KRISTIN TATTAR: KÜSIMUSED X VASTUSED

KRISTIN TATTAR: KÜSIMUSED X VASTUSED

Kristin Tattar postitas möödunud nädalal instagrami "stoorisse", et lendavad Silveriga kuhugi, sihtpunkt aga märkimata. Esimese hooga tekkis paljudel ilmselt uudishimu, et "hooaeg on ju läbi, kuhu nüüd?". Veidi ootamist ja uudised hakkasid ilmuma - Kristin sõlmis uue 4-aastase lepingu oma senise toetaja Latitude64'ga ning lisaks lepingu allkirjastamisele sai kohe ka 600'le signatuur Grace'le "konksud" peale tõmmata! Võimas leping, võimsad numbrid - aga kõik see on Kristinil auga välja teenitud!

Andsime siis kodumaa toetajatele ja fännidele võimaluse Facebooki teel esitada Kristinile küsimusi ning Kristin vastas!

Esimene HIO mis kettaga ja mis rajal?


Minu mäletamist mööda oli see Mäetaguse mõisa discgolfipargis, aga raja numbrit ma enam ei mäleta. Igatahes üks üsna lühike rada oli see, aga rõõmu pakkus oi oi kui palju.

2022 a. hooaja eesmärgid?

Hetkel teen plaane, kuidas järgmiseks hooajaks paremini valmis olla – nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Kohalisi eesmärke endale ei sea, sest usun, et kui teen piisavalt tööd iseendaga, siis sellega kaasnevadki head tulemused.

Mis spordiala harrastad veel peale discgolfi?

Discgolfi kõrvalt üritan aega leida, et vahel oma lõbuks tennist mängida ning talvel proovin ka suusad aeg-ajalt alla panna.

Mis muusika enim köidab?

Viimasel ajal kuulan kõige rohkem pop muusikat, sest sellega kaasneb alati hea energia.

Mis on top 3 lemmikrajad Eestis?

Minu lemmikud on Jõulumäe, Mäetaguse ja Elva.

Top 3 lemmikud kettad ning kuidas meeldib neid kõige enam visata?

1. Grand Grace – kindel lemmik draiver sellest hetkest, kui see välja tuli. Grace tuleb kotist välja siis, kui on vaja kaugele visata, vahet pole kas taga- või eestkäega.

2. Opto-X Pure – kahtlemata siiani minu lemmik versioon minu signatuur Puredest. Lendu läheb see ketas siis, kui seisan silmitsi metsakoridoriga, kus on vaja hea hõljuvusega ja minimaalse hajuvusega ketast.

3. Lucid Verdict – ilmselt keskmaadest enim kasutust leidev ketas minu kotis. Viskan seda nii taga- kui eestkäega.

Lemmik lähenemis ketas?

Kui Medium Harpi kotis poleks, siis ilmselt tunneks ennast väga ebakindlalt.

Mis on kõige raskem rada, kus võistelnud oled?

See on väga suhteline, sest kui vorm on hea ja visked välja tulevad, siis tunduvad ka rajad meeldivad ja lihtsad. Samas, kui vorm on kehv, siis võib iga rada ületamatu tunduda. Aga kui ma tõesti valima peaks, siis ma ütleks Tampere nö pikem layout. Ma pole seal küll võistelnud, aga lihtsalt mängimas käinud ja ütleks, et päris paras pähkel oli.

Mis on sinu tugevused nii sportlasena kui ka inimesena?

Iseennast on muidugi alati raske analüüsida, aga ma tahaks uskuda, et sihikindlus ja töökus.

Kas hakkad tuuritama nüüd Ameerikas terve tuuri vältel?

Kõiki DGPT etappe kindlasti kaasa ei tee, aga valdav enamus on plaani võetud.

Tuule mõjust mängule/viskele on palju räägitud, aga kas ja kuidas mõjutavad pro mängija ketta-/viskevalikut muud ilmastikufaktorid? Näiteks temperatuur, vihm.

Temperatuur ja vihm kindlasti mõjutavad seda, kuidas kettad käes tunduvad – vihmaga libedamad, külmaga jäigemad, soojaga pehmemad. Aga mina oma kettavalikut temperatuuri või vihma tõttu ei muuda. Kotisisu on aastaringi sama.

