SILVER LÄTT: KÜSIMUSED X VASTUSED

SILVER LÄTT: KÜSIMUSED X VASTUSED

Silver Lätt on üks parimaid eestkäe viskajaid maailmas, ta juhib Kristin Tattariga DG Academyt, kuulub Latitude64 profimeeskonda ning arendab Jõulumäe discgolfiparki. Tänu Silverile on Eestis discgolfi pisikuga nakatunud sajad kui mitte tuhanded mängijad.

Kõige suurem number, mis ühelt rajalt võtnud oled?

14 Norras Sula Openi 4. rada aastal 2018. Pean vist loo ka ära rääkima. Par4 rada, kus avavise maandus safe alas ning sealt edasi jäi veel ~80 m minna pisikesele saarele, mida korvi eest kaitses ~40 cm kõrge reklaamvall ning kohe korvi taga oli OB. Stoke and distance reegel ehk ketas pidi jääma mängualasse, vastasel juhul rethrow. Esimene lähenemine tabas korvi ees olevat reklaamvalli, rethrow maandus korvi all aga tuule abiga lõpetas see vise OB-s, edasi tuli juba kordamööda kas vall või OB, vall või OB, kuniks lõpuks jäi ketas vastu korvi jalga pidama. Tap in 14 ja hea tujuga edasi (loe Borati suust öelduna: NOOOOOOOOOT!).

Oled disaininud piisavalt palju layout-e ja külastanud meeletult palju väljakuid. Milline peaks olema ideaalne par3, par4 ja par5 rada? Nimeta enese lemmik par3, par4 ja par5 rada Eestis.

Par 3 võiks olla tehniline rada, olenemata pikkusest. Näiteks Kuutsemäe 10. Par 4 võiks olla selline, kus fairway on aus ja õnnefaktor ei tule mängu. Pikkuse poolest nii pikk, et Albert essaga kohale ei kütaks. Näiteks Sindi 14. Par 5 võiks olla selline, kus peale kaht ideaalselt sooritatud viset on eagle võimalus vähemalt C2-st. Näiteks Jõulumäe pro kollase 14.

Kõige lemmikum ketas, mida visanud oled?

Westside Discs BT medium Harp all day.

Silver Lätt, DG Academy, Team64, Latitude64

Mida Sa arvad Latitude 64 frost line ketastest?

Ma väga ei arva neist mida. Frost line oli pehmem plastikusegu, mida enam ei toodeta. Kettad olid stabiilsemad võrreldes tavaliste plastikusegudega.

Kõige pikem hole-in-one?

2 x 140 m Nõmme kunagine 18. ja Vilniuse BST üks 140 m rada, number ei meenu.

Mis rajal esimest korda topsi viskasid ning mis on lemmik rada?

Esimene hole-in-one juhtus endisel Nõmme kolmandal eestkäega medium Purega.

Kõige meeldejäävam holar ja eagle? Kõige pingelisem putt, mis meeles?

Kõige meeldejäävam holar tuli ilmselt endisel Nõmme 6. rajal. Kuivanud puu rada, 121 m. Hea viske korral ei olnud seda ketta maandumist nii kaugel võimalik enam täpselt planeerida ja ühel ilusal nädalavõistlusel tuli esimene tops sinna ära. Kõige meeldejäävam eagle on USA-st Iron Hill NT etapilt. Tegu oli äärmiselt keerulise par5 rajaga, mis kulges laugelt ülesmäge ja mille fairway laius kõige avaramas paigas oli heal juhul 5 m. Krissu oli just oma ringi lõpetanud ja tuli mulle kaasa elama. Esimene vise, mida ta nägi oli minu ~120 m pealt ülesmäge sisse lähenetud draiv.

Mitu hole-in-one oled visanud?

Oeh, neid on palju tulnud, piinlikult palju. Topsi viskad ju siis kui vise ebaõnnestub. ~5 aastat tagasi lõpetasin arve pidamise 150 hole-in-one juures. Tänaseks ilmselt pisut vähem kui poole rohkem.

Miks lõpetasid karjääri jalgpallis?

Armastus discgolfi vastu ei jätnud muuks palju aega. Tahaplaanile jäid ka kergejõustik ja piljard.

