KEITI TÄTTE: KÜSIMUSED X VASTUSED

KEITI TÄTTE: KÜSIMUSED X VASTUSED

Enamus on tänaseks juba kursis, et hiljuti sõlmis teise eestlasest naisena profilepingu Latitude 64 tiimiga Keiti Tätte! Paljud aga ei tea Keiti kohta rohkemat, kui sotsiaalmeedias kajastatakse ja sõbrad on rääkinud. Et meie uut staari paremini tundma õppida, andsime huvilistele võimaluse esitada küsimusi otse Keitile, kes võttis aja maha ning vastas suurele osale neist!

Daamid ja härrad - rahvas küsib, Keiti vastab!

Kas teed järgmine aasta ka mõne võistluse USA-s kaasa?

Jah, järgmine aasta on plaanis päris palju võistlusi USA-s.

Mis Sa arvad, kuidas Su elu muutub nüüd elukutselisena, veterinaarina versus discgolf? 

Uuest aastast saabki minu tööks discgolf ning veterinaarina töötan veel novembri lõpuni.

Kas jääd loomaarstina töötamist igatsema või on see loomulik ohverdus, millegi veel parema nimel?

Hetkel ma ei tunne, et oma vana tööd igatsema jääksin. Discgolf on ikka midagi palju südamelähedasemat ning vana töö juurde on võimalus alati naaseda.

Mida profikarjäärilt kõige rohkem ootad?

Ootan just seda elu ja melu, mis toimub USA-s ja seda tunnet, et ma saan teha tööna midagi, mida ma päriselt väga armastan.


Kas peale edukat aastat ja lepingu saamist on suuremad pinged ka peal uuele hooajale vastu minnes? Millised raskused ja pinged tekivad peale edukat aastat või on vastupidi pinged maas?

Hetkel tunnen ma vaid väga-väga suurt ootusärevust. Kindlasti tuleb hooaja alguses ka see pinge tunne peale, kuid loodan, et see on selline mõnus pinge, mis paneb veel rohkem endast andma ja pingutama. 

Kas lepinguga muutus Sinu koti sisu, kui jah, siis kuidas ja kas mingi hetk on tulemas ka in the bag video?

Jah, uueks hooajaks tuleb üle poole koti sisust ümber vahetada. Kotti jääb peaaegu ainult Latitude 64 toodang. Kui olen jõudnud kõik asendused paika saada ja oma uusi kettaid natuke tundma õppinud, teen ka in the bag video.Kuidas tuled toime võistluspingega või kuidas üldse vaimselt (suur) võistlusteks ennast ette valmistad?

Tavaliselt on võistluspinge mulle hästi sobinud, ma tunnen, et suudan suurematel võistlustel tänu sellele maksimaalselt keskenduda. Euroopa Meistrivõistlused on selle puhul heaks näiteks. Need olid minu seni suurimad võistlused ja ega ma tegelikult enne võistlemist ei teadnudki, kuidas ma vaimselt pingetaluvusega hakkama saan.

Euroopakate 3. ja 4. ringi mängisin liiderpuulis. Enne kolmandat ringi oli küll väga pingeline tunne ja ring oli meil alles pärastlõunal. Siis otsustasime tüdrukute ja Margeriga lähedal asuvasse loomaparki minna. Seal sai ise väga palju loomi külastatud ja paitatud ning tundsin, kuidas see kontakt loomadega mind maha rahustas.

Teiseks näiteks on Eesti Meistrivõistluste finaalring – see oli hoopis teistsugune pinge. Sellisel tasemel liiderpositsiooni pinget polnud ma varem tundnud ning ei osanud sellega ka väga hästi toime tulla. Ka endale jäi arusaamatuks, kuidas ma järsku oma liine ei taba, aga seal tegigi pinge oma töö.

Kuidas Latitude64 tiimiliikmeks said? Kas näitasid ise initsiatiivi välja või pöördusid nemad Sinu poole? Kas see uudis tuli Sinu jaoks üllatusena ning milline oli esimene emotsioon kui uudis teatavaks Sulle tehti?

