KOKKUVÕTE: 2021. aasta MM täis draamat ja tulevärki!

KOKKUVÕTE: 2021. aasta MM täis draamat ja tulevärki!

Pühapäeva varajastel hommikutundidel lõppesid USA-s, Utahis 2021. aasta maailmameistrivõistlused. Kui eelmisel aastal jäi MM koroonaviiruse tõttu ära, siis sellel aastal on kõik teisiti. Sellist lõpplahendust ei oleks keegi osanud oodata. Draamat ja tulevärki jagus nii naiste- kui meeste klassis viimaste korvideni.

VIDEO: Naiste lead cardi viimane LIVE võistlusring Youtube'is


Alustame naistest, kus võistlustules oli ka Eesti esinumber Kristin Tattar, kes saavutas tubli viienda koha. Viimasel ringil taas lead card-s alustanud Kristin näitas viisakat minekut. Kolmandast kohast palju puudu ei jäänud, kuigi korralik pinge ja mitte just kõige kindlam putt peale pikka võistluspausi andsid tunda. Sellegipoolest on ütlemata soe tunne, et Kristin on USA pinnal tagasi, võistleb tipp seltskonnas ning pea kahe aastane paus pole konkurente eest ära lasknud.

Paige Pierce, MMi viimane korv

Kui mõned päevad tagasi teatas Paige Pierce DGPT pressikonverentsil väga kindlameelselt, et tema on maailmas number üks, siis sellist draamat viimasel kahel korvil poleks keegi ette näinud. “Ma tuletan teile meelde, et mina olen see, kellest tuleb jagu saada. Ma olen parim naismängija maailmas, kes on eales mänginud ning ma ei plaani kuhugi kaduda,” teatas bravuurikalt Paige Pierce.

Enesekindlusel ja enesekindlusel on vahe. Kaks väga lihtsat mitte-Paige-ilikku eksimust viimasel kahel korvil ja Catrina Alleni suurepärane teine vise Forti kurikuulsal 18. korvil mängisid kaalukausi ringi. Kui Paige läks viimasele korvile ühe viskelise eduga, siis kaks korda OB-sse visates, millest üks vise oli tema kohta suhteliselt lihtne putteri-lähenemine muutsid seise dramaatiliselt. Hetkega vahetusid positsioonid ning Allenile piisas PAR-st, et teist korda maailmameistriks tulla. Nii ka juhtus - 2021. aasta naiste maailmameister on Catrina Allen.

VIDEO: Catrina Allen’i viimase raja lähenemine

Catrina Allen 2x maailmameister

Kui pealtvaatajad arvasid, et sellega kogu draama lõpeb, siis see oli kõigest algus. Napi ühe viskelise eduga läksid viimasele ringile MPO klassi parimad pojad eesotsas Paul McBethiga. Discraftiga 10-aastase ja 10 miljoni dollari suuruse lepingu sõlminud McBeth sõudis tasa ja targu võidusadamasse, konkurente ühekaupa elimineerides. Taas kord jõuame Fort-i discgolfi pargi kurikuulsale viimasele PAR4 rajale, mis on 198 meetrit pikk, üle vee rada discgolfi keeles kerge dog-leg paremale. Väga kitsas soolikas oma parimas võtmes. Kui rajameister otsis draamat, siis see rada võistluspinge all on oma nime vääriline.

Fort 18. rada
Kui kõik tundus, et Pauli ühe viskeline edu viimasele korvile minnes on piisav ja Mr. Discraft on vööle saamas kuuenda maailmameistritiitli, muutus hetkega kõik. Sellest hooajast MVP hingekirjas oleva James Conradi avavise maandus napilt üle vee ning tundus, et kõik on läbi. Peale keskpärast lähenemist jäi korvini veel ligemale 80 meetrit. Paul oli selleks hetkeks teinud kerge lähenemise ning mängis PAR-i. Conradi jaoks tähendas olukord seda, et ~80 meetrilt on vaja ketas visata korvi, et sundida McBeth ümber mängimisele. Ja siis kärgatas üllatuspomm - üleminev suhteliselt raske putterivise, mis on Conradi üks tugevustest, maandus korvis, rahvas hullus ning Conrad ja McBeth suundusid ümber mängimisele Forti 16. saare rajale.

