Uue discgolfi ajastu algus? Tallinna Lauluväljakul toimus seni Eesti suurim naiste discgolfi võistlus “Sportland esitleb: Rajal ainult naised”. Kas ka Euroopa suurim?

Uue discgolfi ajastu algus? Tallinna Lauluväljakul toimus seni Eesti suurim naiste discgolfi võistlus “Sportland esitleb: Rajal ainult naised”. Kas ka Euroopa suurim?

Möödunud laupäeval tegid 90 naismängijat Eesti discgolfi ajalukku uue märke! Tallinna Lauluväljakul toimus seni Eesti suurim naiste discgolfi võistlus “Sportland esitleb: Rajal ainult naised”. Kas ka senimaani suurim naiste discgolfi võistlus Euroopas? 

Üha enam kohtab discgolfi radadel naismängijaid, nii alustavaid kui ka juba kogenumaid mängijaid. Millegipärast enamikel võistlustel, olgu selleks lihtsalt nädalamäng või suurem võistlus, saab naised peaaegu kahe käe sõrmedel üles lugeda. Mõningad nimed ja näod on kõigile tuttavad, mõnele tuttav ainult nimi, teisele ainult nägu. Mis oleks kui saaks ühiselt kokku ja saame üksteist natukene lähemalt tundma? Mõeldud-tehtud. Üheskoos Discgolf.ee tiimiga sai välja kuulutatud ainult naistele suunatud discgolfi võistlus peasponsoriga Sportland – “Sportland esitleb: Rajal ainult naised”.

Sportland esitleb: Rajal ainult naised, Helen Kopli, Kaidi Jamnes, Birgit Hallkivi, Laura Lukk


Kuna võistluse ajendiks oli soov tuua naised omavahel kokku ja tutvuda, tuli mõte teha võistluse mängu formaadiks individuaalring ning ka paarismäng, mille paarid selgusid läbi loosi! Mis võiks olla parem viis uute naismängijatega tutvumiseks kui olla paaris seni täiesti võõra inimesega ning minna võistlustulle üksteist toetades?

Peale võistluse väljakuulutamist tabas mind ja võib-olla ka paljusid teisi suur üllatus kui vaid kahe päevaga oli üritus välja müüdud ja sai välja kuulutada natukene uskumatu teate, et meil on üritusel täismaja! Kas tõepoolest on meil nii palju naismängijaid, kellest me keegi midagi ei tea?! Võin nüüd julgelt öelda, jah, on!

Sportland esitleb: Rajal ainult naised sai minu päris esimeseks korraldatavaks discgolfi võistluseks ja võistluse eel ning ka võistluspäeval oli tegemist omajagu ja arvan, et oleks jätkunud veel ja veel! Etteruttavalt mainin kohe ära, et mingisuguse sisemise surina tõttu unustasin näiteks mängijate koosolekul nii mõnegi asja mainida!

Üheks suurimaks hirmuks minul kui korraldajal oli hoopis aga ilm! Ja ilm on just see ainuke faktor, mida me ise muuta ei saa, aga vaata, et üks suurimatest mõjutajatest, et võistluspäev nauditavaks muuta. Hirmuga sai ilmateadet jälgitud ja pöidlaid hoitud, et lubatud külmalaine varem ei saabuks. Kuna tiheda võistlusgraafiku tõttu sai naiste võistlus paigutatud aprilli algusesse, siis võis alles võistluspäeva hommikul kindel olla, mis ilmaga meid siis seekord kostitatakse. Lõpp hea, kõik hea! Ilmaga võis rahule jääda, oli küll üpriski krõbe, aga vähemalt säras päike terve päev!

Sportland esitleb: Rajal ainult naised, Merilyn Ivask

 Võistluse juhendit koostades ei osanud esialgu üldse ennustada kui palju ja mis tasemel mängijad on võistlema tulemas, siis sai mängijad jagatud kahte divisjoni, reitingu piiridega kuni 834 ja 835+ (metrixi reitingu järgi). Võiks öelda, et ilmselt peaks siinkohal reitingu piirid järgmiseks korraks üle vaatama ja miks mitte ka näiteks ühe divisjoni juurde lisamise peale mõelda, sest endalegi üllatuseks tuli rohkem mängijaid just kuni 834 divisjoni, mis tegelikult näitab, et uusi mängijaid on väga palju ja ilmselt ka just neid naismängijaid, kes siiani võib-olla on peljanud võistlema minna või kellele oli antud võistlus hoopis täiesti esimeseks võistluseks!

