TASUTA DPD TRANSPORT IGALE TELLIMUSELE

KIMMEL TULISTAB: SPONSORLUS – KUIDAS SAADA TIIMIMÄNGIJAKS?

KIMMEL TULISTAB: SPONSORLUS – KUIDAS SAADA TIIMIMÄNGIJAKS?

Väidan, et brändi promomine, olla aktiivne ja töökas discgolfar, olla õigel ajal õiges kohas on piisav saamaks leping. Natuke õnne peab ka olema.

Järjekordne aasta hakkab läbi saama ja käib valmistumine uueks hooajaks. Discgolfimaailmas loomulikult kaasnevad sellega ka kõikvõimalikud vahetused tiimides – kui lepingud hakkavad lõppema või siis miks mitte ka uute liikmete värbamine tiimidesse. Teame juba päris mitmeid tiimi vahetusi – Eric Oakley lahkus Dynamic Discs-st ja liitus Infinite Discs-ga; Matt Orum lahkus Prodigy-st ja liitus Westside Discs-ga. Võimalik, et neid on veel olnud või tulemas.

Aga kõik ei ole profilepingu omanikud, ometi kuuluvad nad tiimidesse. Eno Juul on Prodigy Baltic tiimis; Urmas Lääne Team DiscSport tiimis, mina ise Dynamic Discs Ambassador tiimis, Marko Narits Team64 Baltic tiimis; Tommy Markus Team DGA Estonia tiimis ja nii võib seda nimekirja veel pikalt jätkata. Meil kõigil on lepingud, mille sisu ei kuulu muidugi avaldamisele, aga leping annab meile mingid boonused, mis omakorda annavad meile võimaluse rohkem panustada mängimisele. Olen juba maininud, et mina palka ei saa, küll aga annab leping tiimiga mulle näiteks võimaluse kokku hoida kulutusi varustuse soetamisest.

Eno Juul

Tiimimängijana kaasnevad loomulikult ka kohustused. Kohustus võistlustel kanda tiimi logodega riideid; kohustus kasutada ainult toetava tootja poolt toodetud vahendeid – kotte, kettaid ja muud. Seetõttu ei näegi te näiteks Enot, mind ja teisigi lepingulisi mängijaid päris kindlasti PDGA kategooria võistlustel ilma sponsorlogodeta riiete või varustuseta. Mina ei tohi kasutada GRIP seljakotti ehkki need on väga mugavad ja mõnusad. Ma tohin kasutada ketastest ainult Trilogy toodangut ehk siis Dynamic Discs, Latitude 64 ja Westside Discs kettaid. Kui ma neid nõudeid rikun, tähendab see, et uut lepingut ei pruugi enam saada või siis on kohene koostöö lõpp. Seega ei ole ainult mitte õigused, vaid on ka kohustused.

Kes on siis tiimimängija? Selge on see, et palka teenivaid tiimiliikmeid on käputäis ja et sinna nimistusse pääseda, peab olema väga-väga töökas, meeletult tahtejõudu ja ilmselt näpuotsatäis ka õnne – õnne olla õigel ajal õiges kohas. Keiti käesoleva aasta näide ilmestab minu arvates seda olukorda vägagi hästi. Keiti ise on öelnud, et unistus on täitunud. Usun päris kindlasti, et lihtsalt unistamisest ei piisa. Teades Keitit, siis minu poolt välja toodud põhjendused on tema puhul edukalt täidetud. Keitile ainult tuult tiibadesse ja suurt edu profisportlasena. Hoian kõvasti pöidlaid pihus. Ma küll ei tea tema lepingu sisu, aga usun, et seal on võistluste osas päris mitmeid nõudeid. Võib-olla kõrgeid kohti ei oodata, aga mine sa tea.

Keiti Tätte

Kas siis kõikidelt tiimikatelt, kaasa arvatud minult, ei nõutagi tulemusi? Siinkohal saan rääkida enda eest ja minult nõutakse, ainult, et nõudjaks ei ole mitte toetaja bränd, vaid mina ise. Lepingus ei ole võistluse tulemustest sõnagi. Minu põhiline ülesanne on kasutada, näidata ja propageerida tooteid ehk siis promoda brändi ja ongi laias laastus kõik.

Olen nii mõnelgi korral kuulnud oma konkurente mainimas, et mis mõte on olla tiimimängija kui ei suuda näiteks nädalamängul kõiki võita. Põhjus lihtne, minu jaoks on teatud võistlused, kus tahan teha head tulemust ja on võistlused, kus tulemus ei oma minu jaoks mitte mingit tähtsust. Püüan aga alati olla professionaalne ja kui keegi on minust seekord parem, siis ei ole see ju maailmalõpp. Ilmselgelt ei lähe ma mängima kehva tulemust, vaid antud hetkel ikka parimat võimalikku.

Kuidas siis saada tiimimängijaks ja kas Sinul on ka see võimalus? Ma usun, et igaühel, kes tahab panustada oma aega brändi promomisele, tahab kaasa lüüa tiimi tegemistes, on muidu aktiivne discgolfar, on see võimalus. Eestis ilmselt tuleks silma jääda Silverile, Renele, Tommyle. Nemad võivad olla võtmeks uksele, mis lahutab sind rahvusvahelisest lepingust. Või kuna tänapäeva noored oskavad ennast müüa, siis miks mitte ise teha see esimene samm ja võtta nendega ühendust. Ja uskuge, natuke peab ka õnne olema ning õigel ajal õiges kohas tasuks ka olla, et teha järgmine samm saamaks profilepingut.

Mida Sina arvad, kas minu väide peab paika?

Raimo Kimmel

Fotod: Joosep Martinson, EDGL