VIDEO: James Conrad’i fenomenaalne viimase raja birdie

16. rada on Conradi jaoks väga hea auraga, sest just sellel korvil pani mees mõned päevad tagasi võistlusringil topsi. Kui enamus mängijatest mängib antud korvi eestkäega, siis Conrad on valinud tagakäe liini. Edasine on juba ajalugu. Conrad parkis, McBeth viskas eestkäega pikaks OB-sse ning uus maailmameister on kroonitud - poisid ja tüdrukud, James Conrad! Milline lõpp. Milline draama. Milline tulevärk. Uskumatu. Discgolfi ilu ja valu oma parimas kastmes.

James Conrad

VIDEO: Meeste lead cardi viimane LIVE võistlusring Youtube'is

James Conrad

Catrina Allen

Neli tähelepanekut maailmameistrivõistlustelt

#1 Eestlased tõestasid, et USA-sse reisimine on võimalik ja eurooplaste jaoks hädavajalik

Kui ligemale kaks aastat tagasi ei näinud keegi ette, et maailm läheb lukku, koroona tuleb ja lammutab ning USA ja Euroopa vaheline reisimine läheb kinni, siis nüüd on vaikselt kõik taas avanemas.

Ütlemata hea meel on näha Kristin Tattarit (5. koht), Albert Tamme (33. koht) ja Silver Lätti (156. koht) USA-s mängimas. Isegi kui tulemused MM-l polnud nende jaoks ootuspärased, siis sügav kummardus ja toetus sellegipoolest, et see ristiretk ette võeti ja tõestati nii endale kui kogu Euroopale, et kui väga tahta, siis saab USA-sse reisida küll.

Erinevalt soomlastest, kes arvavad siiani, et Soome discgolf on Euroopa ja maailma tipus ning USA-sse võistlema minna enne pandeemia täielikku kadumist pole vajalik, selgus tõsiasi - konkurentsis püsimiseks ei piisa Soome PRO Tourist, rääkimata ära jäänud EuroTouri etappidest vaid eelisjärjekorras USA-s tuuritamisest. Soomlaste arusaam on vale. Discgolfi tippude tipud vormitakse ja pärjatakse siiski USA-s, tahame seda või ei taha.

#2 USA fenomenaalne discgolfi kasv, Euroopa kaugenemine

Kahe maailmajao vahe discgolfi osas on veelgi suurenemas. DGPT on tõestanud ennast tugeva tegijana ning nii palju meediakajastust kui äsja lõppenud MM sai pole mina varem oma silmaga kogenud. Heal kiirusel astutakse suuri samme edasi, et discgolfi kogukonda ja mängijate arvu märgiliselt kasvatada. Aina enam tuleb nentida fakti, et USA on discgolfi mõistes A&O ning Euroopa hoolimata oma pingutustest peab väga palju vaeva nägema selleks, et natukenegi kogu discgolfi suurest arengust osa saada.

Tänu sellistele hetkedele, mida pakkusid naised ja mehed MM-i viimastel korvidel võib julgelt väita, et järgmistel aastatel on vaatajaskond ja rahanumbrid uusi rekordeid tegemas, mis on alale ainult kasulik. Kuna tehased ägavad kõik tootmise ja tellimuste all, siis lähiaastad peaksid discgolfi üldise arengu vaatevinklist olema väga tugevas kasvus.

#3 Uued staarid on vormimisel, vanad kalad, hoidke alt

Discgolfi ala märgiline populaarsuse kasv loob olukorra, kus mängijate valim igal aastal aina kasvab ning sellest tulenevalt tõuseb ka tase. Naiste võistlusklassis osales MM-l sellel aastal 70 mängijat ning lead card-i lähistel käis patrullimas päris mitu uut nime, keda mina polnud varem kuulnud - Sai Ananda, Ella Hansen, Sarah Gilpin ja teised natukene tuntumad nimed. Meeste klassis näitasid head minekut vähem tuntumad mängijad nagu näiteks Mason Ford, Raven Newsom, Corey Ellis ja teised. Usun, et paljud pole neid nimedest isegi kuulnud.