Kindlasti oli tähtis roll sellel, et olen juba 4 hooaega mänginud Latitude 64 Eesti tiimis. Minu kohta jagasid häid sõnu nii Kristin Tattar kui Silver Leetma, mis viis selleni, et üks päev võttis minuga ise ühendust Latitude 64 omanik David Berglund. See, et ma lõpuks PRO tiimi sain, tuli kindlasti üllatusena. Emotsioonid olid ikka väga-väga laes ja seda on tegelikult raske sõnadega kirjeldada kui õnnelik ma olen.

Kas keegi peale L64 ei olnud peale sellist aastat huvitatud lepingu pakkumisest? Kui oli, siis miks just L64 liitusid?

Ei olnud.

Mis võiks olla Sinu esimene signature ketas?

Sellele ei oskagi veel vastata, kuna alles katsetan uusi kettaid ja praegused põhikettad on juba tegelikult erinevate mängijate signatuurkettad. 


Mis on Sinu mängu tugevused ja nõrkused?

Enda tugevusteks pean sirgeid putteri viskeid, koridoride tabamist ja tagantkäega üleminevaid viskeid. Hetkel vajavad veel kõige rohkem treenimist eestkäe draivid. 

Kuidas sattusid esimest korda discgolfi mängima? 

Sõber kutsus Margerit ja mina läksin ka kaasa.

Millal ja mis oli see hetk kui Sa tundsid, et see mäng Sulle täitsa meeldib? 

Kohe algusest peale. Ma alustasin südatalvel külma ilma ja paksu lumega ja ikka hakkas kohe meeldima ja käisime terve talvise koolivaheaja igapäevaselt -20 kraadiga mängimas.

Kuna sa esimest korda reaalselt üldse mõtlesid, et võiksid kõrgemal tasemel discgolfi mängida?

Sel hooajal Tšehhis Euroopa Meistrivõistlustel olles. 

Mis oli Sinu kõige esimene ketas, mis kätte võtsid?

Oma esimestele disci-tiirudele laenas sõber Kevin Sepp mulle iga kord oma Discmania PD Freak-i.

Milline oli Sinu esimene ketas?

Innova Champion Krait.

Ketas, mis kõige kauem kotis olnud?

Westide Discs Soft Swan 2.

Mis on Sinu jaoks 100 m sirgelt lendav ketas?

Latitude 64 Saint Pro.

Milline on Su põhi ketas draiveritest?

3 aastat on olnud põhidraiveriks Dynamic Discs Raider, uuest aastast ilmselt Latitude 64 Grand Grace.

Kus oli esimene HIO ja mis kettaga?

Tõrvandi 1. rajal Latitude 64 Medium Purega.

Kas mäletad, mis on Sinu pikim HIO?

Kuskil natuke üle 80 m, backari üleminev vise Dynamic Discs Vandaliga.

Kui saaksid meistrikatel kasutada ainult kahte ketast, mis kettad need oleksid?

Hard Harp ja Grand Grace.

Kolme ketta mäng – millise putteri, midari, draiveri valid, et end kindlalt tunda?

Westside Discs Crown, Dynamic Discs Verdict ja Latitude 64 Grace.

Milline on Sinu lemmik rada Eestis? Milline on Sinu lemmik rada Lõuna-Eestis?

Minu lemmik rada Eestis on Jõulumäe ning Lõuna-Eestis Vooremäe.

Mis on Sinu arvates kõige ilusama loodusega rada Eestis, kus mänginud oled?

Jõulumäe sai esimesest külastusest lemmikuks, paljugi just looduse pärast. See ilus sammaldunud metsaalune ja need igas suunas kulgevad mustikapõõsad tekitavad seal mõnusa looduses ja metsas viibimise tunde.Milline oli Lähte 20Raja Karika lemmik rada ja milline kõige ebameeldivam?

Kuna tegemist oli fun võistlusega, siis mulle meeldis kõige rohkem see rada, kus pidi sooritama avadraivi mingi erilise viske ja vale käega. Kõige vähem meeldisid need rajad, kus ei olnud võimalik isegi 3 m pealt korvi puttida, numbrit täpselt ei mäleta, aga 3 m pealt korvi alla visata ei olnud fun.

Kelle mängu Sulle endale meeldib vaadata?

