Anthony Enden: Mida oodata 2021. aasta discgolfi hooajalt?

Anthony Enden: Mida oodata 2021. aasta discgolfi hooajalt?

2021. aastast on mööda veerenud juba kaks tublit kuud ning just veebruari lõpu seisuga võib vast juba öelda, et discgolfi hooaeg on ametlikult alanud! Seda vaatamata tõsiasjale, et Maarjamaa on suuresti kaetud lume, jää ja veega. Neist ükski ei iseloomusta ideaalseid mängutingimusi ning nii mõnigi arvamusliider hõikab siin ja seal, et talvel mängimine pole ikka õige asi, aga see selleks.


Kätte on jõudnud 2021. aasta hooaeg ja nii Eestis kui ka mujal maailmas algab see hoopis erilisemate nootide saatel kui varasemalt. Kuigi aasta tagasi oli pandeemia juba vaikselt hoo sisse saanud, siis päris sellises seisus me ei olnud toona kui seda oleme nüüd ja praegu. Siiski, uus hooaeg meie Maarjamaal algab uue EDGL presidendi "valitsemisel" ehk alanud on Timo Juursalu esimene hooaeg ja aasta Liidu uue presidendina. Kas hakkab kohe juhtuma ja muutuma, milliste lükete ja uuendustega tuleb Timo koos juhatuse ja STK-ga lagedale – seda näitab aeg.



Ühe ja vägagi märgilise muudatusega on Liit juba sel hooajal maha saanud ja see puudutab 2021. aasta Eesti Meistrivõistlusi. Muudatusega, mis nimetatud võistluse ja ka meie spordi jaoks oli vajalik ning ainuõige! Nimelt ei saa sel suvel EMV-le võistlema iga "Juku, rähn või orav" (palun mitte ühelgi Jukul, Johannesel ega Orava või Rähni perekonnanime kandval tegelasel solvuda, aitäh), vaid sinna pääsevad siiski ainult need, kellel tulemuste ja esituste poolest on ka asja meistritiitlite jagamisele. Loodetavasti muudatus, et meistrikatele pääseb mängima vaid pääsme lunastamise või klubi wild cardiga ning kindlasti ka väiksem osalejate arv, tõstab EMV-i taset ja ühtlasi paneb ka hooaja vältel mängijaid veelgi enam pingutama selle pääsme nimel. EDGL Karikasari on näiteks üheks kohaks, kust pääsmeid lunastada saab, mistõttu tuleb kergitada Wilsoni kaabut ja avaldada tunnustust EDGL juhatusele ja STK-le. Selle lükkega tõmmatakse ju ilmselgelt veelgi rohkem tähelepanu Karikasarjas osalemisele ning eeldaks, et sel hooajal kõik 5 etappi saavad olema full house võistlused.



Sujuvalt karikasarjaga edasi minnes tuleb nentida, et Liit on siin kirjutaja hinnangul saanud suurepärased rajad nendeks viieks etapiks. Kenasti üle Eesti laiali laotatud, et kõigile oleks miskit kodule lähemal. Tegu on mitmekülgsete radadega ning enamikel pole ammu sellist suuremat kogunemist toimunud. Jääb vaid loota, et korraldustiim on tasemel ja ilm on ilus. Ahjaa, korraldavad Jako ja Merje abilistega – no siis vast korraldusliku poole pealt probleeme tekkida ei tohiks.

Tänaseks on paigas Karikasarja etapid, EMV ja EHMV tiitlid selgitatakse Hiiumaa põhjarannikul Dagö klubi eestvedamisel. Jääb vaid oodata, millal algab konkurss paaris-eestikate korraldusele ning kas paaril korral testitud "klubide meistrikad" mingil moel taas teoks saab. Kõige selle lõpetuseks tuleb siiski tõele näkku vaadata ja loota, et kõik need toredad kogunemised ka teoks saavad. COVID-pandeemia mõjul muutuvad reeglid ja piirangud vahetpidamata ning pidevalt tuleb olla valmis uuteks üllatusteks. 

