Kas Sinus on Eesti discgolfi tulevikku? Saage tuttavaks - uued naismängijad Eesti discgolfi maastikul!

Kas Sinus on Eesti discgolfi tulevikku? Saage tuttavaks - uued naismängijad Eesti discgolfi maastikul!

Viimaste aastate jooksul on Eesti discgolfi maastikul uusi mängijaid juurde tekkinud küll vist igast piirkonnast ning erinevatel võistlustel võib näha üha rohkem juba tuttavaid nimesid, aga keda me tegelikult veel päriselt ei tunne. Täna tutvustame Teile tuntud ja vähem tuntumaid mängijaid, kellest nii mõnigi on tegelikult teinud juba üsna suuri tegusid! Kas Sinus on eesti discgolfi tulevikku?

Esimesena tooksime esile Eesti Talviste Meistrivõistluste 2022 5. koha, keda nime järgi võiks küll juba iga Eesti discgolfar teada, aga sellegi poolest, saage tuttavaks - Marie Kielas!

Discgolf.ee Marie KielasFoto: Mauri Levandi 

Kuidas leidsid tee discgolfi juurde ja mis Sind siin ikka hoiab?

Esimest korda avastasin ma discgolfi 2014. aasta suvel. Olin sugulaste juures Tallinnas ja neil tekkis idee minna kõik koos proovima. Pundi peale oli paar putterit ja kordamööda siis proovisime visata. Meile hakkas see meeldima ja suveõhtuti käisime Nõmmel või Pirital loopimas. Mulle meeldib disci juures see, et sellega saab tegeleda igal pool ja igal ajal. Seda ei pea mängima võistluse vormis, vaid see on ka väga tore aja veetmise viis värskes õhus. Kui jutt lühidalt kokku võtta, siis 2014. aastast alates olen mänginud oma lõbuks kodukohas Kilingi-Nõmmel ja esimesed võistlused olin noorte arvestuses, kus mängisid ainult poisid, tüdrukutest olin ainuke. Kilingi-Nõmmelt väljaspool võistlustel hakkasin käima 2020. aasta kevadel kui tuli koroona ja koolid läksid distantsõppele siis tekkis harjutamiseks palju vaba aega.

Teada on, et paljudel alustavatel naismängijatel käib kaasas hirm, et mina pole võistlusteks veel “valmis” või piisavalt osav. Kuna Sina oled osalenud tegelikkuses Eesti mõistes ka juba “suurtel võistlustel”, siis kas ka Sul oli alguses selline hirm või mõtlemine? Sa tundud pealtnäha väga rahulik mängija, mis päriselt Su sees enne võistlusi või võistluse ajal toimub?

Otsest hirmu ei olnud, sest olen osalenud võistlustel noorte arvestuses. Kui esimesel võistlusel naiste divisjonis võistlesin ja nägin, et olen võimeline nendega konkureerima, tekkis omakorda tahtmine end proovile panna ja ka mujale võistlema minna. Tegelikult on mul enne igat suuremat võistlust päris suur ärevus ja pinge, aga kui mäng lahti läheb ja esimesed visked tehtud, siis on juba kõik korras. Püüan mõelda, et tuleb võtta rahulikult ja mängida nagu oskan ja harjunud olen. Kui liigselt närvitsen või mõne halvema viske pärast tuju alla lasen, on kogu mäng luhtas!

Mis Sa arvad, mis on Sinu tugevaim külg mängus?

Ma arvan, et minu tugevaim külg on pikkadel radadel kohapealt tagantkäe draivid. Olen tagantkäe mängija ja viskangi ainult kohapealt, sest tunnen, et nii saan rohkem jõudu viskesse panna ja ketas lendab sinna kuhu vaja.

Kui kiirelt leidsid endale selle “õige” ketta või koti sisu? Kas on mõni ketas, mis on Sinu jaoks see kõige-kõigem, mis alati kasutust leiab?

Sobivad kettad leidsin ajapikku, algselt mängisin paari kettaga, õppisin neid järjest tundma. Kui midagi ei sobinud, jätsin kõrvale, võtsin midagi muud. Üks ketas, mis mind alati välja aitab on Westside Discs Pohjan Poika (nüüd on selle nimi vist Northman). Algselt seisis see ketas mul pikalt riiulil, kuna mulle ei meeldinud selle lend. Mingi hetk hakkasin sellega viskama ja nüüd enam selleta ei saa. See on ketas millega saan igasuguseid viskeid teha kui vaja. Samuti üheks usaldusväärsemaks on BT Medium Harp, sest kui on vaja eestkäega läheneda, siis saan ainult selle kettaga korraliku eestkäe viske tehtud. Ja putin ma Purega, sellega mängin ka lühemaid sirgeid radu. Tegelikult on kotis olnud päris pikalt ka keskmaa ketas Innova Roc3.

