TASUTA DPD TRANSPORT IGALE TELLIMUSELE

Euroopat vallutama? Jah! Aga kuidas kalendrit koostada..

Euroopat vallutama? Jah! Aga kuidas kalendrit koostada..

Discgolfi elu ja melu ei võrdu ainult USA-ga. Ka meil siin Euroopas elavad üle keskmise tummised kettapildurid, kes oma karjääris järgmiseid samme planeerivad. Võrreldes USA-ga oleme kindlasti mõnevõrra (loe: pigem väga palju) maas, kuid see ei ole takistuseks, et võistluskalendri koostamisel ei võiks kümnesse panna.

Lisaks Eesti sisestele võistlustele on vähegi karjääriredelil järgmiseid samme astuva mängija prioriteetide nimekirjas Euroopa vallutamine. Kas just kohe poodiumile, aga vähemalt aru saamaks oma võimetest, et siis juba edasi mõelda. Kogemuste saamiseks ja paremate mängijatega võrdlemiseks ei ole vaja Männikult otse USA-sse sõita, vaid piisab ka Euroopas mängimisest. USA on boonus – kes vähegi saab üle lombi põigata, reiting lubab ja eelarve koos, siis kahe käega on tervitatav ka see ristiretk ette võtta.

Aga räägime Euroopast. 2023. hooaeg tuleb kindlasti oluliselt tihedam heade võistluste mõttes kui seda on olnud 2022. Eesti geograafiline asukoht ja võimsalt kasvav discgolfi kogukond on vägagi heas seisus. Augustis võõrustame kogu Euroopa paremikku Lauluväljakul, kus toimuvad Euroopa meistrivõistlused. Tegemist on kutsetega võistlusega, kus pileteid jagab iga alaliit individuaalselt. Ehk siis, kui sa pole oma riigi 1-2-3 või number 4, ei pruugi antud võistlus olla üldse sulle. Ega koondisesse saamine ei toimugi üleöö. Lisaks toimub Eestis Kõrvemaal Euroopa Pro tuuri etapp Estonian Open, Eurotuuri raames Alutaguse ja South Estonia Open Annikorus.

Ei saa me ilma Soometa ehk Helsingi, Heinola, Oulu, Kuopio x Tampere

Ärme räägi praegu Euroopa Pro tuurist või Eurotuurist. Räägime Soome Pro tuurist. Minu hinnangul on tegemist Euroopa ühe tugevaima võistlussarjaga kui mitte kõige tugevamaga rosteri osas. Kui sa tahad vähegi discgolfis karjääri teha ja häid kogemusi saada, siis Soome Pro tuur on selleks vägagi õige koht. Euroopa discgolfi tippriigi parimad pojad ja üldjoontes ka tütred, kes parasjagu USA-s ei tuurita, on kohal. Nii rahaliselt, asukohalt kui ajaliselt on see “must go” võistluste sari, sest seal nime tehes, oled kohe pildis ka tehastele ning head tulemused võrduvad üldjuhul täitsa soliidse lepinguga.

Ei ole mõtet siin lennata tunde, rentida auto, otsida majutus ja siis hoida hinge kinni, et ehk tuleb ka tulemus. Kamp kokku, autosse, laevaga üle, majutus paika ja sõidame! Tallinnast Helsingisse on kõigest 87 kilomeetrit. Teed selja prügiseks kohalikel staaridel, on sinu nimi raiutud ka koheselt Euroopa suurima discgolfimaa inimeste pähe.

Roland Kõur, eelmise aasta Soome Pro tuuri ja Tali Openi viimase päeva lead card on selge näide sellest, kuidas ennast pildile mängida ja uueks hooajaks juba vähe toekam leping teenida. Päris mitu inimest Soomest kirjutas mulle peale antud võistlust ja küsis: “Roland, who is this young fellow?” Ehk siis stardime kõik samalt positsioonilt, tee võimalikult vähe viskeid ja oledki lead card-s ning telepildis. Soomlased teevad oma tööd täie tõsidusega. Tuur on oma nime vääriline, ukse pead siiski ise avama.

Soome tuuri esialgne ajakava on paigas, aga mitte avalik. Seega ei saa seda siia postitada.