Miks on just Trilogy kettad Sinu valik?

8 aasta jooksul on saadud kõike proovida, aga Trilogy juurde jäin kui Latitude 64 pakkus head lepingut. Teadsin, et Prodigy pealt üleminek Trilogyle on kerge, sest ketaste valik on kordades suurem.

USA-sse sõites, mitu ketast kaasa pakid (nii põhi kui varu)?

Pikemale tuurile minnes on kaasas võistluskott ~25 kettaga ja hunnik varusid, üldiselt duubeldus igale kettale ja mõned ekstra draiverid. 

Räägi USA plaanidest. Millised võistlused uuel hooajal kavas ja kas äkki julgeb ka mõne eesmärgi vaikselt välja öelda?

Tuleval hooajal on plaanis päris palju tuuritada. Alustame veebruarist Las Vegases, millele järgnevad Waco, Open at Belton, Texas States Championships, Jonesboro Open, DDO, Preserve, Idlewild, Ledgestone, Des Moines, Pro Worlds, Pittsburgh Flying Discs Open, GMC, MVP, USDGC, DGPT Final ja kui seda vastust hoolega lugeda, näeb siin juba paari suuremat eesmärki nimekirjas.

Mis olid kõige esimesed kettad, millega mängima hakkasid?

Westside Discs Warship ja Latitude 64 Pure. 

HIO või 20 m pealt taha risti?

20 m pealt taha risti on liiga lähedalt, seda võrdleks C2 putiga.

Silver Lätt, DG Academy, Team64, Latitude64

Kumb siis ikkagi enne kaussi läheb – kas piim või Kellogsid?

Hea küsimus. Isabel paneb müsli enne kui piima, ma söön hommikuti putru või omletti.

Mis tundub mõnusam, kas 40 m putt, tagant- või eestkäe tops?

Arvestades, et olen eestkäe domineeriv mängija, on tagantkäe tops minu jaoks alati kõige magusam.

Millist ketast tugeva vastutuulega kõige rohkem kasutad?

Lähenemistel Harp või Justice, pikematel visetel Pioneer, draivides Rive.

Kuidas kombineerida eestkäe ja tagantkäe viskeid platsitrennides?

Platsitrenni tuleks teha alati mõtestatult, mitte nii, et loobin kogu koti sisu täie jõuga teise platsi otsa ja linnuke kirjas. Treenida võiks eestkätt või tagantkätt ühel seansil ja järgmisel vahetada. Igal viskel võiks olla omaette eesmärk, näiteks viske nurk, viske kõrgus, viske pikkus, viske täpsus.

Kui peaksid Trilogy seeriast valima ainult ühe kaubamärgi ja ainult sellega oma koti sisustama, siis milline oleks Sinu valik ja miks?

Varasemalt oleks see valik olnud ilmselt Dynamic Discs kuna päris palju kasutust said Justice, Truth, Felon ja Defenderid. Tänaseks on koti sisu väga palju muutunud ja põhiarsenal on mul kõik Latitude 64 nime kandvad kettad. Pure, Trust, Ankur, Saint Pro, Explorer, Grace ja Rive.

Maksimum distants vasaku käega?

Kunagi Krissuga pulli pärast loopisime Keila jalkastatka kõrval rajal ja 100 m korvil viskasin ~10 pikaks, seega eks ta sinna 100+ kanti jääb.

Lemmik pro mängija ning rada USA-s?

Kui küsimusest õigesti aru saan, siis mängija peab ka ameeriklane olema? Kui jah, siis Paul McBeth. Ta on alati sümpaatne olnud nii rajal kui väljaspool rada ja tuuritades oleme päris palju aega koos veetnud. Radadest ilmselt Des Moines, täielik discgolfi paradiis.

Kui ringi ajal sööd, siis mida? Näiteks 2-3 tunni pikkune ring.

It's a no brainer, Barebellsi proteiinibatoon. White chocolate almond või holiday puffs on lemmikud, proovi järgi.

Kas kollektsioneerid kettaid? Palju neid kodus juba olemas on?

Haruldaste ja minu jaoks tähenduslike ketaste kogumine sai alguse juba aastaid tagasi ning tänaseks on pea 10 kastitäit kiletatud rariteete kõrvale pandud. 