Miks on Silver Lätt maailma parim Caddy?

Sest ma usaldan teda kõige rohkem!


Kus näed ennast 5 aasta pärast?

Ma loodan, et 5 aasta pärast olen endast märgi maha jätnud discgolfi maailmakaardil ning olen endiselt veel tegevsportlane.

Milline oli su kõige esimene ketas?

Esimene ketas, millega mängisin mõnda aega, oli rendikas ja minu mäletamist mööda Innova Champion Valkyrie.

Lemmik rada, kus oled mänginud/võistelnud?

Lemmikuid on palju, sest maailm on ilusaid radu täis. Aga, kui valima peaks, siis ma väga tahaks tagasi Rootsi, Skellefteasse võistlema minna. Aastatel 2017 ja 2018 õnnestus mul seal mängida ja põnev oleks näha, kuidas nüüd selle rajaga hakkama saan.

Kui palju rõhku paned toitumisele?

Üldiselt pole ma endale midagi keelanud, aga ütleme nii, et mida vanemaks ma saan, seda rohkem ma üritan kvaliteetsemale toitumisele rõhku panna. Tervislikumalt toitudes on näha, et energiat ja jõudu on rohkem ja seetõttu võimalik ka paremini treenida.

Kui peaksid koostööks valima mõne teise tootja/firma (mitte Trilogy), siis kes ja miks?

Latitude 64-ga on koostöö väga hästi klappinud ja hetkel ei vahetaks küll neid kellegi vastu.

Kas on olnud vahel mõte disc golfist loobuda?

Ma ise ei ole sellele mõelnud, kuid mäletan mõningate aastate tagusest ajast, et inimesed minu ümber on küll väga skeptiliselt suhtunud sellesse valikusse – siiski enam küll mitte.

Kindlasti annab see uudis indu juurde paljudele teistele naismängijatele. Kes oleks Sinu arvates järgmine Eesti naismängija kes jōuab profilepinguni mōne tehastiimiga?

Mina eeldasin, et selleks naiseks saab olema Keiti Tätte ja nii ka läks. Hetkel ei hakkakski muid nimesid välja tooma, sest arvan, et kui sihikindlust jagub, siis võib selleks olla ükskõik kes!

Kas Silver on viimastel päevadel nüüd veidi kadedust ka tundnud või sai ta samuti ägeda uue lepingu?

Mängijatega lepinguid sõlmides lähenetakse kõikidele individuaalselt – nii ka meile. Oleme mitu aastat juba mõneti erineva sisuga lepingutega olnud, seega otseselt midagi uut selles ei ole. Vanad lepingud oleks mõlemal kehtinud järgmise aasta lõpuni. Hetkel on nii, et Silver on veel järgmise aasta vana lepinguga seotud, aga mulle pakuti uus. Miks selline pakkumine tuli, tuleb ilmselt L64-lt küsida.

Kuigi ma Silveri pähe ei näe ja tema eest kõneleda ei saa, usun, et ta tunneb ikkagi eelkõige heameelt. Kokkuvõttes saame ju mõlemad tegeleda sellega, mis on meile mõlemale väga südamelähedane.


Mitu ringi oled elu jooksul teinud?

Ilmselt rohkem kui keskmine mängija, aga kindlasti vähem kui Tõnis Soppe.

Kas sul on enne võistlusi mõni rituaal või õnne toov talisman, mis alati kaasas on?

Üldjoontes üritan rituaalidest ja talismanidest hoiduda, et mitte olla millestki sõltuvuses, aga pean tunnistama, et eelmine hooaeg ilma hea sõbranna kingitud käevõrudeta ringile ei läinud!

Kuidas tütar sellesse suhtub, et vahepeal tihti eemal Eestist olete ja kas ta ise tulevikus tahab minna sama rada mida käivad ta vanemad?

Tütar on väga tubli ja hakkaja ning vaatamata sellele, et meil mõlemal on kohati raske üksteisest eemal olla, saame me tänu 21. sajandi tehnoloogiale väga hästi kontaktis olla ja teineteist toetada. Mis puudutab tema tulevikku, siis seda veel hetkel ei oska öelda. Talle väga meeldib tennist mängida ja kui ta peaks valima omale sportlaskarjääri, siis me kindlasti perega toetame teda.

