TASUTA DPD TRANSPORT IGALE TELLIMUSELE

Discgolfimaailm Tõnis Soppe ja Disc Golf Fanaticuga

Discgolfimaailm Tõnis Soppe ja Disc Golf Fanaticuga

Saage tuttavaks Tõnis Soppega, mees, kes seisab ka Disc Golf Fanatic brändi taga. Vaatame ühe fanaatiku discgolfimaailma, uurime tema teekonda ning saame teada, mis on see ulmeline arv, mitu discgolfiringi Tõnis aastas mängib.

Kes sa oled, mis sa teed?

Tere, mina olen Tõnis. Ma olen see tüüp, kes pidevalt “Pane ketas topsi!” ja “DiscGolf” Facebooki gruppe igasuguste erinevate discgolfi teemaliste postitustega spämmib.

Discgolf.ee, Disc Golf Fanatic, Tõnis Soppe

Kui kaua sa discgolfi mänginud oled?

Hetkel jookseb kaheksas aasta ja esimest korda sattusin discgolfi rajale 2016. aasta suvel kui olime kursakaaslastega praktikal Männiku raja lähistel. Käisime Järve keskuse Sportlandist läbi, võtsime suvaliselt üks-kaks ketast ja läksime rajale. Minu kaks esimest ketast olid Innova Eagle ja Discmania MD2.
Kuna mulle on alati igasugused viskealad meeldinud, sai discgolfist kiirelt üks mu lemmik spordialasid ning ülejäänud on ajalugu.


Discgolf.ee, Disc Golf Fanatic, Tõnis Soppe

Mis su lemmik kettad on?

Praegused vaieldamatud lemmikud on tagantkäe visete jaoks fairway driveritest Dynamic Discs Escape ja Latitude 64 Explorer, eestkäega loobin Dynamic Discs Sergeanti ja keskmaa ketastest Innova Mako3’e ning Axiom Hex’i.
Lähestamisteks kasutan Discraft Zone’i ning puttimiseks olen juba aastaid kasutanud Latitude 64 Macanasid medium plastikust.

Eestlased tunnevad sind sinu aastaste diskiringide järgi. Kui palju/tihti sa siis tegelikult mängid?

Lühidalt, keskmiselt mängin üks ja pool ringi ehk 27 korvi päevas. Kui nii võtta, siis pole ju üldse palju?

Pikk versioon. Tavaliselt mängin üks-kaks ringi päevas, aeg-ajalt kolm-neli, samas on ka päevi kus üldse ei mängi. Enamasti oleneb kõik seltskonnast ja enda tundest, viimane neist on just kõige olulisem ja ma ei mõtle mõnuainete all mängimist, vaid lihtsalt kui on tunne, et tahaks mängida, siis miks mitte? Paljud käivad iga päev tundide viisi trennides, jõusaalis, jooksmas või kõndimas, mul põhimõtteliselt sama asi aga discgolfiga.

Kui enamuste jaoks on tugev tuul, vihm, lumi, pimedus ja muud sellised asjaolud segavateks faktoriteks ning ei tunta lõbu sellistes tingimustes discgolfi mängimisest, siis minu jaoks teevad igasugused ekstreemsed tingimused mängu just põnevamaks ja väljakutsuvamaks.

NB! Väga tugeva tuulega mängimine on muidugi klass omaette, sellist pulli kuskil mujal ei saa! Soovitan kindlasti kõigil proovida (mõistuse piires muidugi). 

Discgolf.ee, Disc Golf Fanatic, Tõnis Soppe

Aga numbrites, mitu ringi aastas?

2023 – 500+ ringi mängitud;

2022 – 613 ringi;

2021 – 537 ringi;

2020 – 575;

2019 – 392;

2018 – 287;

2016. 
aastal ja 2017. aastal märkisime tuttavatega telefonis mingisse äppi ning kahjuks on kõik need ringid kaduma läinud, aga võin julgelt väita, et ka algusaastatel sai kindlasti 150+ ringi aastas tehtud.

Lisaks, üks asi mille pean siinkohal kindlasti ära mainima, 2022. aasta suvel osalesin 24-tunnisel discgolfi maratonil Tallinna Lauluväljakul, kus mängisime Vaiko Järviga kokku 575 korvi jutti! 

NB! Viimased 9 tundi olid lausvihmas. 575 korvi = ~32 ringi 18-korvilisel layoudil…

Discgolf.ee, Disc Golf Fanatic, Tõnis Soppe

Kuidas sa seda teha saad, kas sa tööl ei käi? Mis pere arvab?

Võin vast öelda, et discgolf ja discgolfi mängimine ongi üks minu töödest ega muud moodi nii palju saakski mängida ja tegeleda selle vahva spordialaga. Pere on alati toetav ja elab mu ettevõtmistele kaasa. 

Su teine alias on Disc Golf Fanatic. Räägi, kuidas see alguse sai, kust see mõte tuli?

Üks peamiseid põhjuseid, miks Disc Golf Fanaticu veebilehe ja brändi lõin oli sellepärast, et salvestada ja arhiveerida enda tegemisi discgolfis. Kui ma õigesti mäletan, siis alles 2020. aasta suvel jõudis kohale, et ma mängin keskmisest harrastajast natukene rohkem ning võiks hakata seda mingil moel kajastama.

Sealt arenes asi suhteliselt kiirelt edasi ning nüüdseks ongi discgolfist kirjutamine ja igasuguse discgolfi sisu kajastamine/jagamine minu üks töödest.

Räägi statistikast ka - palju jälgijaid on, kust tulevad?