Kuidas kodus söögi tegemisega on, 50:50? Ja kas jälgid toitumist? Hooajaväline aeg ja hooajal?

Meil on peres nii, et hommikuti teen süüa rohkem mina, lõunal tavaliselt Krissu ja õhtul siis kummal parasjagu parem idee pähe tuleb, peamiselt Krissu siis ikka. Toitumist jälgime, aga mitte liiga rangelt. Eestis teeme ikka ise palju kannatab ja sööme tervislikult. Kui Erki Vastseliinast külla tuleb siis oleme sunnitud jälle Steffanist pitsat tellima, õnneks ta liiga tihti külas ei käi. USA-s väldime kiirtoite ja muud jama. Hommikusööki valmistame ise kui airbnb-s elame. Hotellides olles käime väljas sest USA hommikusöögid ei kannata mingit kriitikat. Hotellis pakutakse mett, suhkrut, moosi ja vahvlit, mis ma nendega peale hakkan?

Palju ja kuidas putitrenni teed?

Alati natuke vähem kui peaks, aga variante on palju. Tule rühmatrenni ja näed ära, kuidas need asjad käivad.

Palju esuri palju taguriga distantsi platsil vajutad?

Ma pakun, et distantsid on tänaseks juba võrdsed, mõlemaga 160 m kanti.

Kuidas mentaalselt mõjus EMV pooleli jätmine?

Mentaalselt oli väga raske EMV pooleli jätta. Teadsin, et mängin tiitlile ja suvised on seni olnud minu kõige nõrgemad etteasted Eestis. Lootsin seda tava murda, aga murdsin hoopis hüppeka.

Milline on Sinu rutiin treeningringil enne võistlust, et tagada parem game plan?

Enne suuremaid võistluseid mängin alati ühe treeningringi päevas ja game plan-i kokkupanek toimub üsna automaatselt. Peale esimest ringi on harva mõni rada, kus game plan ei ole veel paigas. Kui mõni rada jääbki lahtiseks teen järgmisel päeval need otsused ja viimase treeningringi mängin juba ühe viskega nagu võistlusel.

Lucid või Fuzion Defender?

Grand Rive.

Silver Lätt, DG Academy, Team64, Latitude64

Kristini Grace või Kristini Pure?

Mõlemad on kotis, aga hetkel saab Pure rohkem kasutust. Eesti radade jaoks on Krissu Pure asendamatu relv.

Mida ise täna tasuta 50 € eest kotti pistaksid? Midagi pead kohe valima.

Uue Stock Stamp Rive või kaks, neid kulub ikka tulevikus ära.

Kui saaksid valida oma uuele kettale lennu numbrid, siis millised need oleksid?

See on väga hea küsimus. Minu jaoks on ketaste lend ja kuju tähtsamad kui ketastel olevad numbrid, ma tegelikult ei vaatagi neid, sest need ei pruugi minu jaoks täpsed olla. Aga okei, ma pakun et 10/5/0/3 võiks huvitav olla. Ja uuest Grand plastikust muidugi. 

Kes on Sinu arvates Eesti parim discgolfar naiste arvestuses?

Üks ilus tüdruk, kes praegu Õhtu saate lindistamisel on ja laseb mul rahulikult üksi neile küsimustele vastata.

Kuidas eestkäe mängijana tagantkäe viskeid harjutama hakata (nt 5 ideed, harjutust)?

Kõige lihtsam on seda teha mõne edasijõudnu juhendamisel, kellel on see know how, kuidas ja mis. Tema annab suunised kätte ja siis edasi saad juba üksi toimetada. Kui kedagi kõrval ei ole on keeruline tehnilisest poolest aru saada. Aga harjutuste mõttes 1) platsitrenn, 2) putteriring rajal 3) jõuharjutused resistance band-ga, 4) enda visete filmimine ja analüüs kellegi abiga, 5) nädalamängudel tagantkäe kasutamine, annab kiiresti enesekindlust.

Kas Sa oled kunagi mõne leitud ketta “omistanud”?