Lemmik jook/snäkk võistluspäevaks, mida soovitaksid.

Minu kotist leiab alati Vitamin Well joogi ja Barebellsi batooni.

Kui palju nädalas trenni teed?

Võistlusperioodil on kujunenud välja selline rütm, et 6 päeva harjutamist/võistlemist ja 1 päev puhkust. Võistlusvälisel perioodil saab ka 2x päevas trenni tehtud. Oluline on kuulata oma enesetunnet ja leida hea tasakaal puhkuse ja treeningu vahel.

Mitu puttimist päevas/nädalas teed? Mitme meetri pealt ja mis su puttimise harjutamise rutiin on?

Reeglina harjutan putti rajal mängides, kus iga korvi juures teen kuskil 10 putti. Aga kindlasti paar korda nädalas teen ikkagi kodus ka trenni ja pigem siis 5-10m pealt, et ringist puttimine enesekindel oleks.

Kelle mängu sulle kõige rohkem jälgida meeldib?

Mul polegi kedagi konkreetset, keda ma kindlasti tahan vaadata. Pigem ütleks, et mulle üleüldiselt meeldib discgolfi jälgida. Eriti nüüd, kui konkurents muutub üha tihedamaks.

Kas kavandad oma järgmise päeva ette ka. Kui palju pead unetunde enda kehale vajalikuks?

Proovin tõepoolest oma päeva ja ka nädala plaanid paika panna, sest ilma selleta tunnen, et valitseb korralagedus. Und pean väga oluliseks. Eriti veel nüüd, kus terve suvise perioodi olen maadelnud unetuse ja väsimusega. Väga keeruline on toime tulla, kui pole piisavalt maganud. Mulle sobiks kõige paremini, kui saan iga öö 8h magada.

Kuidas sa ettevalmistad ennast enne ringile minekut pole vahet, kas on treening ring või mõni suuremal touri etappil?

Enne ringi pean oluliseks korralikku soojendust ja seda ma olen teinud sel hooajal üsna põhjalikult. Tervitused Jörgen Puisile, kes lahkelt häid harjutusi jagas.

Kas on käinud peast läbi mõte,et leiaks pärnus kinnisvarale korraliku üürilise ja koliks ühendriikidesse,et võtta maximum mis võtta annab?

Ma arvan, et saab edukalt hakkama ka nii, et elad Euroopas ja käid USAs ainult suurematel võistlusel kohal. Mulle isiklikult van-life huvi ei paku. Pluss Eestimaa ilu, metsade ja värske õhu vastu ei saa miski!


Kas enne Latitude64 suure lepingu sõlmimist oli ka teiste tootja/tootjate poolseid pakkumisi?

Erinevatel ajaperioodidel on ikka huvi tuntud, aga minu jaoks on L64 parim valik.

Ennusta, mitu võistlust suudab Keiti Tätte 2022a. sinust eespool lõpetada. 

Et konkreetset numbrit ütlema ei peaks, siis anname variandid:

Variant 0 - 2022a. ei juhtu seda 

Variant 1.- Ühel võistlusel

Variant 2 - Kahel võistlusel

Variant 3 - Kolmel võistlusel

Variant 4 - Neljal võistlusel

Variant 5 - Viiel võistlusel

Variant 6 - Kuuel võistlusel

Variant 7 - Seitsmel võistlusel

Variant 8 - Pooled sulle ja pooled Keitile

Variant 9 - Kaheksal + võistlusel

Variant 10 - Silver ei luba sellel juhtuda

Ma ei ole suur ennustaja ja kaardipanija, seega ma ei oska sellele küsimusele vastata. Üldjoontes hoian kaarega eemale ennast teistega võrdlemisest ja soovitan soojalt seda ka teistel teha. Tuleb ikka oma asja ajada ja lõpuks läheb kõik nii nagu peab. Loodan südamest, et kõiki eestlasi saadab tuleval hooajal edu!

Kui võrrelda sinu signatuur Pure kettaid, siis milline run on sinu arvates kõige paremini õnnestunud?

Siiani on minu lemmikuks Opto-X Pure ehk siis esimene versioon.

Millega sa tegeleksid, kui ei mängiks disc golfi?