Teades, et kaalukauss oli kaldu rohkem kuni 834 divisjonide suunas, sai Tallinna Lauluväljaku tavarada muudetud natukene ka naiste sõbralikumaks, et anda võimalust ka birdie-de püüdmiseks, mis annab mängule emotsionaalselt palju juurde! Muudetud sai tavaraja PAR-d suuremaks, mõningad rajad lühemaks, eemaldasime mandosid ja OB-alasid. 

Võistluspäeval hakkasid naised riburadapidi kella 10 paiku Tallinna Lauluväljakule saabuma, kus ootas neid mängija pakett Vitamin Well-i, Barebells-i ja Sportlandi sooduskupongiga, et rajal ikka vahepeal midagi ampsata oleks! Üheskoos Vitamin Well-i ja Barebells-ga sai käima lükatud ka sotsiaalmeedia mäng Instagram story-des.

Sportland esitleb: Rajal ainult naised, Jennifer Laan, Vitamin Well, Barebells


Esimest ringi ehk individuaalmängu oli päris põnev jälgida. Kuna rada on uus, siis kellelgi eeliseid polnud ning ei osanud arvata, kes võib võidu koju viia. Võib-olla võis nii mõnelgi tekkida küsimus, miks ei mängitud paarismängu enne, siis siinkohal tuli arvestada sellega, et paratamatult ei ole varakevadel teine ring naistele füüsiliselt enam nii võimekas.

Poodiumikohad vahetusid mänguvältel mõlemas divisjonis päris tihedalt, aga lõpparvestus kujunes välja järgmiselt:

Metrixi reiting kuni 834 1. koht Maarja Roht, 2.-3. koht Anneli Ostrat ja Triinu-Liis Tõhk
Metrixi reiting 835+ 1. koht Kersti Miller, 2. koht Kaidi Allsalu ning 3. koha saavutas ümbermängus Kelli Ellus.

Individuaalringi tulemustega saab tutvuda siin



Pärast individuaalringi toimus väike lõunapaus, kus igat võistlejat ootas lõunaamps Gustav Catering by Joel Ostrati salatite näol ning lisaks sai juua ka kuuma glögi, et soe jälle sisse saada. Arvestades jahedat ilma olin mina üpriski kindel, et suurem osa naistest paarismängule ei jää, aga minu üllatus oli positiivne kui võistlustulle läks 45-st paaris lausa 43! Vauuuu! Eesti naised on ikka kanged naised! Kõrvaltvaatajana tundus, et nii mõnelgi olid paarismängu ajaks pinged juba täiesti maas ning naeru kõlas siit ja sealt!

Sportland esitleb: Rajal ainult naised, Gustav Catering


Paarismängus võidutsesid seekord Eve Jänes ja Kaidi Allsalu, nende järel kohe Anu Normak ning Anni Eesmaa. Kolmandale kohale võitlesid ennast Triin Paabo ja Ly Teder.

Paarismängu tulemustega saab tutvuda siin

Sportland esitleb: Rajal ainult naised

Kõiki individuaalmängu võitjaid autasustas Sportland ja Discgolf.ee kinkekaartidega ning paarismängu võitjaid premeeris Discgolf.ee esemeliste auhindadega. Kuna teada on, et igale naisele lilled meeldivad ja minule ise veel poodiumil olles kunagi lilli pole kingitud, siis meisterdasin isiklikult kõikidele võitjatele hommikul kell 5 minu silmis kohustuslikud lillekimbud! 

Palju õnne kõikidele võitjatele!


Mõningad kommentaarid võistlustules olnud naistelt:

Kadri Akk: “Oli üks äärmiselt tore laupäev andekate discgolfi naiste seltsis! Rajal jagus piisavalt põnevust ja väljakutseid ning isegi imeline kevadilm oli tellitud. Mulle meedis, et rajal oli antud edu võimalusi ka vähem mänginud mängijatele, sest tihtipeale meestega samadel radadel ja tingimustel rinda pista võib osutuda keeruliseks, aga just eduelamus on eelkõige see, mida on alguses väga vaja. Loodan, et sarnaseid võistlusi tuleb veel, sest see naiste power, mida rajal tunda sai, oli lihtsalt vägev! Eriti eredalt jäi meelde ka õhtune putivõistlus, sest seda auhinda oleks küll tahtnud ise ära võtta. Harjutan järgmiseks korraks rohkem!