Ei ole. Alustasin mängimist juba nii vara, et etikett sai kohe selgeks. Kõik leitud kettad, millelt omanikku pole võimalik olnud tuvastada on jõudnud noortekeskustesse, lastekodudesse ja koolidesse. Küll aga on mitmeid vastupidiseid olukordi.

Kas on mõni Eesti rada, mille paari muudatusega saaks tuua parimate radade sekka?

Kindlasti on neid radu, aga pean tunnistama, et viimastel aastatel pole jõudnud väga uute Eesti radadega tutvuda ja jään hetkel vastuse võlgu. 

Mis rajale tahaksid tagasi minna ja miks?

Tšehhi, Konopište. See on rada, kuhu läheksin mängima iga kell. Terve rada on puhas nauding ja mulle ülekõige meeldib mängida parkides, kuhu ei topita OB-sid põhjusel, et tokke jäi üle. Seal on OB-sid minimaalselt.

3 pro-d, keda enda puulis alati hea meelega näeks. Dream card, keda Jomezest vaadata ja mõlema kohta lühidalt ka miks?

Endale meeldib mängida ilmselt kõige enam Kevin Jonesi, Simon Lizotte ja Zach Meltoniga. Nende kuttidega on puulis alati hea vibe ja mis oleks võistlusringi ajal tähtsam? Dream card, keda Jomezest vaadata on Paul McBeth, Ben Callaway, Eagle McMahon ja Rauno Esaul. Esimesed kolm neist on maailma kõige parema tehnikaga mängijad ja Rauno üle oleks lihtsalt äärmiselt hea meel, et ta telekas on.

Milline on Sinu isiklik rekord Sinu lemmik rajal?

Jõuluka pro kollasel mitteametlikult 17 alla.

On Sul ka muid hobisid?

Kui päevad oleksid paar tundi pikemad, siis tegeleksin kindlasti piljardi ja futsaliga. 

Mis on Sinu ilu saladus?

Mind ümbritsevad igapäevaselt ilusad inimesed. Kaks ilusat tüdrukut Kristin ja Isabel ja üks ilus poiss Duubas. 

Mis ketas (kui välja jätta Latitude 64) on Su lemmik?

Kui välja jätta Latitude 64, siis Westside Discs Harp. Kui välja jätta Trilogy, siis Discraft Cryztal Zone.

Üks ketas, mille koju jäädes tunned, et kõik läheb metsa?

Ilmselt kui lähed ühe ketta ringi mängima ja see üks jääb maha, siis oleks päris nigel olukord. Muul juhul ilmselt puttimis putter.

Miks eestkäsi?

Eestkäega ma alustasin ja tundus lihtne täpselt visata, tehniliselt tundus ka loogilisem. Tänaseks eelistan fore ainult lähenemistel, muudel visetel kasutan seda kumb lihtsam või raja suhtes loogilisem.

Kas sa arvad, et Aivar Raudnagelil on lootust järgmise kahe aasta jooksul Eesti top5 murda või soovitaksid põhitööd mitte veel hüljata? 

Ma kardan, et Aivari puhul on rong juba läinud, küll aga on variant Reio Reinsil ja Peep Järvistel kui nad homsest põhitöö hülgavad ja hommikul otsejoones Disclandi põrutavad.

Kes on Sinu arvates Eesti tulevikulootus?

Minu silmis kõige töökam ja tublim on loomulikult Roland Kõur, kellel on kõik eeldused olemas et tippe vallutada. Teine üli andekas on Matthias Villota. Kui keegi talle üheotsa pileti USA-sse teeks, siis mees ei peaks tagasilennu pärast nii pea muretsema. 

Sinu 2021. hooaja absolute highlight moment?

Ilmselt Preserve Openilt 8. koht ja finaalringi 1060 reiting.

Silver Lätt, DG Academy, Team64, Latitude64

Kõige kauem kotis olnud ketas?

Lucid Suspect. Ostsin selle ketta Harri Reimandi käest 2013. aastal kui mängimist alustasin, vahepeal oli paar aastat kotist väljas kui Prodigy tiimis mängisin, aga nüüd on ta tagasi ja on kindel abimees rajal. 

Silver, millal sauna tuled?

