Koondise kandidaadid kogunesid nädalavahetusel Jõulumäel, mängiti ka PDGA võistlusring

Koondise kandidaadid kogunesid nädalavahetusel Jõulumäel, mängiti ka PDGA võistlusring

Sellel nädalavahetusel kogunesid Eesti discgolfikoondise kandidaadid Jõulumäel, kus peeti maha ametlik treeninglaager. Eriolukorra tõttu said loa osaleda ainult MPO, FPO ja juunior võistlusklassi kandidaadid. Terviseameti ettekirjutuse kohaselt ei saanud laagris osaleda seeniordivisjonide esindajad.

Pühapäeval pandi laagrile punkt PDGA võistlusega Jõulumäe punases discgolfipargis. Tulemusi saab vaadata siit: https://www.pdga.com/tour/event/51412.

MPO klassis võitis võistlusringi Silver Lätt tulemusega -7. Teist kohta jäid jagama Mats-Eerik Tõhk ja Mauri Villmann -6-ga. FPO esikolmik oli Kristin Tattar, Keiti Tätte ja Ly Teder. Juuniorite võistlusklassi parimad olid Martin Pugast, Roland Kõur ja Mathias Villota.

Koondise laagris osalesid kapten Raimo Kimmel, Henar Ruudna, Silver Lätt, Rasmus Metsamaa, Silver Koni, Ott Šeffer, Erki Alliksoo, Joosep Stomma, Mauri Villmann, Robin Lepik, Mats-Erik Tõhk, Ly Teder, Anneli Tõugjas, Karita Vinni, Keiti Tätte, Kristin Tattar, Mathias Villota, Roland Kõur, Martin Pugast, Robi Vanem ja Simar Villmann.

Jõulumäe laagri peakorraldaja ja Eesti koondise kapten Raimo Kimmel: "Koondise laager toimus esimest korda. Kunagi varem ei ole seda veel meil tehtud. Kohale olid kutsutud juba koondisesse kinnitatud MPO, FPO ja MJ18 mängijad. Lisaks olid veel kutsutud koondise kandidaatide nimistust mõned osalejad. Keda siis kutsuti ja kuidas valik tehti? Oma sisendi andsid koondise kapten, STK ja meie TOP mängijad. Nii moodustus edetabel ja selle edetabeli põhjal pääsesidki osalejad laagrisse. Minu hinnangul läks laager korda, oli väga sportlik ja nii füüsiliselt kui ka vaimselt pinget pakkuv. laupäeva hommiku poolikul Kristini ja Silveri poolt kokku pandud ja hästi läbi viidud testid andsid päris huvitavad andmed laagris olnute hetkevormist. Neid näitajaid hakkame nüüd analüüsima ja anname osalejatele ka tagasisidet, millele peaksid nad rohkem tähelepanu pöörama."

"Viimasel päeval oli ka PDGA C-kategrooria mõõduvõtt, mis tegelikult suuresti jäljendas eestikate neljanda päeva finaalringil juhtuda võivat - kerge väsimus nii füüsiline kui ka vaimne ja sellega nüüd siis võimalikult hea tulemus mängida. Sest osalejatel oli ainult üks võimalus teha head tulemust. Kui aega jääb ja võimalusi on, siis sooviks kindlasti sellel aastal ühe sarnase mõõduvõtu veel pakkuda sportlastele aga eks paistab," lisas Kimmel.

Silver Lätti esmamuljed: “Siiamaani on väga hea tagasiside. Tundub, et mängijatele meeldis ning kõik said oma nõrgematest külgedest rohkem aimu. Meil Kristiniga oli peamine, et saime mängida PDGA võistlusringi. Hea võistlustunne on ikka hoopis midagi muud kui nädalamäng või treeningring. Nädalavahetusel oli päris soe. Plastikud ja riietus, tossud – kõik on suvised. Isegi birdiebagi oli vaja.”

“Mathias Villota näitas testidel väga häid tulemusi. Tänane PDGA ring ei olnud tal kõige parem, aga hooaeg alles algab. Erki Alliksoo jättis hea mulje. Juuniorites näitas soliidset minekut Martin Pugast, kes suutis seljatada mitmeid MPO kandidaate. Tõstaks esile ka Roland Kõuri, kes vajab veel aega, aga on väga hea ja tulevane tipp kui ta nii jätkab. Tema tugevused on kontrollitud ja täpne tagakäsi ning hea putt. Eestkäe kallal tuleb veel tööd teha, aga küll tuleb. Pühendumist on kutil meeletult, ta on kõigest 13-aastane."

Lisaks pühapäevasele PDGA võistlusringile toimusid laupäeval ka erinevad testid: ringist putt, kõrgendatud korvi putt, OCP putt, 40-85 m lähenemised, täpsusvisked, eestkäe- ja tagakäe pikkus ning kiirus. Oma know-how-d jagas füsioterapeut Jörgen Puis ning psühholoogilisest valmisolekust pidas loengu Hristo Neiland. Zoomi vahendusel oli ühenduses ka Eesti valitsev meister Albert Tamm.

EDGL

Kristin Tattar jäi samuti rahule: “Väga tore ettevõtmine Liidu poolt Raimo Kimmeli eestvedamisel. Minu arvates on selline lähenemine väga professionaalne ning kindlasti tõstab ka kõikide sportlaste motivatsiooni ning üldist taset. Suur rõõm oleks näha sellist koos treenimist ja enese harimist ka tulevikus.”