Kas oled püstitanud endale selleks hooajaks ka mõne eesmärgi?

Kindlasti tahan oma eeskäe viset paremaks muuta, kuna praegu kasutan seda ja jõuan visata eeskätt ainult lähenemisel, kuid mõnel rajal oleks ka tegelikult pikemat eeskätt vaja ja loodan, et varsti suudan ka pikemaid viskeid visata. Lisaks tahan sammude pealt visked selgeks saada, sest siis tuleb ka natukene distantsi juurde. Kui õnnestub, siis tahaksin minna suvistele Eesti Meistrivõistlustele. See on olnud mu üks unistustest. Selle aasta talvistel õnnestus, ehk õnnestub ka suvel.

Mis on Sinu suurimaks motivaatoriks discgolfis?

Suurim motivaator on see, et iga kord kui rajale lähen, tean, et seal on tore. Isegi kui vahel läheb halvasti, korra kurvastan, siis õhtul juba mõtlen jälle, et kuhu ja millal saan uuesti mängima minna. Kindlasti suured inspireerijad on Kristin Tattar ja Keiti Tätte, sest nemad on tõestanud, et kui millestki unistada ja kindla eesmärgi nimel vaeva näha, on kõik saavutatav.

Algavat hooaega ootame kõik pikisilmi ja paljudel on kalender juba punane. Milliseid võistlusi ootad Sina sel hooajal kõige rohkem?

Hetkel ilmselt 2. aprillil toimuv Rajal ainult naised ja 14.15. mail toimuv Ladies First. Kuna ainult naiste võistlusi väga ei korraldata, siis on vahelduseks väga äge sellisel üritusel osaleda. Juba ootan, mis seal saama hakkab ja tore oleks kohtuda uute ja toredate naisdiscgolfaritega.

Järgmisena soovime Teile tutvustada alati säravat ja aktiivset - Birgit Viderit!

Discgolf.ee Birgit ViderFoto: Mauri Levandi 

Kuidas leidsid Sina tee discgolfi juurde ja mis Sind siin ikka hoiab? 

Esimest korda võtsin ketta uudistamiseks kätte 2017. aastal, et näha, mida see endast üldse kujutab, aga panin selle sama targalt tagasi ja reaalse mängimiseni see mind ei viinud. Aga kuna mu elukaaslane Keiro päris aktiivselt neid kettaid juba loopis, siis uuesti võtsin ketta kätte 2020. aasta suve lõpus ja naljaviluks viskasin oma esimese tagantkäe viske, mille saime ka kenasti videole ning nüüd on seda aeg-ajalt tore vaadata, et kuhu areng juba viinud on. Tantsukingad viskasin varna ning tõsisema treenimise ja harjutamisega alustasin 2021. aasta märtsis. Täpselt ei oskagi öelda, millal või mistõttu see klikk ära käis, et iga ilmaga elevusega plastikut tahaks minna viskama, aga tõenäoliselt disci juures hoiab mind siiani ikkagi see huvi arengu ja eneseületuse osas, mis esimesel hooajal minu enda jaoks niivõrd üllatuslik oli.

Birgit, Sind võib leida ilmselt igast Harjumaa mängu listist. Ilmselt oleks paslik küsida, et kuidas Sina said üle hirmust nädalamängude/võistluste ees? 

Oi ma alguses kartsin Kurna nädalamängu ka ikka korralikult, aga see hirm läks kiiresti üle, sest igast võimalusest sai kinni haaratud, et kuhugi nädalamängule minna ja iga mänguga läks hirm ka järjest väiksemaks. Kõige rohkem olin pabinas selle pärast, et teised ei peaks minu järgi ootama, seega 30 sekundi reeglist polnud mu visete puhul haisugi, kõik kettad läksid 3 sekundiga käest välja. Aga enne esimest PDGA võistlust, milleks oli Jõulumäe Open 2021, olin ma ikka väga närvis. Õnneks Keiro otsustas sellel võistlusel mitte osaleda, et tulla mind närvipundart caddy-na toetama ja sellest oli väga palju abi.