Siinkohal oleks paslik esitada üleskutse kogu discgolfi kogukonnale ja järgida Vabariigi Valitsuse poolt sätestatud meetmeid – hoia mängukaaslastega vahet nagu vanasti klassiõhtul oma silmarõõmuga tantsides, 2-3 meetrit on hea küll. Kanna maski, ära tõbisena jalga uksest välja pista ja kõik muu oluline. Sel moel näitame eeskuju üksteisele, raja kõrval liikuvatele "muidu-tegelastele" ning loodetavasti ei keelata ära võistlusi või isegi treeningringide mängimist.

Lisaks EDGL-i egiidi all toimuvatele suurvõistlustele on sel suvel oodata lausa kahte PDGA Euro Touri etappi meie endi koduõuel – Alutaguse Open mai alguses ja Estonian Open Kõrvemaal juuli lõpus. Esimene kahest toimus ka eelmisel aastal, kuid tulenevalt reisipiirangutest jäi supp üsna lahjaks lombitaguste suurnimede puudumise tõttu. Seda enam tuleb hoida pöidlad pihus ja järgida hügieenireegleid, et võistlusi ära ei keelataks ja ka discgolfi suured nimed jõuaksid taaskord meie põllule võistluste taset tõstma. Kuigi USA-staaridel on ilmselt hooaja kalender 99% paigas, siis võib ju unistada, et näeme 10-milli-Pauli Mäetagusel Kange Karuga madistamas või Kotkas McMahonit Kõrvemaa 7ndal ketast pilvede poole saatmas.

Rääkides Paulist ja Eagle-st – uus hooaeg on ka lombi taga rattad veerema saanud. Juba enne esimest võistlust jahmatas kogu meie sporti ning ilmselt ka paljusid discgolfiga mitte-tegelevaid inimesi Paul McBethi uus leping Discraftiga. 10 aastaga 10 milli!!! Pärast uudist ja 13 minuti pikkust videot Pauliga kõnealuse lepingu teemal kirjutas ka meie discgolfi skene üks suurimaid arvamusliidreid Silver Leetma väga hea kokkuvõtte, kuidas see leping ilmselt hakkab mõjutama nii Pauli ennast kui ka tema konkurente ja kogu sporti lähiaastatel. Ei hakka siinkohal uuesti neid mõtteid välja tooma, otsige too postitus üles ja avaldage arvamust. Groundbreaking see leping igatahes oli ja eks me näe, mismoodi hakkab see järgmistel aastatel teiste tippmängijate uusi lepinguid mõjutama.




Pühapäeval selgitati Las Vegases välja käesoleva hooaja esimese DGPT etapi võitja Las Vegas Challenge-i raames. Ülivõimsat minekut näitas Eagle McMahon, kes oli lähedal -50 lõpptulemusele ja viis hooaja esimese suure võidu koju 8-viskelise eduga teise koha ees. Kas lõpuks on käes Eagle-i hooaeg? Kas uus superkomeet Ezra Aderhold suudab juba sel hooajal ühe suurvõidu ära napsata? Kas uus superleping võtab McBethil rahalises mõttes võidukohtustused maha ning saab keskenduda ainult treenimisele ja võitmisele? Kas Ricky Wysocki on lõplikult seljatanud teda kimbutanud haiguse ja naaseb püsivalt võistluste lõppedes Top 10 ridadesse?


Lõpetuseks tuleb küsida, mis saab Euroopa ja USA tasemevahest selle pandeemia ja reisipiirangute perioodi vältel? Kui 2019. aasta suvel näitasid nii mõnedki soomlased kui ka meie oma Albert, et saab nende suurnimedega mürada ja sama sammu käia küll, siis kui suure jälje jätab tõsiasi, et võib-olla juba teist hooaega järjest tuleb võistelda mitu pügalat nõrgemas konkurentsis siin kodumaal, põhjanaabrite juures ja parimal juhul Euroopa piires? Kõikidele nendele küsimustele hakkame järk-järgult sel pineval hooajal vastuseid leidma. Ja mine sa tea ehk toob see hooaeg veel mõne üllatuse – esimese Eesti discgolfi podcasti, uusi discgolfi teemalisi YouTube-i kanaleid? Aeg on nende tekkeks soodne, võta ainult kätte ja tee ära.



Seniks libedaid tiialasid ja ketas alarauda!
 
Piish!
 
Lugupidamisega

Anthony Enden

Fotod: DGPT ja EDGL.