Discgolfi kettad puust ja punaseks: kuidas ja millal kasutada keskmaa kettaid?

Discgolfi kettad puust ja punaseks: kuidas ja millal kasutada keskmaa kettaid?

Kui eelnevas postituses tutvusime eelkõige putteritega - kuidas ja millal neid kasutada, siis seekord oleme fookusega keskmaa ketaste juures.

Ilmselt nii mõnigi teist on kuulnud ütlust, et discgolfis võiks alustada just nimelt putteri ja keskmaa kettaga. Tihtipeale tundub keskmaa ketas viskamiseks aga üpriski harjumatu ja mõnele lausa ebamugav. Keskmaa ketaste puhul on oluline nende omapäradega harjuda ja kui ükspäev see 'nõks' ära käib, siis ilma nendeta enam ei taha!

Mis on keskmaa kettad?

Keskmaa kettad on kuldne kesktee putterite ja draiverite vahel. Antud kettad on kenasti kontrollitavad erineval tasemel mängijate poolt ning tegemist on kahtlemata asendamatu osaga iga discgolfi mängija kotis.

Keskmaa kettad on oma disainilt laiemad ja õhemad. Kuigi mängijate tehnikad ja tasemed on erinevad, siis enamasti keskmisel tasemel mängijad kasutavad keskmaa kettaid kuni 91,5 meetri pikkuste distantside puhul, professionaalid mõnikord aga 107 meetri ja ka pikemate distantside puhul. Keskmaa kettaid kasutatakse tihtipeale just sirgjooneliste visete puhul aga ka anhyzer, roller, hyzer-flip ja ka tugevalt keeravate visete jaoks.

Vaata keskmaa ketaste valikut Discgolf.ee e-poes

Discgolf.ee, keskmaa kettad
 
Kuju

Keskmaa kettad on erinevatest kettatüüpidest kõige laiemad. Nende laiem diameeter võimaldab neil pikemaid vahemaid läbida kui näiteks putteritega. Võrreldes teiste kettatüüpidega ei ole keskmaa ketaste serv (rim) kuigi lai, olles sealjuures keskmisest pisut ümaram, mis tähendab, et mis tahes oskuste ja tasemega mängija saab seda suurepäraselt käes hoida.


 
Lennunumbrid

Keskmaa ketaste kiirusevahemik jääb valdav enamus 4 ja 6 vahele. Olgugi, et kiiruse näitajatelt on keskmaa kettad üldjoontes võrdlemisi sarnased, varieeruvad nende lennuomadused väga seinast-seina. Osadel ketastel on väga jäigalt sirge lennujoon, samal ajal kui teised hajuvad koheselt vasakule või kipuvad paremale pöörama. Üks on aga keskmaa ketaste puhul üldjoontes kindel – neil on enamasti imeline hõljuvus, mida mitmed teised kettatüübid niivõrd ei paku. Eelnimetatud näitajad tagavad keskmaa ketaste ja korrektse tehnika kasutamisel üldjoontes aeglase, sujuva ja korraliku distantsiga viske.


 
Distants

Tüüpiline distants, mida keskmaa kettast kätte on võimalik saada on ~91,5 meetrit. Eliitmängijad suudavad keskmaa ketastega saavutada koguni 137 meetriseid ja pikemaidki distantse. Oma suurepäraste hõljumis omaduste poolest sobivad keskmaa kettad nii lühemateks kui ka pikemateks viseteks. Nende kuju ja aeglasem kiirus aitavad hästi hoida sirgjoonelist trajektoori ja lennu lõpus pehmelt maanduda (pehmemalt kui näiteks fairway või kaugmaa kettad).


 
Kuidas keskmaa ketast visata?

Tagantkäe viseteks soovitatakse keskmaa ketta puhul sarnaselt putteritelegi tehnikat nagu fan grip, mis tähendab, et pöial on kettaplaadi peal ja keskmine, nimeta ja väike sõrm on lehvikuna kettaplaadi all. Erinevus putteritega tuleb nimetissõrme asetusel, mis keskmaa ketaste puhul võiks soovituslikult jääda rohkem ketta serva alla.

Discgolf.ee, keskmaa kettad, Rasmus Metsamaa


Samuti ei tohiks ka enda vastu liiga karm olla – korrektse ja lihvitud tehnika harjutamine nõuab aega ja pühendumust. Igati soovituslik on proovida ja katsetada erinevaid kettaid, kogeda nende omadusi ja lennujooni, et saada aru ketaste erinevustest ning leida endale need kõige sobivamad.

 

Artikkel on refereeritud UDisc portaalist.
Fotod: Celin Lannusalu @discgolfvisuals