See tähendab seda, et lähiaastatel näeme minu hinnangul kaarte segamas uut mängijate generatsiooni, kes tulevad selleks, et jääda. Mida rohkem discgolfi juurde uut verd tuleb, seda strateegilisemalt süstemaatilist tööd tehakse ning sellest tulenevalt on suurem ka talendihulk, kes võiksid discgolfi kõrgeimal tasemel läbilööki saavutada. Ja seda aasta-kahe perspektiivis, sest discgolfis nii-öelda learning curve ei pea olema perioodiliselt pikk aeg. Ennustan, et kahe aasta pärast on lead ja chase kaardis nii naiste kui meeste võistlusklassis päris mitu uut nime, kes hetkel veel TOP20 piirimail ei figureeri.

#4 Ilma filtrita sotsiaalmeedia tulek

Discgolfi kiire areng on tekitanud olukorra, kus kõike jälgitakse ja kommenteeritakse suure kirega. Iga vähegi arutelu tekitava teema kohta võib lugeda lehekülgede viisi erinevaid arvamusi. MM-il jäi silma väga vastakas arutelu võistlusradade osas. Küll olid rajakaardid koostatud vigaselt, ebamäärased DZ-nide asukohad, OB-joonte joonistamine võistlusringide vahelisel ajal ning erinevalt olukordade tõlgendamine.

Üks värvikaim olukord tekkis vahetult enne avaringi, kui discgolfi esiinfluencer Brodie Smith rentis 1000 dollari eest Mulligans'i golfiväljakul asuva discgolfipargi staadioni, kus kõik mängijaid said vajadusel ennast soojaks visata, viidates PDGA poolt tegemata tööle, millele omakorda vastas PDGA juhatuse esimees Justin Menickelli ütlemata värvika podcastiga. Frolfcenteri podcasti Justin Menickelliga saab kuulata siit.

Justin Menickelli

PRO-mängijad avaldavad oma arvamust aina häälekamalt ning ei karda seda väljendada ka sotsiaalmeedias. Eagle McMahon, Paige Pierce, jt. jagavad oma arvamust avatult, ilma igasuguse filtrita kõikidele fännidele nii Instagramis kui ka Facebookis, mis ühtpidi on hea, kuid teistpidi valab erinevates olukordades lisa õli tulle. Usun, et lähitulevikus tekib selliseid vastasseise veelgi. Ehk discgolfi on jõudmas tasapisi oma Santa Barbara või Kodu keset linna - nimeta seda kuidas tahad.

Paige Pierce mando miss

Kaamerad on igal pool. Suurvõistlustel ei ole kohta, kuhu kaamerad ei jõuaks. Aina enam tekitavad erinevad võistlusmomendid päris suurt arutelu ning kulli pilguga jälgitakse kaadris toimuvat. Paige Pierce'i eelviimase ringi triple-mando eksimus ja selle eiramine ning edasi mängimine on üks paljudest näidetest (DGPT subscription videos 1h 45min juures). OB võlu ja valu sai tunda ka meie Kristin Tattar, kui kolmanda ringi teises pooles Forti discgolfipargis sattus Kristini ketas mitte just kõige paremini märgitud OB-kraavi, kus puul talle OB ära callis. Mõned rajad varem viskas Paige Pierce ketta napilt jõe kallastel olevatele kividele ja sai samuti puuli poolt OB otsuse. 

PDGA tulemused ja reitingud I Udisc LIVE skoor I Jomez PRO

◉ Kõik Prodigy kettad ja kama -20% I Sooduskood: CAT20

◉ Kõik Latitude64 kettad ja kama -20% I Sooduskood: KRISTIN20

Vaata Discgolf.ee e-poodi: https://discgolf.ee/collections/koik-tooted

NB! Sooduskoodid kehtivad 48h ning neid saab kasuta nii Discgolf.ee e-poe ostukorvis 1x per kasutaja kui ka Kassi 12 esinduspoes. E-poest tellides boonuseks tasuta SmartPOST.

Catrina Allen ja Kristin Tattar