Euroopa Pro tuur ehk Juha “Tyyni” Kytö x Disc Golf Stream

Kui tase lubab, rahakott on toekam, siis Euroopa Pro tuur is a must! Tyyni peakorraldaja Juha Kytö poolt veetav tuur koos Disc Golf Stream videoplatvormiga on minu hinnangul parim rahvusvaheline tuur Euroopas 2023. aastal. Väga viisakad väljamaksed, tipptasemel korraldus Euroopa mõistes ning kohati ka DGPT jäljendamine on selge samm edasi. Jah, me ei suuda konkureerida DGPT-ga, aga see ei tähenda, et Euroopa ei võiks discgolfi mõistes oma elu elada. Peamegi elama ja olema uhked selle üle, mis meil on.

Hooaeg algab 5.-7. mail Kopenhaagenis Copenhagen Openiga, liigub edasi sealt Belgiasse - Belgian Open. Kolmas etapp toimub Kõrvemaal Estonian Openi raames, neljas etapp on Nokia Open Soomes, viies Euroopa suurima osalejate arvuga Tyyni pro-event Tyyni Open, sealt edasi Turku Open, Järva Open (loe: eepiline rada!) ja hooajale pannakse punkt oktoobri lõpus soojas Hispaanias EPT All-Starsil Malaga lähedal Mijase discgolfipargis. Tuuril on kindel tiim ja eestvedajad ning meie oma DGN ehk Disc Golf Stream.

Heidi Laine ütles eelmisel aastal hästi: “Esmalt võidan ära Euroopa Pro tuuri ja siis astun sammu edasi ja vaatan USA poole.” Esmapilgul tundus selline kommentaar tagasihoidlik ja vähese ambitsiooniga, kuid mida ajas edasi, seda paremini ma ka mõistan. Kui sa tunned, et USA ei ole ühel või teisel põhjusel veel teema, siis pane oma võimed proovile gramm madalamal, valmista ennast ette, saa kogemusi ja tunneta võidurõõmu kui see, et oled orkestri koosseisus tagareas.Head rajad x uued asukohad x Eurotuur

Eurotuuri veab Euroopa PDGA eestvedaja Matej Verl koos võistluste korraldajatega. Tegemist on täiesti arvestatava tuuriga, kus tase ja roster on kohati väga kõikuv (loe: European Open absoluutne tipp, Pro Forester suvaline nädalamäng). Ka radade ettevalmistus tihtipeale ei ole võrdeline Eestis toimuvate tippvõistlustega. Eurotuur on esimesteks sammudes Euroopas täiesti paras ning arvestatav tuur nii oma asukohtade kui võistluste poolest.

Rääkides etappidest, siis tasub vaadata PCS Openit Norras, kuigi elu ja olu on seal väga kallis. Krokhol konkureeris meiega EM-i korraldusõiguse konkursil, kuid kaotas. Skelleftea Open Rootsis on Latitude 64 tehaselinn - must go üritus kindlasti, sest rada on puhas kuld. European Openist rääkima ei hakka, sest see on olnud Euroopa highlight põhimõtteliselt läbi ajaloo. Kindlasti tasub vaadata Alutaguse Openi poole, võtta osa South Estonian Openist Annikorus ja loomulikult on väärt valikuks ka Konopiste Open, sest Konopiste rada on tasemel. Samuti on kiidetud ka 9 Hilli Lätis.

Pro Foresteri pigem ei soovita, Swedish Openi ja Sieravuori Challenge-i osas kaasa rääkida ei oska. Aland Open on kindlasti põnev. Hispaania on Hispaania - rada ja askukoht on uus. Esimese asjana tasuks muidugi jälgida mängijate nimekirja, kes antud võistlusel osalevad. European Open on küll absoluutne maailma tipp, kuid on etappe, mis erinevad nagu öö ja päev.

Kui rahakott lubab, aega on ja perekonnalt saad rohelise tule, siis tasub siin-seal kindlasti osaleda ja ennast proovile panna. Võistluse tase oleneb sellest, kuidas vastava etapi nimekirja saadakse võimalikult palju tugevaid ja häid mängijaid, et võidurõõm, poodium või hea tulemus tekitaks rahulolu. 2022. aasta Eurotuur näitas, et head tulemused ei tähenda veel uute uste avanemist, sest üldine tase oli pigem tagasihoidlik ja roster õhuke. Kas 2023. aasta tuleb oluliselt paremas võtmes? Usun küll. 

