Eesmärkide seadmisest ja treeningutest Kristin Tattariga

Eesmärkide seadmisest ja treeningutest Kristin Tattariga

Tere tulemast maailma ühe säravaima discgolfitähe, Kristin Tattari, hooajavälisesse ellu. Kristin räägib tasakaalust erinevate eluvaldkondade vahel, oma treeningrutiinist, vaimsest mängust ja järgmise hooaja eesmärkidest.

Kristin, sa oled kodus olnud peaaegu kolm kuud. Millega oled tegelenud? Kas on mingeid konkreetseid tegevusi või projekte, mis sind tegevuses on hoidnud?

Need viimased kuud on tõepoolest kiiresti möödunud, november ja detsember olid minu jaoks eriti kiired kuud. Tipphetkeks oli kahtlemata minu nominatsioon Eesti aasta naissportlase auhinnale. Konkurents oli tihe ja esikohast jäi puudu kõigest üks punkt. See oli minu jaoks väga põnev kogemus ja meediasuhtlus hoidis mind tegevuses.

Olen palju tegelenud ka õpingutega. Kooli ja sportlaskarjääri tasakaalustamine on alati suur väljakutse, aga see on miski, mida ma teen kogu südamest.

Vaatamata eelnevale on minu peamine fookus olnud siiski valmistumine eelseisvaks hooajaks. Minu treeningplaani kuuluvad regulaarsed jõusaalitreeningud, erinevad kardiotreeningud nagu jooksmine, suusatamine ja tennis, ning muidugi pühendatud aeg visketreeningutele. Selline mitmekülgne lähenemine hoiab mind heas vormis ja valmis tulevasteks väljakutseteks.

Selle off-seasoni tipphetkeks on siiani olnud Hispaania treeninglaager. See oli kasulik mitte ainult minu füüsilise ettevalmistuse jaoks, vaid pakkus ka värskendavat keskkonnavahetust ja tõstis minu vaimset fookust.

Nii et jah, siiani on kogu off-season olnud täis erinevaid tegevusi ja põnevust, valmistades mind ette loodetavasti edukaks hooajaks.

Zoo Town Open, 2023 📸 Gage Hamilton


Milline näeb välja sinu tavaline off-season treeningpäev?

Minu treeningud varieeruvad sõltuvalt sellest, kui lähedal on hooaja algus. Hooajavälistel kuudel, novembris ja detsembris, veetsin vähem aega rajal ja keskendusin rohkem füüsilisele vormile. See periood oli oluline tugevuse ja vastupidavuse arendamiseks, nii et prioriteediks olid jõusaalitreeningud ja erinevad kardioharjutused. Selle eesmärk oli luua vundament intensiivsemale discgolfitreeningule, mis tuleb hiljem.

Hooaja lähenedes mu rutiin järk-järgult muutub - käin rohkem rajal, kus lihvin oma oskusi ja tehnikat. Discgolfi mängimise sagedus ja intensiivsus suurenevad märkimisväärselt, kui hooaeg lähemale jõuab.

Kokkuvõtteks võib öelda, et minu treeninggraafik väga dünaamiline. See on hoolikalt planeeritud, et ma säilitaks nii oma hea füüsilise vormi kui oleks valmis oma discgolfioskuste poolest, et olla hooaja alguseks tippvormis.

Kui tihti sa treenid ja milles seisneb su treeningrutiin hooajavälisel perioodil?

Mulle on oluline, et ma oleks iga päev aktiivne. Minu rutiin hõlmab peamiselt jõusaalitreeninguid, kardioharjutusi ja muid mõnusaid tegevusi nagu rannatennis ja suusatamine.

Kas on mingeid konkreetseid aspekte sinu mängus, millele sa hooajavälisel perioodil tähelepanu pöörad? Mingeid konkreetseid oskusi või tehnikaid, mille kallal töötad?

Kuna ma olen üsna mitmekülgne mängija, siis konkreetselt mängu ühele osale ma ei keskendu. Minu peamine eesmärk on treenida kõiki mängu osasid võrdselt, katsetada uusi kettaid ja viia oma keha järgmise hooaja jaoks parimasse vormi.

Sind tuntakse tugeva mentaalse mängu poolest. Kas see on miski, millega tegeled off-seasonil aktiivselt? Kas on mingeid konkreetseid strateegiaid või harjutusi, mida rakendad?

Ma pean vaimset ettevalmistust oma igapäevaelu oluliseks osaks.  Ma mediteerin, loen mentaalsete strateegiate kohta, osalen lõõgastavates rutiinides, toitun tasakaalukalt ja võtan toidulisandeid.
Kõik tipus olevad inimesed sooritavad tehniliselt häid viskeid, aga see miski, mis tõmbab joone heade ja suurepäraste mängijate vahele, on mängija mentaalne tugevus.

Champions Cup, 2023


Kas su toitumine muutub, kui hooaeg läbi saab?

Peamine erinevus seisneb tervisliku toidu kättesaadavuse lihtsuses. Eestis on teadlikkus tasakaalustatud toitumisest, eriti orgaaniliste ja looduslikult kasvatatud toiduainete osas, märkimisväärselt kõrge. Veganisõbralike valikute valik laieneb kiiresti, mis sobib hästi minu eelistusega lihavaba toituda. Tervislike alternatiivide leidmine on minu jaoks oluline ning mul on rõõm teha koostööd Martens Kitchen and Bariga Pärnus, kes täidab mu kõhtu maitsvate vegankaussidega ja ecosh.ee’ga, kes varustab mind kvaliteetsete toidulisanditega.

Kuidas sa hoiad tasakaalu discgolfi ja sellega seotud kohustuste ning isikliku elu vahel hooajavälisel perioodil ja kas on konkreetseid väljakutseid, millega oled kokku puutunud?

Professionaalse ja isikliku elu tasakaalustamine on paras väljakutse, eriti eelmisel hooajal, kui väline tähelepanu käis mul vahepeal üle jõu. Küll aga on tohutu eelis, kui minu kõrval on mu kihlatu Silver, kes on samuti professionaalne discgolfar. Me tuuritame suurema osa sellest aastast koos, see aitab meil säilitada lähedust ja isiklikku elu.


PCS Open, 2023. 📸 Mauri Levandi

Lisaks on alates novembrist mul abiks ka manager, kes aitab mind discgolfiväliste tegevustega. See on märkimisväärselt leevendanud mu koormust, võimaldades mul rohkem keskenduda treeningutele ja valmistuda ette tulevaks hooajaks.

Millised on su eesmärgid 2024. aasta hooajaks? Kas on mingeid konkreetseid eesmärke, mille poole püüdled?

Olen keskendunud endast parima andmisele kõigis valdkondades - nii sportlasena, inimesena kui ka persoonibrändina. Maailm on täis võimalusi ja ma usun kindlalt eesmärkide seadmise jõudu. Sellise suhtumisega olen kindel, et positiivsed asjad leiavad minuni tee. Olen väga põnevil ja ootan juba hooaja algust!