Tahaks uskuda, et ma oleks ikkagi kuidagi pidi spordiga seotud. See on alati südamelähedane olnud.

Mille järgi otsustad, millisel võistlusel osaleda ja millisel mitte?

Hooaja plaan saab koostatud suurvõistluste ümber ehk siis kõige pealt lähevad kalendrisse kõige olulisemad võistlused discgolfimaastikul nagu DGPT, MM, EM jm majorid. Siis saab sinna ümber vaadata, kas on võimalik sisse tuua ka mõned väiksemad võistlused.


Oled kindlasti eesti risti-põiki läbi sõitnud. Kas on jäänud silma mingi koht kuhu võiks rajada discgolfi pargi. Oled sa sellise silmaga ringi vaadanud ja tähele pannud, et VAU. Siin oleks supper mängida? Ja teine küsimus. Kas talisuplusega tegeled edasi ja kas see on andnud ka mingit kasu discgolfi mängimisele?

Ausalt öeldes peale discgolfiga tegelema hakkamist ja mööda Eestit sõites tundub, et iga põllu peale võiks korvi panna, aga otseselt ühtegi maalappi mõttesse ei tule, mis kohe pirni põlema lööks. Küll aga olen ma üsna veendunud, et kuskil Lõuna-Eesti kuppelmaastikul oleks kindlasti mõni koht, kuhu saaks ühe põneva disgolfipargi püsti panna.
Talisuplusega tegelen kindlasti edasi. Discgolfiga ma otsest seost ei näe, aga üldisele enesetundele mõjub see vähemalt minu puhul vägagi postiivselt.

Suurim pahanduse number, mille oled ühe rajaga võtnud PDGA võistlusel?

Kohe meenub Norras, Sula Openil esimesel ringil 6. korvil võetud 11.

Manan ette stsenaariumi : kaunis Juulikuu keskpäev, olete lõpetanud hommikuse eratrennide sessiooni ja seisate Silveriga Jõulumäe kollase esimesel tiil! Algab “kotivahetusring” - sina Silveri kotiga ja vastupidi. Kumb tuleb teise koti sisuga paremini toime, kummal läheb raskeks?

Meil on kotis päris palju samu kettaid. Aga üldjoontes muidugi on minu omad pigem sirgema lennuga ja Silveril stabiilsed. Seega eks ta omaette challenge oleks, kui mina peaks rohkem flexe mängima ja Silver hyzer flippe. Kokkuvõttes ma usun, et saaksime hakkama, aga eks tuleb järgi proovida!

Mida soovitaksid naisterahvale, kes just alustab oma disc golfi teekonda?

Ära võrdle end teistega ja naudi lihtsalt mängu!

Kas koostad mänguplaane ja kuidas seda teed?

Mänguplaani koostamine on üks tähtis osa võistlusteks valmistumisel. Selle koostan harjutusringe mängides, kui testin läbi erinevad viskejooned ja valin neist kõige parema. Endalt tasub küsida: kas tunnen end selle viskega kindlalt, kui palju toon sellega mängu mõne ohu (veetakistus, OB vms).

Kuidas valmistad end ette vaimselt enne suurt võistlust?

Katsun mõelda positiivseid mõtteid ning öelda endale, et kõik läheb just nii nagu peab. Üritan keskenduda ainult sellele, mis parasjagu vaja teha ja vältida segavaid mõtteid (nt tulemus või mida teised teevad).

Kas lennureisidel võistlusele on discikott käsipagasina endaga, miks? On äraantava pagasina kunagi kaduma läinud?

Üldjoontes äraantavasse discikott ei lähe, sest enamasti on kaasas ka muu pagas ja 2 äraantavat pagast lihtsalt ei ole otstarbekas osta. Mõnel korral siiski on lennufirma poolt 2 äraantavat olnud ja siis on ka discikott ära antud, aga väga suuri sekeldusi sellega pole olnud. Ühe korra jätsin kogemata putterid E4 küljesahtlisse, kust nad loomulikult plehku panid, aga sellega on ka asi piirdunud.

Discraft Great Lakes Open, finaal, rada 17 viimane vise. Mis valemi abil selle otse kümnesse lennutasid?