Mulle meeldib väga vaadata naiste live-ülekandeid USA-st ja üleüldse alati just naiste mängu jälgin suurema huviga.

Kes on olnud Sulle eeskujuks discgolfi-maastikul? Mis Sa arvad, kui olulised on üldse spordis eeskujud, kas see annab noortele midagi juurde?

Alustades oli mulle kindlasti eeskujuks minu enda elukaaslane Marger Krumm, sest temal tuli see mäng paremini välja. Seejärel oli eeskujuks minu treener Kristo Raik ning nüüd pean oma suureks eeskujuks Kristin Tattarit. Ta on oma julguse ja saavutustega kindlasti kõigile Eesti nais-discgolfaritele eeskujuks. Arvan, et noortele on eeskujud väga olulised ning nende tegevust ja käitumist jälgitakse tegelikult väga suure huviga. 

Kes on Su FPO/MPO mitte-eestlasest lemmik discgolfar või eeskuju? Miks?

Otseselt ei olegi, kunagi ammu meeldis mulle väga Eveliina Saloneni mängu vaadata. Mulle meeldis väga tema jõuline tehnika.


Kas treenid mõne treeneri käe all/kellegagi koos või omapäi?

Esimene aasta üritasin ise pusida ja Margeri pealt asju õppida. Teine aasta tegin aasta otsa trenni Kristo Raiki käe all. Viimastel aastatel teen trenni üksi või koos Margeriga.

Mis on aidanud Sul discgolfis kõige paremini/kiiremini areneda?

Kordused ehk siis palju-palju viskamist. Seda nii platsitrennidel kui ka raja peal. Enne praegust hooaega tegelesin ma discgolfiga ülikooliõpingute kõrvalt ja siis oli reaalselt aega ja jaksu iga päev rajale jõuda.

Mida Sa soovitaksid algajale?

Minu põhisoovitus on alati see, et discgolf peab algajale olema ainult fun. Tuleb nautida mängu, loodust ja sõprade seltskonda ja küll kunagi need kettad ka soovitud suunas lendama hakkavad. Aga kindlasti ei saagi algajatel kohe kõik välja tulla. Kui see discgolf nii kerge oleks, siis me oleks ju kõik maailmameistrid.

Mitu korda nädalas trenni teed, mida ja kui palju harjutad? Kuidas näeb välja Sinu platsitrenn?

Platsitrenni tegin ma antud hooajal väga vähe. Platsitrenni asemel loobin pigem kodus maja kõrval puttereid ja harjutan selliseid lühemaid lähenemisi korvile. Mulle meeldib rohkem käia rajal trenni tegemas. Kuna minu kodurada Tähtvere Dendropark on minu jaoks selline, kus peaaegu igal rajal peab max draivi tegema, siis seal saabki palju draivida. Tihti teen seal ka ainult putteriga ringe, et jääda natukene kaugemate lähenemiste peale. Ja siis saan teha ühe lähenemise eestkäega ja ühe tagantkäega. 

Mitu korda nädalas teed jõutreeninguid? Mis on põhilised harjutused, mida teed regulaarselt?

See hooaeg ei ole mul olnud aega ja jaksu töö ja discgolfi kõrvalt jõutrenni teha. Uueks hooajaks on plaan hakata keha füüsiliselt ette valmistama kohe kui Jõulumäe Open on läbi. Aga see treeningkava tuleb alles paika panna.

Kuidas saad üle ebaõnnestumistest? Kas peale võistlust analüüsid ka oma ringe?

Kui keegi teine mind ei survesta, siis saan ebaõnnestumistest päris kiiresti üle. Ma mõtlen alati peale ebaõnnestunud ringe/võistlusi, et ma ei mänginud meelega halvasti ning tagantjärgi ei saa nagunii midagi muuta. Võistlustel üritan alati enda jaoks kõikidel ringidel tehtud vead meelde jätta, et järgmisel ringil enam sama asjaga ei eksiks. 

Mida Sa hommikuks sööd?

Šokolaadisõõrikut.

Mitu korda Sa Tartus Roosi rada mänginud oled?