Mis Sa arvad, mis on viinud Sind Sinu arengus discgolfis kõige rohkem edasi?

Ma arvan, et peamine asi, mis mu arengut toetab on võimalikult palju ja erinevatel radadel mängimine ning mingite olukordade korduvalt läbi mängimine. Puttimise arengu puhul võib kindlasti öelda, et suureks abiks olid Silveri putitrennid, mis aitasid mu putti mitmekülgsemaks ja “pehmemaks”.

Kui kiirelt leidsid endale selle “õige” ketta või koti sisu? Kas on mõni ketas, mis on Sinu jaoks see kõige-kõigem, mis alati kasutust leiab?

Koti sisu muutus esimesel hooajal pidevalt ja siiani pole see tegelikult täitsa stabiilselt samaks jäänud, sest ikkagi visetesse tuleb järjest rohkem jõudu juurde ning vastavalt sellele kettad vahetuvad. Ainuke asi, mis mu koti puhul püsiv on on see, et sisu on roosa. Üheks lemmikuks kettaks on vaieldamatult Claymore ning kõige usaldusväärsemaks on minu jaoks jäänud ikkagi Sapphire, mida mul kotis päris mitu on ja mida ma tunnen lihtsalt liiga hästi. Aga võrdväärselt leiab kasutus ka Sword ja Soft Zone.

Kas oled püstitanud endale selleks hooajaks ka mõne eesmärgi?

Ainuke eesmärk, mis ma eelolevaks hooajaks pannud olen on võimalikult paljudel võistlustel osaleda, et saada lihtsalt kogemust ja stabiilsust. Hetkel ikkagi punased skoorid jäävad kogenematuse taha, sest stabiilsust pole ning valikud pole tihtipeale õiged, seega oleks vahva kui saaksin hooajaga mängu kindlamaks.

Mis on Sinu suurimaks motivaatoriks discgolfis?

Kindlasti motiveerib mind kõige rohkem elukaaslane, kes ikkagi kõige rohkem mulle kaasa elab ja samuti iga ilmaga trenni veab ning proovile paneb, kui mott natuke maas peaks olema. Ja kõige inspireerituna tunnen end vaadates naisi mängimas erinevatel välismaistel tuuridel, eesotsas meie enda Eesti naistega, seega ütleks et kogu naiste disci kogukond on suureks inspiratsiooniks.

Milliseid võistlusi ootad Sina sel hooajal kõige rohkem?

Tegelikult ma ootasin kõige enam Harrastajate Meistrivõistlust, kus ma varem pole osaleda saanud, aga hetkeseisuga mu PDGA reiting ületab FA2 divisjoni ülemist piiri, mistõttu pole kindel, kas selleks võimalust üldse tekib. Samuti on tulemas kaks naistele mõeldud võistlust, mis on väga lahe ja mida ma kindlasti ootan, sest kahjuks paljudel suurvõistlustel jääb naiste kohtade arv sinna 10-15% juurde kogu osalejate arvust, seega on kindlasti elamus omaette 100 disco huvilise naisega rada jagada. 

Järgmine tutvustatav võib ilmselt olla veel paljudele täiesti uus nimi saage tuttavaks Kaidi Jamnes!

Discgolf.ee Kaidi JamnesFoto: Kaidi Jamnes erakogu 

Kaua oled siiani discgolfi mänginud ja mis on olnud senimaani kõige suurem/olulisem võistlus Sinu jaoks?

Disci ma olen mänginud siiani kahe suve jagu, talvel ei ole mänginud. Hetkel suurim võistlus kus ma olen käinud, oli eelmine suvi Kõrvemaa x Valgehobusemäe Prodigy Championship, kus erilist tulemust ei saavutanud, aga nautisin väga. Olulised on olnud minu jaoks ka osad nädalamängud, kus olen võitnud või lihtsalt heale kohale tulnud, näiteks Kurnas. 

Kuidas leidsid tee discgolfi juurde?

Avastasin disci tänu sellele, et mu noormees hakkas kaitseväes olles mängima ja kui ta väest 2020. aasta kevadel välja sai, hakkasin temaga koos mängimas käima. Alguses oli see minu jaoks väga raske, väga midagi välja ei tulnud ja füüsiliselt ei jaksanud radu läbida, aga mida rohkem loopimas käisime, seda rohkem hakkas ka meeldima. Kui oma visetes ja mängus hakkasin arengut nägema, tuli juurde ka motivatsiooni ning sügisel läksin juba oma esimesele nädalamängule.