Eks see oli endalegi veidi sürr kogemus. Ütlesin lihtsalt, et nüüd on vaja putt sisse panna, muidu mul pole mingit võimalust võistlust võita.

Mis see discgolf omm ? 3 sõnaga paluks

Kõige ägedam mäng!

Kuidas suhtuksid sellesse kui tütar valiks samuti sportlaskarjääri või discgolfari karjääri?

Toetan ja olen talle abiks kõiges, mida ta südamega teeb.


Kui sul oleks võimalus valida mõni muu signature ketas peale Pure, siis mis ketas see oleks ja miks? 

Hetkel on minu signatuurketastena välja tulnud Pure ja Grace – mõlemad on mu suured lemmikuid. Kui sinna midagi veel juurde panna, siis ilmselt Harp, kuna ilma selleta tunduvad lähenemised kordades keerulisemad.

Milline on sinu ettevalmistusrutiin enne suuri võistluseid?

Enne võistlust proovin rada harjutada ja mänguplaani võimalikult täpselt paika panna. Peale seda ei jää muud üle, kui usaldada oma treeningut/õpitut, järgida mänguplaani ja anda endast parim.

Kas treeningul/võistlustel mõtled HIO "ründamise" peale tihti või on see pigem ebaõnnestunud birdie?

Ma ei mõtle praktiliselt kunagi HIO peale ja ega mul neid väga tihti ei juhtu ka.

Mis oli sinu esimene putter ja miks sa valisid selle? /loodan et oli peale pure teine ketas/

Minu esimene putter oli midagi Innova valikust. Minu mäletamist mööda Aviar, plastiku nime jään võlgu.

Mida teeksid kui enam ei saaks mängida?

Ma nii pessimistlikke mõtteid polegi mõelnud. Küll ma siis välja nuputan, kui aeg käes.

Miks sa pole veel Kose rajale mängima tulnud?

Ütlen ausalt, et pole sellist aega olnud, et Eestimaa radu avastada. Aga ma kindlasti leian selle aja millalgi lähitulevikus..

Laul, mis tõmbab alati ringi käima?

Hea küsimus, kuid mul on kahjuks igav vastus sellele, sest mul ei olegi ühtegi sellist lugu, mida ma alati kuulaks või mis tooks kindlalt selle õige energia. Ma tunnen, et see “käima tõmbamine” tuleb minu enda seest ehk et mingitel välistel teguritel ei ole siiani suurt rolli olnud. Pigem pean ma ise end õigele lainele viima ja siis tuleb ka mäng hästi välja.

Kas tunned, et oled oma põhikonkurentidest parema mental gamega?

Raske vastata, sest teiste sisemaailma ma ei näe. Ma arvan, et meil kõigil on nii häid kui ka halbu päevi.

Kes on parimad pooli kaaslased olnud ja mis võistlusel?

And 12 points goes to... Hiiumaa discgolfiklubi Dagö kasvandikule Anni Eesmaale, kellega on alati väga palju nalja saanud.

Kuidas tuled mitmepäevaste võistluste käigus toime olukorraga, kui mängid alla enda taseme? Mis motiveerib sind halvast olukorrast välja tulema?

Ma üritan näha iga uut korvi/ringi, kui uut võimalust. Raske on muidugi, kui lihtsalt miski ei õnnestu, aga alla andmine pole ka fun, seega tuleb ikka edasi proovida ja madalseisud üle elada.

Ma küsiks et millal MM tiitel ära tuleb?

Seda näitab aeg, et kas tuleb ja kui tuleb, siis millal. Mida mina omalt poolt teha saan, on treenida, põhjalikult valmistuda ja anda endast parim. Ülejäänu pole enam minu kätes.

Kui palju plaanis/tahad järgmised hooajad USA-s viibida. Kas oled mõelnud mis võiks olla sinu jaoks mõistlik võistlusringide piir USA-s ühel hooajal.

Hetkel on plaanis teha kaasa 16 tähtsamat võistlust ja ma arvan, et see on üsna hea piir suurvõistluste jaoks.

Kõige kauem kotis olnud ketas?

Mul on kotis üks Lucid Verdict ja Lucid Justice, mis on minuga olnud kõik Trilogyga mängitud hooajad. Ülejäänud kettad on kõik aja jooksul vahetunud.