Kaire Tekku: "Rajal ainult naised ürituse juures meeldis mulle, et nägin mitmeid tuttavaid nägusid, kellest mõned olid vahepeal talveunes ja olid nüüd taas tee rajale leidnud. Samuti oli väga vahva näha nii palju uusi nägusid ja nendega disc golfi mängida. Mina olin see õnnelik, kes sai mõlemal ringil mängida uute inimestega, kellest üks oli Mats Erik Tõhk õde Triinu-Liisi, kellel tulid pikad ketta lennud väga suure kergusega ja kes oma avatud suhtlemisega jagas mulle mitmeid näpunäiteid. Kui rajal tulid mitmed puttimise lihtvead, siis õhtu järelpeol said need vead parandatud putivõistlusel. Oli rikastav kogemus osaleda sellisel võistlusel ja sellest võidukalt väljuda. Tunnen et disc golf on lisanud minu ellu veel väga palju toredaid inimesi!"

Helen Kopli: “Ma olen omajagu mänginud ja väga tore oli näha, et tavapärasele meeletule meeste hulgale on võimalik kokku saada ka 90 naist. Ma sain mõlemal ringil mängida naistega, kellega ma väga pole koos mänginud ja paljude nimesid ega nägusid ei teadnudki. Nägin väga ilusaid tehnikaid, millest peaks ka ise õppust võtma (Eleri ja Laura tagantkäe tehnikad näiteks). Ma sisimas loodan, et naised, kes tavapäraselt võistlustele "ära ei eksi" said sellest üritusest inspiratsiooni ja innustust ka muidu võistlemas käima hakkamiseks. 

Kaidi Allsalu: “Esiteks on see väga lahe, et lõpuks korraldati võistlus, mis on suunatud ainult naistele. Muidu pole võistlustel naistele pooltki nii palju kohti mõeldud. Täismaja on alati korraldajale suur asi ma arvan, seega äge! Arvan, et Tallinna Lauluväljak oli hea valik oma asukoha tõttu ja ka väärtuse poolest, mis meelitas paljud naised mängima, samuti ka algaja sõbralik rada. Lisaks polnud Lauluväljakul üldsegi lund, mida mujal Eestis on veel omajagu! Minu emotsioon võistluselt oli väga positiivne ja tore oli tutvuda uute mängijatega. Teinekordki tuleks naised igast ilmakaarest kohale ajada! Lisaks sooviks ära mainida, et lõuna oli ka väga hästi orgunnitud salat viis keele alla! PS! Võidetud lilled mu vaasis on nii ilusad!

Päev lõppes Discgolf.ee esinduspoes, kus toimus ka parima puttija selgitamine, keda premeeris Sportland uhiuute Nike jooksujalatsitega! Putivõistlusel osales 20 naist ning pinge keris lausa viimaste puttideni! Võitjana väljus lahingust seekord Kaire Tekku.

Sportland esitleb: Rajal ainult naised, Kaire Tekku


Võistluspäeva kokkuvõtteks sooviks öelda, et võistluse eesmärk sai saavutatud – tuua kokku naised, et üheskoos veeta mõnus võistluspäev ning samal ajal saada uusi tuttavaid ja miks mitte edaspidiseid mängukaaslasi nii treeningringidel kui ka võistlusringidel. Vahetu tagasiside on olnud üle ootuste hea ja seda just korralduse poole pealt ning südame tegi härdaks kõikide otsesed kommentaarid ja õlapatsutused. Lisaks on mul ülimalt hea meel, et isegi kui ma ise seekord kaasa ei mänginud, siis sain minagi nii palju uusi tuttavaid, kellega ehk üsna peagi jälle kohtuda! 


Sportland esitleb: Rajal ainult naised


Kuna tagasiside on alati oodatud ja alustalaks ka järgnevatele võistlustele, siis on saadetud kõikidele osalenutele ka tagasiside ankeet, mida saab täita täiesti anonüümselt! 

Võistluspäeva käis piltide näol jäädvustamas Greete Raudsepp, kelle piltidega saate tutvuda siin: https://greeteraudsepp.pixieset.com/sportlandesitlebrajalainultnaised/
Videopildina jäädvustas võistlust Tarvo Allmere.

Aitäh kõikidele toetajatele: Sportland, Discgolf.ee, Vitamin Well, Barebells, Gustav Catering, Silver Leetma, Marko Narits, Ralf Rogov, Timmo Ordjas ning suured tänud ka kõikidele teistele abistajatele!

Näeme jälle!

Maria Liivamägi