Tegelikult ei ole üldse palju, reaalselt ei oska seda numbrit välja tuua, aga see aasta sattusin sinna septembris Tartu Meistrivõistluste ajal esimest korda (talvehooaja LED-i mäng välja arvatud).

Milliseid kettaid ma selle 50 € kinkeka eest ostma peaks?

Latitude 64 Grand Grace ja Latitude 64 Grand Rive.

Mis tegevuse või spordialaga Sa discgolfi võrdleks (golf v.a)? 

Oskan otsida võrdlust ainult aladelt, millega olen ise kokku puutunud. Seega võrdleksin discgolfi dartsiga. Näen sarnasusi nooleviskes ja puttimises ning dartsis on täpselt nagu discgolfiski, et võid head mängu teha, aga kui ära ei puti (nooltes duublit ära ei viska), siis mängu ei võida.

Mis on Sinu jaoks olnud edu võti?

Sportlik taust, võistlusvaim, palju trenni ja endasse uskumist.

Oled motiveeritud meistritiitlit kaitsma?

Ikka olen.Kas on olnud hetke, kus tabad end mõttelt, no ei tule enam edasiarengut, aitab küll? Kuidas üle said?

Sellist hetke ei ole olnud ja usun, et ei tule ka. Discgolfis on alati võimalik areneda ja paremini teha.

Mis võiks olla umbmäärane kaotatud ketaste arv?

Väga vähe, hetkel meenub 3, aga maksimum 5.

Kuidas meelitada noori discgolfi mängima/üldse rohkem liigutama?

Pakkuda noortele treeningvõimalusi, tutvustada neile discgolfi, võtta oma lapsi või nooremaid õdesi/vendi/sugulasi rajale kaasa. Discgolfi puhul peaks hasart olema kiire tekkima. 

Mis on üks soovitus, mida soovitad noortele tüdrukutele et jõuda ühel päeval samuti pro lepinguni?

Unista suurelt, usu iseendasse ja ära anna kunagi alla. 

Mis oli Sulle esimene märk sellest, et discgolfist võib saada midagi rohkemat kui lihtsalt hobi?

Ma ütleks, et rohkem kui hobi on ta minu jaoks olnud juba viimased 4 aastat. Discgolf on minu elustiil. Eks ma ikka unistasin, et see võiks midagi palju rohkemat olla, aga Euroopakatel olles ja sellist enda jaoks suurvõistluse tunnet tundes hakkasin sellele rohkem mõtlema.

Kas Sul on ka mõni talisman võistlustel? Kas peale talismani (kui selline on) veel mõni ebausk/rituaal, mida salamahti usud/teed?

Mul on oma õnne toovad käevõrud. Rituaale mul pole, aga kindel komme on, et putti soojaks tehes tuleb 2 viimast alati ära panna, enne ei saa lõpetada.

Kas julged võtta mängus riske või on pigem alati "safe play"?

Oleneb väga olukorrast ja mängu seisust. Sellistes olukordades, kus peab mingist OB-alast üle viskama ja riskiks on ebaõnnestunud draivi puhul lühikeseks jääda, lähen ma tavaliselt alati proovima. Aga kui ma pean surmaputti tegema, siis muidugi oleneb olukorrast, aga ilma vajaduseta ma seda panema ei lähe. 

Üks eesmärk/unistus discgolfis on Sul nüüd täitnud, milline on järgmine eesmärk?

Nautida järgmist hooaega ja võistlemist USA-s, saada palju uusi kogemusi ja areneda mängijana.

Millal maailma esinumbriks?

Siis kui õige aeg tuleb.

Kuidas hoiad end tervena ja kas hooajavälisel ajal tegeled ka mõne muu spordialaga?

Olen õnneks väga hea tervisega, kindlasti aitab palju kaasa ka palju värskes õhus liikumist. Hooajaväliselt ei tegele otseselt ühegi spordialaga. Off-seasonil tahan hakata käima jõusaalis ja keha füüsiliselt algavas hooajaks ette valmistada. 

Paul McBeth ja James Conradi on minevik. Järgmine aasta Sina ja Kristin Tattar. Sama rada, sama seis, kettad ka maandusid samas kohas. Mis ketta võtad, et viia mäng playoff ringi?

Oma Westside Discs Soft Swan.