis, siis oluliselt lihtsam on võita võistlus, kus on 5-10 naist, aga tulge proovige võita võistlus, kus on 90 ja rohkem naist. Praeguseni on suurima naiste fieldi võitnud ära Kersti Miller.

Sponsoritega pole praegusel ajal kunagi lihtne. Nagu ka paljudes muudes eluvaldkondades on oluline kontaktid, keegi, kes teab kedagi, kes teab kedagi. Ja nii ka võistluste sponsoreerimisega. Aga kindlasti on ettevõtteid, kelle juurde on lihtsam pöörduda just seetõttu, et tegemist on just nimelt ainult naistele suunatud võistlusega ja naiste spordi edendamisega.

Kuidas suhtub kogukond meie naiste võistlusesse, seda ma ei oska öelda. Siinkohal peame selle küsimusega pöörduma meie meessoo poole!

Kas kurjade meestega ka 'kaklema' oled pidanud, et miks nemad ei tohi mängima tulla?

Kusjuures selliseid kommentaare pole vist kunagi saanud. Tahaks loota, et mehed on rahul, kui nende kaaslased saavad võistelda ainult neile suunatud võistlusel ja ennast teiste naistega proovile panna.

Sellel aastal oleme juurde toonud tegelikult ka väikse lisalahenduse neile, kes tahaks võistlustulle astuda just oma parema poolega. Selle kohta saabub info natukene hiljem. Meesterahvad on muideks alati kaasa elama oodatud - ei saa mehed ilma naisteta, ei saa ka naised ilma meesteta!

Discgolf.ee, Rajal ainult naised

Discgolf.ee, Rajal ainult naised
Pilt 1: Markus Mangusson Pilt 2: Anar Sillakivi

Milline su lemmikelamus on senini olnud on naistesarjaga?

Lemmikelamust on võib-olla raske valida, aga lemmikud hetked on kindlasti need, kui võistlus on läbi ja head sõnad jõuavad mängijatelt minuni. Need on need hetked, kui su tegemisi on märgatud. Eks alati on asju, mida saab igas etapis paremini teha, vigadest õpitakse, aga toredate emotsioonide pealt on alati hea edasi toimetada.

Mis kõige raskem osa on?

Kõige raskem on leida vaba kuupäev! Kuna meie discgolfikalender on väga hoolega erinevaid võistluseid täis tikitud, siis sobivat kuupäeva on väga raske leida. Arvestama peab ka teiste võistlustega, mis toimuvad samal kuul ja ka samal nädalal ning et mis sihtgrupile antud võistused mõeldud on. Üldiselt jääbki kaalule umbes 1-2 kuupäeva, millest samal ajal toimub kindlasti 100% midagi veel.

Teiseks raskeks otsuseks on raja valik. Jah, lihtne on mõelda, et lähme käime erinevatel põnevatel radadel, aga suures pildis peab ka vaatama, kuhu mängijad on valmis sõitma ja millistel tingimustel meid rajale oodatakse. Suureks boonuseks on mõni kindel kompleks, kus on olemas kõige lihtsamad asjad nagu WC või kätepesu võimalus. Selliseid radu leiame väga väheseid, aga ometigi on see naiste jaoks väga oluliseks elemendiks, uskuge või mitte.

Discgolf.ee, Rajal ainult naised

Discgolf.ee, Rajal ainult naised
Fotod: Markus Mangusson

Mis edasi, kuhu edasi?

Eks ideid on mitmeid, üks suurem kui teine. Siinkohal võiks ju välja hüüda, et oleks üks verstapost maas, et mis oleks kui lisaks Eesti oma mängijatele võtaks punti ka naaberriigid ja miks mitte külalised ka kaugematest riikidest? Naiste discgolfi festival Euroopas kõlab ju toredalt! Aga et esmalt sinna suuremahuliste võistlusteni ja ka näiteks PDGA võistlusteni jõuda, peaksime enne oma naistega aina tugevama ja aktiivsema kogukonna tekitama ja selles osas saab igaüks meist abiks olla.

Kuidas diskikogukond sind naiste ja noorte discgolfi edendamises aidata saab?

Nagu just juba ka mainitud sai, siis suurim abi esialgu on oma enda kogukonnas sõna levitamine ja naismängijate arvu suurendamine. Julgustada ja näidata teed - üheskoos on lihtsam!

Siinkohal üleskutse kõikidele mängijatele ja mängijatele, kes on ka lapsevanemad, märka oma tuttavaid naisdiscgolfareid ja oma andekaid järeltulijaid, julgusta neid discgolfi proovima, mängima ja üritustest osa võtma, olgu selleks siis meie võistlus “Rajal ainult naised” või mõni muu.

Sellel aastal kolmandat hooaega alustav "Rajal ainult naised" võistlus toimub 20. aprillil Kõrvemaal. Registreeri mängule siin. Liitu ka FB üritusega, kuhu hakkab jooksma kogu info.

Rajal ainult naised, discgolf.ee