Käisime eile Krissuga Sander Õiguse viimast stand up-i kuulamas/vaatamas ja seal kohe tulid sina Oliver mulle meelde. Lühidalt üks soojendajatest rääkis siis loo, kuidas sõber helistab talle ja kutsub külla, et tal uus maakoht, et seal mõnus puhata, teeb õlli ja teeb sauna ja värki ja no loomulikult siis semu kohe nõus minema, et puhkus ju hakkas et miks mitte. Kohale jõudes tegid siis õlli ja peremees andis siis tööriistad kätte et, õlli said, nüüd teeme sauna ka valmis. Et kas sul Oliver sama plaan?

Kolm ketast, millega Jõulumäe punasel miinust mängida?

Kuna meil juba talvine layout üleval, siis seal läheb tarvis Krissu kõige uuemat Pure, Hybrid Anvili ja seda samust, 8 aasta vanust Lucid Suspecti.

Teame juba Krissu vastustest, et oled talle parim caddy, aga vastupidi, kes on Sinu parim caddy?

Eks mulle ikka meeldib kui Krissu mulle caddy-ks tuleb, kui meil õnnestub vahel, sest tihti mängime samaaegselt.

Jõuluka layout-d on puhas kuld, kas lähitulevikus on veel plaanis kuskil Pärnus või selle ümbruses mõni uus rada luua?

Me ei ole ennast praegu ühegi uue rajaga sidunud, seega pigem arvan, et ei. Loodetavasti radu ikka kerkib, aga mitte meie sule läbi.

Lemmik rada Eestis?

Jõulumäe Pro kollane, hands down.

Esiteks, kus juubelit pead?

Haha, hea, et meelde tuletasid, peaks planeerima hakkama. 

Eelistatud rolleri ketas?

Lühikese fore roller-i jaoks Harp, pikem fore roller Pioneer või Saint Pro, distantsiks Defender või Havoc. Bäkkari puhul lühikesi roller-d vahel harva Harp, edasi samuti Saint Pro, Defender, Havoc.

Miks discgolf, mitte piljard?

Ju mingil hetkel tuli otsustada ja otsustasin discgolfi kasuks. Piljard on ja jääb alati mu üheks lemmikuks hobiks ja tulevikus on plaan koju laud muretseda.

Kes Sinu arvates võidab Eesti talvised meistrikad?

Meestes ei võida kindlalt Albert, mina ka mitte. Pakun top 3 Villota, Tasalain ja Alliksoo, loodetavasti Vanni Rassa ei solvu nüüd. Naistes pole võimalust Krissul ega Keitil. Kõigil teistel on võimalus võit koju viia.

Kas Sa mängiksid Nõmmel veel ühe ringi?

Absoluutselt. Nõmme on mulle väga südamelähedane ja sealt sai kogu armastus discgolfi vastu  alguse. Hommikust-õhtuni kõndisin neid fairway-sid sisse, mis lõpuks Anule pahameelt valmistasid.

Kas on ka mõtteid kaugele Sa tahaksid kettaid üldse lendama saada, mis võiks olla Su maksimaalne eestkäe ja tagantkäe viske pikkus?

Eks vägev oleks 250 m visata, aga olen hetke distantsiga rahul ja sellele treeningutel rõhku ei pööra.

Kõige parem ketas kitsaste tunnelite viskamiseks fore-ga?

Ketas tuleb valida visketugevuse järgi, aga 100% peab hyzer-st välja visakama ja laskma kettal püsti tõusta mitte ülestabiilselt annukast lennutama. Minu lemmikud on seni olnud julmalt peksa saanud Lucid Suspect ja Fuzion Felon.

Viljandimaa Holstre raja arvamus? Liialt keeruline või täpselt paras?

Mulle isiklikult Holstres meeldib mängida, seega ütleks, et paras. Ainult üks iluviga sellel par 3 rajal, kus pole võimalik birdie-t võtta, sellega peaks midagi ette võtma.

 Millal oli esimene ring, kus ning mis kettaid kasutasid?

2013. aastal 28. märtsil Nõmmel kahe hea sõbraga, Pure ja Warship olid relvad minu arsenalis.

Kuidas see uhke Culverin lendas, millest pildi üles panid?

Lend oli ilusam kui pilt Instagramis.

