Kevin Krünvald: Elwa Challenge 2021

Kevin Krünvald: Elwa Challenge 2021

Nii nagu suvi on lõpule jõudmas, on jõudnud lõpule ka järjekordne Elwa Challenge. Tegemist on Lõuna-Eesti discgolfimaastiku suurüritusega, millele registreermisega pead olema kärme- vastasel juhul võid leida end 4 kuud enne ürituse toimumist ootelistist! Kätt tasub siiski pulsil hoida, kuna antud võistlus toob kokku mängijaid igast Eesti nurgast, kes soovivad ennast proovile panna Vabariigi ühel parimal (kui mitte kõige paremal) rajal, mille alistamiseks läheb vaja higi, verd, pisaraid, pühendumist kitsaste metsakoridoride tabamisele ning paha ei tee ka algteadmised meteoroloogiast. Kes Elvas enne mängimas käinud pole ja mõtleb, et viimane tingimus tundub veidi kummaline, siis võtke teadmiseks, et selle raja ühel fairway’l võib tuul puhuda viiest erinevast suunast kuue erineva tugevusega.

Võistlusele eelnevatel päevadel ei lubanud ilmaennustus just ideaalset ilma. Iga päev vihmasadu, palju tuult ning kõike muud toredat, mis ühe optimaalse võistlusringiga kokku ei käi. Sellele vaatamata otsustas ilmataat olla armuline ning näiteks mina sain teha kõigil kolmel päeval oma esimesed visked päike silmas ning võrdlemisi tuulevaiksetes oludes, nii ma vähemalt mõtlesin. Kui leida end kahel järjestikusel päeval üle flippanud tagakäe tõttu paremalt võssist, peab vist tõdema, et mingi tuul siiski oli ja viga vajas korrigeerimist. Finaalpäeval sai see Red Hot Chilli Peppersi, vastutuule, kerge vihmasabina ning 160se pulsi koostööl eeskäega tehtud. Tulles tagasi olude juurde, ei ole tagantjärele mitte millegi üle nuriseda. Tingimused olid loodud madalateks skoorideks ning tasavägiseks mänguks, kuid MA1 divisjon oli otsustanud üksmeelselt alustada rahulikult. Kas asi oli kolmepäevase võistluse esimeses ringis või milleski muus, on raske kindlaks teha, kuid juhtima asus bogievaba -3 ringiga Werner Grün, kellega hoidsid tempot Indrek Kõiv ning kohalik favoriit Silver Koni. Nii MA4, MA50 kui ka FA1 klassides tehti esikolmikud selgeks juba esimese ringiga, kuigi kohtades toimus veel päevade jooksul muutusi.

Werner Grün

Ka teisel päeval oodatud vihm jäi suures osas taeva ning Elvale iseloomulikud tuuleiilid olid otsustanud võtta vaba päeva. Sama polnud aga otsustanud teha kõrgeima klassi mängumehed, kes suutsid näidata, mis puust nad tehtud on. Leiti üles esimesel päeval peidus olnud miinusskoorid ning võõraks ei jäänud ka Hole In One’id. Päeva parim ring kuulus rajarekordi kordamisega (-8) Mikk Mõtsile, kes tõusis sellega viimaseks päevaks lead cardi ning esikolmiku kandadele. Finaalpäeva puulikaaslasteks mängisid end mõneti oodatult Elva raja püsikliendid Silver Koni ning Roland Kõur. Esikohalt leidis end aga mees, kes discgolfi kihlveokontorite olemasolul oleks need ilmselt pankrotti ajanud. Selle mängumehe nimeks oli Madis Rosenberg ning esimesel päeval enda Elva rekordi tegemisest talle ilmselgelt ei piisanud, sest teisel päeval parandas ta seda veel nelja viskega ja lõpetas ringi skooriga 5 alla par’i.