Kuna “Disc Golf Fanatic” bränd ja koduleht on suunatud eelkõige inglise keelsele vaatajale, siis valdav enamus, nii umbes 75% jälgijatest, on pärit maailma suurimast discgolfi riigist ehk Ameerika Ühendriikidest, ülejäänud 25% jagunevad ära teiste suuremate discgolfi riikide vahel ehk Soome, Kanada, Rootsi, Norra, Eesti, Taani, Saksamaa ja Ühendkuningriigid.

Mitme erineva sotsiaalplatvormi peale kokku on ehk vast 25-30 000 unikaalset jälgijat.

Mis edasised plaanid on Fanaticuga?

Sellele küsimusele mul hetkel kahjuks mingit head vastust pole. Hetkel on plaan jätkata oma tegevustega ehk discgolfi sisu tootmise ja selle kajastamisega.

Discgolf.ee, Disc Golf Fanatic, Tõnis Soppe

Foto: Mauri Levandi

Võitsid eelmisel nädalavahetusel X10, edestasid Eesti tippe. Kuidas sa nii hästi putid? Milline su puti areng on olnud - kas sündisid sellisena või on tehnika avastamist ja treenimist ka olnud?

Viru Keskuses toimunud X10’ne ürituse võit tuli mulle natukene üllatusena. Hommikul vara panime veel rada ülesse ja kaks ringi fookust hoida peale raja paigaldamist on olnud minevikus üsna keeruline, eriti kui konkurentidena vastas 2022. ja 2023. aasta Eesti discgolfi meistrid ehk Rasmus Metsamaa ja Mauri Villmann ehk iga vise oli arvel.

Aga teise ringi alguses tõmbasin suure paki M&M’s komme sisse ja hakkasin nii-öelda laduma. Veider oli see, et kohati tundus teise ringi jooksul, et üldse kohe ei oska seda puttimise värki, aga lõpupoole skoore vaadates tuli välja, et teine ring läks veel paremini kui esimene ja võitsin oma esimese X ürituse tiitli.

Discgolf.ee, Disc Golf Fanatic, Tõnis Soppe

Midagi naturaalselt pole tulnud, vaid ikka vana hea aastate pikkune järjepidev trenn ja meeletu kogemuste pagas olid seekord minu edu võtmeks.

Puttimisega olen käinud läbi kõik kadalipud, näiteks siiamaani eredalt meeles kus aastaid tagasi olin Männikul mängimas ning reaalselt kartsin 10-meetri ringist puttida, sest nagunii panen ju mööda, milleks üldse vaevata? Õnneks olen need mentaalsed blokid nüüdseks seljatanud ning praeguse vormi ja meelekindlusega väga rahul. 

Lisaks, kui vahepeal puttides tundub, et midagi paigast ära ja ei klapi, siis mul on olemas paar-kolm videoklippi, kus ma Tallinna T1 ostukeskuse võistluse ajal puttisin ja tundsin, et see on see õige asi mida peaks kogu aeg tegema (kuigi ma seda võistlust ei võitnud). Vajadusel viskan neile klippidele pilgu peale ning viin väikesed parandused sisse.

Minu suhtumine puttimisse on lihtne - kõike tuleb “runnida” ja kui läheb mööda, siis läheb mööda, mis seal ikka, järgmise panen sisse ja läheb eluga edasi. Karta pole midagi, see on kõigest mäng.

Siinkohal on ka paslik tänada oma treenerit Silver Lätti, kelle discgolfi grupitrennis juba aastast 2018 olen käinud.

Milline su Eesti lemmikrada on?

Iga kell ja iga ilmaga võin mängida kasvõi 24 tundi jutti Kurnat, Kõrvemaad ja Tallinna Lauluväljaku erinevaid layoute.

Discgolf.ee, Disc Golf Fanatic, Tõnis Soppe

Kas ja kui palju sa välismaal mängimas/võistlemas käid?

Olen paaril korral osalenud Euroopa suurimal discgolfi võistlusel Soomes ehk Tyyni Openil ning sealseid radu läbi mänginud, lisaks mänginud Hispaanias, Leedus ja Tšehhis Ladronka discgolfi rajal suutsin isegi tiialalt otse korvi visata. Aga suures pildis olen välismaal väga vähe mänginud, muidugi tahaks teistes riikides ringi uhada ja kõiki neid ägedaid radu avastada ja läbi mängida, aga kuna ressursid, peamiselt raha nagu ikka, on limiteeritud ja puu otsas ei kasva, siis peab vahel ka tööd tegema.

Mis off seasoni plaanid on? Või noh, kas sul üldse on off season?

Minul tõesti sellist asja nagu hooajavälist aega pole, lihtsalt talvel paksu lume ja külmaga mängin natukene vähem, nii umbes 20-30 ringi kuus.

Varasemalt mainisin ka, paks lumi ja pimedus pole takistused minu jaoks. Talvel mängides oleme tuttavatega täheldanud, et häid glow kettaid näeb isegi läbi 30-40 cm paksuse lumekihi alt, seega alatihti oleme talvel eelistanud rajale minna pimedal ajal. Talvisel ajal läheb nagunii juba varakult pimedaks, umbes kella neljast päeval, tund siia-sinna. 

Nii et mitmekihiliselt riide, UV & LED taskulamp kaasa, hari või labidas kätte ning minek!

Mida järgmisest hooajast ootad?

Kõige enam ootan 2024. aasta suvel Eestis korraldatavat European Disc Golf Festivali, mis toimub 26.-28. juulil Tallinna Lauluväljakul. Tegemist on Disc Golf Pro Touri eliitseeria tippklassi võistlusega ning loodetavasti koguneb Tallinnasse discgolfi absoluutne koorekiht.