Mõlemad tulevad Sul hästi välja, aga kumb tekitab rohkem meelerahu, kas hästi läinud võistlus või hästi korraldatud võistlus?

Kõigepealt tänan väga ilusa küsimuse eest! Aga kaalukausile neid pannes, siis kaldun arvama, et hästi läinud võistlus tekitab rohkem meelerahu. 

Kas Sul on mõni lemmik korvimudel? Kas on mõni, mida iga hinna eest väldiksid?

Lemmik korvimudel on Discrait korvid peapaelaga ja korv, mida iga hinna eest väldiksin on Discrait korv ilma peapaelata. Ma tahan, et mulle jääks võimalus ülarauda puttida.

Millise puutsaga mängid vihmase ilmaga?

Adidas Terrexi erinevad mudelid on olnud viimaste aastate valik nr 1. Meeldib kui jalg on tossu sees kuiv ja Adi Terrex garanteerib selle. 

Mis omadusi tahaks endas kõige rohkem arendada? Eestkäsi, tagantkäsi, putt või mentaalne pool?

Putt ja mentaalne pool kokku ehk võistlustel kui mõtteid peas jube palju on, siis võiks see mentaalne pool puttimist toetada, mitte vastupidi. 

Kes on Su lemmik jalkamängija nii Eestis kui välismaal ning millisele Eesti klubile hoiad pöialt?

Eestis on Ken Kallaste, väljas Tony Kroos. Pöialt hoian ikka sünnilinna FC Florale.

Kas Sa oleksid nõus võistlema Järvakandi rajal ainult midariga? Kui jah, siis millal võistleme?

Kindlasti oleksin nõus võistlema ainult midariga, sellised treening- ja võistlusringid tekitavad alati elevust.

Kas vanade aegade mälestuseks jalgpalli ka vahel mängid?

Kui üldse, siis pigem futsali või rannavutti, aga ei ole viimastel aastatel kokkupuuteid olnud.

Kumb on pinget pakkuvam, kas suurvõistlusel ise võistlemine või Kristinil caddy-ks olemine?

Pigem Krissul caddy-ks olemine. Eriti kui ta eagle-t putib ülesmäge 16 m pealt eelviimasel korvil. 

Mis on Su lemmik snäkk rajal?

Barebells proteiinibatoon all day.

Kes või mis on kõige suurem motivaator?

Mind motiveerivad discgolfi ümber paljud asjad, näiteks head tulemused. Samuti head mängijad, kelle hulgas siis kindlasti ka minu teine pool. 

Parim soovitus algajale?

Kingi kõik distantsidraiverid oma vaenlasele.

Millal viimati piljardikiid käes hoidsid?

Mõned kuud tagasi, ei jõua juba uut korda ära oodata.

Millega tahaksid enda jälje discgolfi ajalukku jätta?

Millegi ilusaga, mille ma saavutan enne veel kui päris vanaks jään.

Kõige raskem ja tehnilisem rada Eestis Sinu jaoks?

Kuutsemäe rada meeldib raskusastme poolest. Iga tii vise on pealtnäha lihtne, aga samas ikka ei ole ka. Esimesel ei taha kohe üldse mandoga eksida, teisel on kole lihtne pikaks vette panna, kolmandal on imelihtne korvi juurde visata ja siis 60 m mäest alla rollida, seega jääb Kuutsemäe!

Kes on Sinu lemmik mängija Eestis ja miks just Paul Kikas?

Mulle on kõik Paulid alati meeldinud. Mu esimene suurem eeskuju neist oli Paul Kustala, kellega sai koos Euro Touridel võistlemas käidud. Järgmisena sain tuttavaks Paul McBethiga, kellega sai natuke kodust kaugemal võistlemas käidud, see mees võitis 5 MM tiitlit ja oli mõnda aega mu lemmik mängija. Viimaseks siis Paul Kikast, kes peale 26 põnevat aastat discgolfi maastikul sai jalad paika. Nüüd on tema mu lemmik.

Kumb on Sinu arvates tugevam tagantkäemängija, Jako Känd või Richard Eermann?

Ma ei ole kindel, kas kumbki neist on elus kasvõi korra tagantkätt proovinud? Ma pakun Richard Känd.