Suures pildis mina ei näe, kuidas PDGA Euroopa oma vahenditest suudaks antud tuuri professionaalsel tasemel viia sinna, et see oleks tuur suure algustähega ning samaväärse ühtlase taseme ja korraldusega. Seda enam, et Soome Pro tuur ja Euroopa Pro tuur on tulnud plaaniga olla selles vallas suurim, edasiliikuv ja tugevaima mängijaskonnaga tuur. Nagu taustal on kuulda, siis Euroopa Pro tuuri ja Eurotuuri koostöö on vägagi puudulik ning siin fraas “grow the sport” kahjuks ei kehti. Euroopa tuurist nähakse selget konkurenti Eurotuurile, mille tõttu on ka kalender väga segaselt kattuv ning selle asemel, et toetada ja aidata kaasa igasugustele võistlussarjadele Euroopas, pigem koostööst juttu ei ole.

Kui tuua mõni näide sellest aastast, siis tasub Marko Naritsalt nõu küsida, sest tema oli 2022. aasta Eurotuuri MP40 üldvõitja, kes võttis ette tee igasse Euroopa otsa. Oli võistluseid ja radu, mis jätsid ka meie kogenud kettapildurile vau-efekti, kuid oli ka neid, kuhu ta enam tagasi ei läheks. Seega, kes uuel hooajal kalendrit koostab, võiks Markolt tagasisidet küsida. Nii eelarve koostamisel kui kõiges muus. Markol on need numbrid võistlus-võistluse kaupa ilusti Excelis olemas.

Kohalik karikasari x Festival x Prodigy Championship x meistrivõistlused

Euroopa ei ole ainus tee. Selleks, et Euroopa vallutada, pead olema tegija meie kodumaa tippvõistlustel. Kui sa tunned, et Euroopa ei ole veel teema, siis kindlasti võta osa EDGL-i poolt korraldatavatel karikavõistlustel, Eesti meistrivõistlustel ja tee väärikas tulemus näiteks L64 Festivalil, Prodigy Championshipil (loe: sest me jälgime ja korraldame neid võistlusi erilise hoolega) ning pane ennast proovile Estonian Open-l ja Alutaguse Open-lUueks tulijaks on Eurotuuril South Estonia Open Annikorus.

Ole sotsiaalne, kasvata kogukonda, tooda sisu, mängi hästi ja uued uksed avanevad. Ja selle kõige juures ole avatud, anna endast märku ja küsi. Ära jäta kõike juhuse hooleks, vahel on konkreetne vastus oluliselt suurema kaaluga kui mõelda, mis oleks kui..

Lõpetuseks ütlen, et vali oma võistluseid ja koosta 2023. võistluskalender võimalikult targalt. Ei ole vaja uhada igal nädalamängul, suvalisel Open-l, tuuritada seljakott seljas ja olla hooaja lõpus seisus, kus tahad kettad kuubikuteks sulatada. Õige strateegia ja oma võimete hindamine mängivad kalendri koostamisel kõige suuremat rolli.

Lühidalt:


- Parem vähem kui rohkem ehk keskendu välismaale ja ära mängi igal suvalisel Openil
- Euroopa tippradadel mängimine ja kogemuse saamine on vajalik, rajal ja rajal on väga suur vahe
- Osale võimalikult tugeva rosteriga võistlusel/võistlustel, et oma tasemest aimu saada
- Võta osa kõigist kolmest Eestis toimuvast suurvõistlusest - Estonian Open, Alutaguse Open ja South Estonia Open
- Vali välisvõistluseid vastavalt rahakotile - rahaline väljaminek võistlussarjade etappide raames on väga erinev
- Ära lase pead norgu, kui tulemusi ei tule - esimese aasta eesmärgiks võiks vabalt olla ainult kogemuste saamine
- Kaasa kogukonda, sõpru - erinevad fundraiserid eelarve täitmisel on teema
- Hästi mängides avanevad uued uksed, Sind jälgitakse

Parim kombo tippu jõudmiseks on Soome Pro tuur, Euroopa Pro tuur, kergete mööndustega Eurotuur ja kindlasti valitud võistlused eesotsas Eesti meistrivõistlustega kodumaal. Ja kui suudad nendel võistlusel tulemusele mängida, nime teha, siis USA, sõidame!

PS! Euroopa Pro tuuri ja Eurotuuri kalender on väljas, Soome Pro tuuri oma tulekul. Eesti karikasari pidi ka paigas olema, aga mitte veel avalik.

Tekst: Silver Leetma, Discgolf.ee promootor, EM-i, L64 Festivali ja Prodigy Championshipi korraldaja, maaletooja ja tiimide manager.

Fotod: Celin Lannusalu @discgolfvisuals