Kettakunstnik Andres "AndiDye" Jürivete

Kettakunstnik Andres "AndiDye" Jürivete

Kui küsida, kes on Maarjamaa parim dye-kunstnik, siis pole kahtlustki, et selleks on Andres “AndiDye” Jürivete. Ta on andekas. Ta on Kunstnik suure algustähega. Kui soovid oma kettale mingit spets spin-dyed või täitsa custom lahendust - näiteks oma parima sõbra portreed, siis Andi on see, kelle juurde tasub pöörduda.

Sa oled discgolfimaastikul tuntud eelkõige kui kettadisainer ja joonistaja. Kuidas sa selleni jõudsid ja mitu aastat sellega juba tegelenud oled?

Kettaid olen värvinud 8 aastat. Ketaste värvimise idee sündis ajast, kus kõik saadaval olev plastik oli tuhm ja suht igav. Janno Kauri käest sain rajal küsides natuke infot millega ja kuidas, edasine tundus loomulik.

Milliseid disainistiile/tehnikaid endale omaseks pead ja milliseid kettaid sinult tellida saab?

Minul ei ole tegelikult piiranguid. Küll aga on eelistus vältida liime, kreeme, potte ja panne. Spindyed, stencildyed ja vabakäega joonistamised on minu tugevamad küljed.




Kirjelda lühidalt oma erinevaid tehnikaid

Alustame lihtsamatest. Spindyed: vinüülplaadi mängija peal keerutatud värvilised rõngad. Foamy: habemeajamis vahu peale puistatud värv mis vajub vahus laiali ja kandub ketta peale. Lotiondye: ihupiima põhja peale puistatud värvi pigment. Gluebed: läbipaistva liimi põhjapeale valatud värvi lahus. Stencil: Pildi loomine šlaboonide abiga. Toothpicking: hambaorgi ja vabakäega joonistamine kastes orki tindipotti nagu sulepead.




Kui kaua tulemus püsib ja kas on ka PDGA legaalne?

Dyed üldiselt on igavesed nagu tatoveeringud, aga ajaga nad lähevad heledamaks kuna UV valgus pleegitab tumedamaid pigmente. Üldiselt saab ketas otsa ennem kui see dye seal peal. Dyed on kõik PDGA legaalsed. Kuna füüsilist kihti ketta peal ei ole. See on ketta sees.

Millised neist on kõige populaarsemad, kuidas trend ajas muutunud on?

Tänase päevani ilmselt populaarsemad on spindyed. Minimalistlik viis kuidas oma ketast teha eriliseks. Trend otseselt muutunud ei ole, aga nõudlus sellejärele on vähenenud. Selle taga on tootjate tehnoloogia, sulatada kokku igasugu värvilisi plastikuid mis tervikuna on juba unikaalne.




Milliseid tehnikaid sooviksid tulevikus veel juurde õppida?

Mõni uus suund ehk. Tehnikad kui sellised on mul kõik olemas. Ei ole väga midagi sellist mida ma pole proovinud. Küll aga kõige selle kõrvalt pakun ka prindi teenust, et saaks ka perepildid jms PDGA nõuete kohaselt ketta peale.

Millised tööd on olnud kõige meeldejäävamad?

Üldiselt kõige meeldejäävam on olnud üks USA tellimus kus saadeti mulle väga haruldane ketas mida tõenäoliselt kuskilt mujalt maailmast ei saa ja lubati mul selle peale joonistada. Ketas lendas edasi tagasi 14 000km.


Kõige kuulsamad discgolfarid/inimesed, kellele oled kettad isaininud?

Kettaid olen teinud väga paljudele. Sealt listist leiad kindlasti Ricky Wysocki, Paul McBeth, Nate Sexton, Jeremy Koling, Will Schusterik, Jakub Semerad jms. Inimesi ka teisi. Latitude 64 ridadest Emil Burstrand. Teemu Nissinen Discmania discs. Seppo ja Lasse Paju Prodigy Discs. Juhendatud onlines kuidas kodus dyeda "dark horse" Brodie Smith.

Milline disain on olnud läbi aegade sinu kõige lemmikuim?

Jared Mirabile aka "sweyda" disainitud egiptuse stiilis vaarao. Seal värvid mängisid mõnusalt ja kõik detailid olid korrektsed.


Kui peaksid tahtma teha sõbrale, naisele või naabrile erilist kingitust, siis tasub soovid Andi poole teele panna (Andidyes@gmail.com). Tšekka ka Andidye kettaid Discgolf.ee valikust!