Mis on kõige usaldusväärsem ketas Sinu kotis, mis leiab alati kasutust?

Minu kõige ustavam ketas (küll mitte väga tuulistel päevadel, kuid siiski) on kergkaalus DD2, sest see oli üks esimesi kettaid, millega hakkasin harjutama ning selle ajaga on see mulle nii heaks sõbraks saanud, et saan seda peaaegu igas olukorras usaldada. Neid on mul kaks tükki, üks uuem, teine vanem ning kuna vanem on ka lahjem, siis vastavalt vajadusele saan otsustada, kumba visata.

Kes või mis inspireerib Sind kõige enam?

Mind ei inspireeri eriti teised discgolfarid, vaid just see, kui ma näen endas arengut ja saavutan aina paremaid tulemusi.

Mis tasemele sooviksid discgolfis jõuda ja mis Sa arvad, kaua selleks aega võiks minna ning mis on peamised elemendid, mis oleksid vajalikud, et see tase saavutada?

Täpselt ei oskagi öelda, mis tasemele tahaksin discis jõuda, aga eks ikka nii heale kui võimalik. Tunnen, et kuna alustasin disciga suhteliselt noorena, siis samamoodi jätkates võib ka minu tulevikus olla palju disci mängimist ja loodetavasti mitte ainult hobikorras. Ma arvan, et selleks võib ikka mitu aastat veel aega minna, aga täpselt ei oska ennustada. Selleks, et see soov realiseeruks, tuleks mul esimese asjana kindlasti eeskäsi paremaks saada, teiseks tuleks mul viske pikkus pikemaks saada ning pean harjutama seda, et ma ka tavakaalus ketastega jaksaksin kaugele visata, aga selleks ilmselt tuleb mul lihtsalt tugevamaks saada.

Kuidas Sinuga lood on, milliseid võistlusi ootad sel hooajal kõige enam?

Sel hooajal on plaanis osaleda Innova Baltic Touril nii Lätis kui ka Pärnu etapil. Ootan seda väga ja loodan, et tulemused on pikka sõitu väärt. Samuti kavatsen osaleda Alutaguse Openil.

Kassi tänava esinduspoe treeningsaalides käib väga palju trennilisi ja nii mõnigi jääb üha enam silma just oma rõõmsameelsuse ja pealehakkamise poolest. Saage tuttavaks Sigrid Kirss!

Discgolf.ee Sigrid KirssFoto: Sigrid Kirss erakogu

Sa oled just alustanud discgolfi teekonda, mis siis ikkagi on discgolfi võlu?

Mulle väga meeldib käia õues jalutamas ning esialgu jalutasin kaasa kui elukaaslane discimas käis. Mida aeg edasi, seda rohkem aga leidsin end ka ketast viskamas. Minu jaoks ehk ongi kõige suurem võlu see õues ja looduses aja veetmine ning muidugi ka väga äge seltskond, kes alati nõus mängima tulema. 

Kuuldavasti on Su esimene võistlus nüüd alles tulemas, mis tekitas mõtte, et nüüd on aeg, lähme!? 

Elukaaslane soovitas ja kuna tulemas on mäng ainult naistele, siis see tekitas mugavama tunde, et läheks prooviks ka. 

Kas nädalamängude osalusele vaikselt ka juba mõtled? 

Esialgu tahtsingi minna proovima võistlemist nädalamängul, aga kuna selja taga on pikk ja lumine talv siis ootasin ilusamat kevadilma selleks.

Siiamaani kõige-kõigem ketas Sinu kotis ja miks? 

Jade. Kui aus olla, siis soovisin endale saada ilusat sinist ketast, milleks osutus Jade ja nüüd tulevad mul sellega ka kõige ilusamad visked. Ma arvan, et asi on värvis! 

Sa tundud väga pealehakkaja ja kiire õppija, kas on tegemist lihtsalt motivatsiooniga või on selle taga ka sportlik taust?

Mulle väga meeldib liikuda ja olla aktiivne, jalutan palju ja teen joogat. Discimine on väga hea kombo lõbusast ajaveetmisest ja spordist, mistõttu ka motiveerib mind rohkem seda õppima. Kuna aga kõik ümberringi osalevad võistlustel, siis eks lõpuks ootas mind sama saatus!

Discgolf.ee soovib Teile kõigile edukat algavat 2022 hooaega ja ikka soosivat taganttuult!