Viimasele päevale minnes olid asjad veel väga lahtised ning võitjaks kedagi kuulutada ei saanud. Kohale olid jõudnud lõpuks ka kurikuulsad Elva tuuleiilid ning mängijad said kotist valida kangemaid isendeid, kellele lennutunde anda. Naiste arvestuses suutsid enda edu finaalpäevale minnes kaitsta Geiri Sperling ning Jennifer Laan, kes võistlesid väga vapralt kolm päeva järjest varajastel hommikutundidel. Au ja kiitus neile ning kõigile FA1 ning FA3 divisjoni mängijatele! MA50 klassis tõi ülekaaluka võidu koju Ago Silm, märksa tasavägisema heitluse tagajärjel suutis MA40 divisjonis Rait Saluri edestada Heiko Liiva, seda kusjuures vägeva -6 ringiga ning otsustades võit viimase raja birdiega! Sama tulemusega ringi mängis ka Magnus Kõur, kes suutis end sellega poodiumile tõsta. MA4 klassis edestas Karl Kristjan Kajak lähimaid konkurente 12 viskega ning võttis endale tiitli. MA3 karika peale madistanud Kaspar Songiseppa ja Mairo Mägi heitluses jäi peale viimane, kes suutis 18. korvil saadud par’iga oma konkurenti edestada ja võita tiitel ühe viskega. Märkimisväärset mängu tegi ka Erki Kurakin, kes peale esimest ebaõnnestunud ringi suutis väga õnnestunud esitustega end tagasi võidelda viimasele poodiumikohale- seda kusjuures veel ümbermängimise teel.

Erki Kurakin

Viimaks oleme jõudnud ka kõrgeima klassi juurde, kus alles hakkas juhtuma. Nüüd keerati valla ka taevakraanid ning mängijatel tuli kohaneda kiiresti, et oma positsiooni tabelis parandada. Birdie’st oli kähku saanud valuuta, mida igal mängijal hankida ei õnnestunud, kuid kolmele võistlejale polnud see probleemiks. Trio Koni-Kõur-Sinikalda läks oma teed ning ei jätnud teistele palju võimalust endi püüdmiseks teel poodiumile. Pronksmedali võitis endale Siim Sinikalda, hõbeda Roland Kõur ning kulla viis koju favoriit Silver Koni, kes lisaks bogievabale ringile ja rajarekordile, pani lisaks ka ühe kuldse numbri enda score card’ile, mida lastelastele kunagi videost näidata saab.

Silver Koni

On tore tõdeda, et Elwa Challenge 2022 kuupäevad on juba paigas ning ootama peab vähem kui aasta! Minu jaoks on tegu Eesti Meistrivõistluste kõrval aasta kõige kõvema võistlusega ning see rada, õhkkond ning korraldus on kokku midagi erilist. Lisaks kõigele sellele erineb Elwa Challenge teistest C-tier võistlustest ka ringide arvu poolest ja ma loodan siiralt, et see võistlus jätkub samas formaadis. Õppust võiksid võtta ka teised võistluste korraldajad, kuigi tegelemist ja tööd on kindlasti selle võrra rohkem, võimaldab 3-ringine võistlus mängida natuke teistmoodi golfi, kuna ei pea mängima igat ringi “gaas põhjas” nagu tavalistel C-tieridel. Nii on võimalik võistlejatel mängida taktikaliselt ning peale ühte ebaõnnestunud ringi ei pruugita olla veel konkurentsist väljas, nagu näitas tänavune võistlus MA3 divisjoni näitel. Veelkord palju õnne kõigile võitjatele ning suured tänud kõigile konkurentidele ja kaasvõistlejatele!

Eraldi sooviksin välja tuua korraldaja, korraldustiimi, spotterid ning ka muud asjaosalised, tänu kellele see võistlus toimuda sai. Suur-suur aitäh teile kõigile eeskujuliku tegutsemise ning entusiasmi eest, mis aitab seda võistlust läbi viia ning kandub edasi ka kõigile mängijatele! Jõudu jaksu teile kõigis tegemistes ja näeme kõigi teistega järgmise aasta Elwa Challenge’il!

Tulemused:

◉ MA1
Silver Koni -15
Roland Kõur -10
Siim Sinikalda -8

◉ MA3
Mairo Mägi +5
Kaspar Songisepp +6
Erki Kurakin +9

◉ MA4
Karl Kristjan Kajak +10
Mattias Reigo +22
Rich-Rodger Männiste +22

◉ MA40
Rait Saluri -1
Heiko Liiv 0
Magnus Kõur +3

◉ MA50
Ago Silm +31
Indrek Ploompuu +44
Jaanus Sülla +45

◉ FA1
Jennifer Laan +26
Eleri Pastak +29
Celin Lannusalu +30

◉ FA3
Geiri Sperling +16
Helen Kopli +24
Marge Lätt +31

◉ Disc Golf Metrix: https://discgolfmetrix.com/1591417
◉ PDGA: https://www.pdga.com/tour/event/53582

◉ Fotogaleriid:
Margit Kurvits: https://www.flickr.com/photos/149228251@N04/sets/72157719712340601/
Anar Sillakivi: https://www.flickr.com/photos/anar_sillakivi/albums/72157719728197644
Kristjan Noormets: https://www.flickr.com/photos/193774930@N06/sets/72157719721598714/

Fotod: Margit Kurvits