Timo Juursalu: Lone Star Disc Alutaguse Open 2023

Timo Juursalu: Lone Star Disc Alutaguse Open 2023

Suvel toimuv Alutaguse Openit on korraldatud juba 11 korda, mis võistlusega on tegemist?

Alutaguse Open sai alguse 2013 aastal, kui Alutaguse Puhke- ja Spordikeskuse projektijuht Robert Peets korraldas esimese discgolfi võistluse Alutagusel. Osalejaid oli kokku 13 ning seekord õnnestus minul see võistlus võita. Järgmisel aastal korraldasin võistlust juba ise ja olengi hiljem naljaga pooleks öelnud, et võitsin korraldusõiguse järgmiseks 10 korraks. Kuigi võistlus algas Alutaguse discgolfipargist on ta viimastel aastatel liikunud rohkem Mäetaguse discgolfiparki. Nime muutuseks aga ei ole põhjust olnud, kuna mõlemad pargid asuvad Alutaguse vallas. 

Discgolf.ee, Alutaguse Open 2023

Alutaguse Open on ka PDGA Euro Tour-i üks etappidest. Mis on Alutaguse Open-i lugu. Kuidas ja millega olete jõudnud nii suure publiku ette?

Tõsi Alutaguse Open on neli korda nimetatud Euro Tour-i etapiks (2021 jäi koroona tõttu Euro Tour ära) aga tuleb kolmas kord. Me oleme üritanud Alutaguse Open-il teha võistlust igakord nii hästi kui oskame. Proovime pisidetailid läbi mõelda ja teha võistlus mängijate jaoks eriliseks. Näiteks legendaarne punane vaip on olnud üks signatuurdetaile. Kindlasti head rajad aitavad ka siin kaasa.

See aasta on auhinnafond suurem kui kunagi varem. Minimaalselt oleme lisamas 15000 eurot auhinnafondi tänu Lone Star Discile, kes see aasta on ka meie võistluse nimisponsor - Lone Star Disc Alutaguse Open 2023. Kuna üritus toimub nädal enne hooaja kõige tähtsam võistlust, mis Eestis toimub, (Euroopa Meistrivõistlused discgolfis 2023) siis loodame, et kõik paremad Euroopa mängijad tulevad 10-13. august osalema. Lisaks on tegemist ka Disc Golf Pro Tour punkte jagava etapina. Seega FPO ja MPO divisjonist tuleb discgolfnetworkis ka otseülekanne. See saab korraldajana ka kindlasti põnev olema. Tänu sellele Live-le mängivad MPO ja FPO kõik kolm ringi Mäetagusel ja nende võistluspäevad on 10-12. august. Masterid ehk Alutaguse Masters, kus on siis kõik seenior divisjonid, mängivad 11-13. august ja esimesed kaks ringi teevad Alutagusel ning viimase Mäetagusel. 

Discgolf.ee, Alutaguse Open 2023

Discgolf.ee, Alutaguse Open 2023, Mathias villota

Alutaguse Open toimub Eesti professionaalsematel radadel, seda nii Mäetagusel kui ka Alutagusel. Kirjelda natukene radasid neile, kellel pole ōnnestunud siia veel sattuda. 

Alutaguse ja Mäetaguse radade puhul on tegemist Eesti discgolfimaastikul kindlasti kõige parem metsa ja avatud radade seguga. Alutaguse oma võrratu männimetsa ja künkliku maastikuga ning Mäetaguse oma hästi hooldatud maalilise maastikuga. Mõlemad rajad paitavad kindlasti mängijate silmi. Iga aasta oleme üritanud radu ka paremaks ja tehnilisemaks saada, igakord ei ole küll kõik muudatused õnnestunud, aga olen tänulik kõigile, kes tagasisidet jagavad. Ma arvan, et hästi hooldatud, ilusa maastikuga rada ongi SEE miski, mis mängijale meeldib.

Discgolf.ee, Alutaguse Open 2023

Registreerimine võistlusele on juba ka avatud. Kes ja millistel tingimustel saab antud võistlusega ühineda?


Jah, registreerimine on avatud MPO, FPO,MP40, FP40, MP50,FP50, MP55 ja FP55 divisjonidele.

Registreerimine on üleval discgolfscenes 
 https://www.discgolfscene.com/tournaments/ET_8_Alutaguse_Open_2023 jhttps://www.discgolfscene.com/tournaments/ET_3_Alutaguse_Masters_2023 Veel on aega registreeruda! 

Meil on plaanis teha ka harrastajatele PDGA võistlused, et ka neil oleks võimalus mängida ning hiljem siis põhivõistluse pealtvaatajatega liituda. Täiendav info tuleb peagi.


Discgolf.ee, Alutaguse Open 2023

Alutaguse Open-it on külastanud mitmed väga nimekad mängijad, kes on siiani olnud need “suured” mängijad, kes on võistlusel osalenud. Võib-olla ka mõni tore jutt seoses suurte mängijatega.

Siiani on parim aasta olnud 2019, kui valitsev maailmameister Gregg Barsby käis koos Nate Sextoniga. 2018 käis Paul Ullibarri. 2022. võitis Thomas Gilbert, kui kohal olid mitmed Soome parimad, kelle hulgas oli ka näiteks Seppo Paju. Kahjuks Seppo tegi endale 1. ringi lõpus viga ja suures mängus kaasa lüüa ei saanud, aga võitles siiski lõpuni! Kindlasti tasub ära mainida ka Kristin Tattar, kes on minu meelest lausa neljakordne Alutaguse Open-i võitja.

Ma olen Mäetaguse rajasse panustanud ise päris palju ja kui maailmatasemel mängijad ikka kiidavad, siis ole kui kõva mees sa tahad, aga silma võtab kergelt niiskeks ikka. Olen jätkuvalt indu täis, et radu ja võistlust veel paremini teha ja selleks on vaja ka ägedaid osalejaid. Ilma Teieta on raske head üritust teha. Hello and Welcome to Alutaguse!

Discgolf.ee, Alutaguse Open 2023


Sinu parim mälestus seoses Alutaguse Openiga.

Oh neid mälestusi on ikka palju, mis on head aga mis on parim? Hmm ma ei teagi ehk kohe esimene Alutaguse Open, kus meil toimus hole-in-one viskamine. Ajutine korv pandi Alutaguse Puhke- ja Spordikeskuses keset platsi ja 50m kauguselt tuli umbes visata, et võita auhind. Kõik said 3 korda ka proovida. Toona 12-13 aastane Allain-Marco tegi ka seal proovikatseid, aga viske pikkused jäid sinna 40m kanti ehk ta ei visanud korvini isegi välja, aga kui tuli teha see üks vise, siis Allain-Marcol õnnestus nii täpselt visata, et ketas läks topsi. Ehk discgolfis on kõik võimalik, kui ise usud.

Tänan Discgolf.ee meeskonda ja näeme rajal.

Discgolf.ee, Alutaguse Open 2023, Timo Juursalu

Pildid: Kadri Palta, Alutaguse Open 2022