Esmakordselt koondise radaril olev Erki Alliksoo: “Laager oli hästi planeeritud, kolm päeva olid üpris tiheda graafikuga ja jõudsime need päevad maksimaalselt ära kasutada. Keha on tänaseks päris läbi. Sain teada enda nõrgad kohad mängus, millele peab nüüdsest rohkem tähelepanu pöörama ja kindlasti olid abiks Hristo ja Jörgeni koolitused, kust sai infot, kuidas ennast nii mentaalselt kui ka füüsiliselt mänguks ette valmistada. Arvan, et paar korda aastas oleks sellised kogunemised väga okei, aga võib-olla oleks hea isegi kui kestaksid kauem (ise oleksin veel hea meelega umbes nädalaks Jõulukale ankrusse jäänud). Jõuaks rohkem ja ei peaks ajakava nii tihedaks pressima.”

Kuidas hindab Erki oma praegust vormi ja millised on ootused algavaks hooajaks?

“Vormi hindaks veel kevadiseks, natuke tahab veel harjumist, et ei pea nelja kihi riiete all viske liigutust sooritama ja et plastikut on käes tunda, mitte ei pea arvama et mingi taldrik on külmunud sõrmede vahel ehk paranemisruumi veel on. Hooaja eesmärkideks on EDGL-i karikaetappidel hästi mängida ja mõnelt välisvõistluselt kogemust saada (juhul kui need ikka toimuvad). Kindlasti tahaks oma mängu pidevalt stabiilsemaks ja enesekindlamaks saada.”



Keiti Tätte koondise laagrist: “Koondise laager sujus väga hästi. Kõik päevad olid väga sisukad ja õpetlikud. Saime palju discgolfiga tegeleda, kuid samas ka uusi tarkusi Hristolt ja Jörgenilt. Minu jaoks olidki Hristo ja Jörgeni loengud väga õpetlikud. Hristo suunas meid discgolfi mentaalse poole pealt ning Jörgenilt sai teada, millised võiksid olla ringieelsed soojendusharjutused ning ka just discgolfile kasulikud füüsilised harjutused. Võimalusel võiks selliseid laagreid veel korraldada, kuna laager on väga arendav ning samas tutvume ka kõige koondise kaaslastega omavahel. Seekord oli päeval tegevust nii tihedalt, et kahjuks õhtul seltskonnas istumiseks ja jutustamiseks/sõbrunemiseks väga jaksu ei jäänud, kuid usun, et uus laager liidaks meid seltskonnana veel rohkem.”

Kevadine mänguvorm ja võistlusaasta eesmärgid?

“Enda vorm saab alati parem olla. Pigem tunnen hetkel ise treenimas käies, et tagantkäe drive on päris stabiilne ning soojade ilmade tulekuga ka pikemaks läinud. Kuna mu nõrk koht on eestkäsi, siis tegelen viimasel ajal ka selle arendamisega ning tore on näha, kui vahel vise nii välja tuleb, nagu ma ise, ette kujutan. Aga võistlusolukord on ikka hoopis teine ning ootan väga, et saaks aga veel võistelda ja pärast pikka offseasonit uuesti võistlusolukorraga harjuda ja hakkama saada.”

“Hooaja eesmärgiks on treenida nii palju kui töö kõrvalt jaksu on, võtta aegajalt discgolfi ka funina ning suur lootus on ikka mängida kaasa ka Sula Open, Tyyni, Euroopa Meistrivõistlused ning Eestis korraldatavad suuremad võistlused.”

Rasmus Metsamaa oli samuti ülimalt positiivselt meelestatud: “Koondise kogunemine oli täpselt see, mida oli vaja. Hea seltskond, tasemel koolitajad, parimad mängukaaslased ja vinge rada. Sinna laagrisse oleks võinud isegi pikemaks jääda.”

“Jörgen Puis ja Hristo Neiland on nii targad inimesed, et ükskõik, mida nad räägivad, juba õpid. Hristoga olen varem koostööd teinud, kuid ikka sain mitmeid uusi näpunäiteid (nt. hingamisharjutus rahustamiseks). Ka Jörgeni soojendusrutiin läks kõigile väga hästi peale. Kuna hetkeolukord on selline, kus võistelda ei saa, siis koondisega seotud inimestele võiks olla pidevalt üritusi/võistlusi. Sellised kogunemised on need, mis viivad edasi palju rohkem kui metsas üksinda või sõbraga mängimine.”

Mänguvorm ja ootused?

“Haigus on takistanud kõvasti treenimist ning ma ei tunne, et oleksin seal, kus ma hetkel olla tahaksin, aga nädalavahetusel oli füüsiline pool üllatavalt hea. Vähene võistlemine annab tunda, mis väljendub vaimselt oma mängu lõhkumises. Hooaja eesmärk on viia ennast füüsiliselt, vaimselt ja tehniliselt sellisesse konditsiooni, et tunneksin rajal enesekindlalt. Kahjuks tundub, et enamus välishooajast jääb koroona tõttu siiski ära.”

Fotod: EDGL / Raimo Kimmel