Mõtlesin, küsiks nii, et mis mõtted peast läbi käisid kui said tel. kõne või uudise teada, et oled oodatud sellise tehingu allkirjastamisele? Ja kui olid kohal ja leping ja pastakas su ees, kas see tunne pani sind ka korraks tagasi mõtlema oma mängijakarjääri tõusudele ja mõõnadele ja kuhu sa jõudnud oled ja kuidas? Ja tegelikult soovime me kõik teada, mida selline leping muudab ühe sportlase elus?

Ma olen seda uudist tegelikult juba üle kuu aja seedinud, seega eks ikka on olnud aega tagasi vaadata oma karjäärile. Ma võin öelda, et tunnen ääretut uhkust ja heameelt, et minu valitud rada on end ära tasunud, sest see teekond ei ole olnud alati väga sile. See leping näitab, et mind tunnustatakse ja väärtustatakse eneselegi ootamatult palju, seega jõudu nüüd edasi minna on omajagu.

Kes on su iidol?

Mul ei ole ühte konkreetset iidolit, aga ma näen, et meie ümber on nii palju inimesi, kes on inspireerivad. Katsun neid ikka märgata ja positiivset kaasa võtta.

Parim hole in one ketas?

Kui keegi teab, siis öelge mulle ka!

Mis kõige mugavam ja mõnusam kott naisele ja harrastajale?

Minu arust on kõige parem L64 Core Pro kott ja ma arvan, et see on parim valik ka harrastajale, soost sõltumata.

Kas ainult visketehnika põhjal on võimalik vahet teha USA ja Euroopa (nais)mängijatel? 

Minu arust on igal mängijal mõnevõrra omanäoline tehnika ja ma arvan, et selle põhjal rahvust eristada on suhteliselt võimatu.

Mitu ketast on karjääri jooksul ära kadunud või mitu tk keskmiselt iga aasta kaob?

Mul reeglina kaovad kettad väga harva ära. Aga kui kaovad, siis ilmselt mõnda veekogusse. Hooaja jooksul äkki 1 ikka.

Mis on sinu top kolm draiverit/fairwayd ja top kolm putterit?

Kolm lemmikut kiiremat ketast on Rive, Grace ja Saint Pro. Putteritest ütleks, et Pure, Harp ja Shield.


Teada on nüüd, et järgmine aasta tuuritad Keitiga USA-s. Kas see annab sulle motivatsiooni juurde või lisab pinget võistlustel?

Mul on ääretult hea meel, et Keiti ühineb tuuritamisega. See kindlasti lisab natuke kodusemat elementi juurde ja seda on välismaal väga vaja.

Kas discgolf omab sinu päevas vaid mingit ajaakent või mõjutab su tervet päevakorda? Et kas toitumine, unepikkus, hommikused rutiinid jms on kujundatud discgolfis excelimist silmas pidades või on mõjutamata sellest?

Discgolf kahtlemata dikteerib mu elu olulisel määral, aga päevakavva on vaja mahutada mitmed teised argielu puudutavad ülesanded. Seega ei saa öelda, et ainult discgolfi ümber kõik keerleb. Kogu mu elu on üks kena sümbioos spordist ja pereelust.

Mis emotsioone sinus fännikohtumised radadel esile toovad? Kas hindad tähelepanu, kuid pigem eelistaksid vestlusi ärevuse mõistes vältida või on juurde rääkima tulev inimene lausa alati oodatud nähtus? Kas saate ka palju vaikseid pilke eesti radadel(kuna viisakas eestlane ei raatsi segada)?

Fännikohtumised on minu jaoks siiani alati postiivsed olnud. Pigem leiavad need aset mujal maailmas, kui Eestis. Nii USAs kui mujal Euroopas leidub alati, kes astub ligi, vestleb, soovib õnne või räägib mõne loo. Eestis on see pigem väga harv nähtus, et mulle võõras inimene tuleb juttu ajama. Kuid kui leidub keegi, kes soovib paar sõna vahetada, siis kedagi ma eemale ei tõuka – püüan alati sõbralik ja meeldiv olla.

Fotod: Kristin Tattari Instagram (https://www.instagram.com/p/CPnOEjkJIGR/)