Kuidas valida õiget ketast - minu esimesed kettad

Kuidas valida õiget ketast - minu esimesed kettad

Kui eelmises 'kuidas valida ketast' postituses püüdsime võimalikult lihtsaks teha ketta valiku teoreetilise osa, siis seekord toome sulle välja konkreetsed näited ketastest. Kui sa oled alustav mängija ja alles tutvud mänguga, siis tegelikult piisab sulle ka ühest kettast. Meie toome sulle täna aga kettasoovitused kolmest erinevast kettatüübist - putter, keskmaa ketas ja pikamaa ketas.

Puttereid ehk lühimaa kettaid kasutatakse peamiselt korvi lõpetamiseks ehk puttimiseks, aga ka lähenemisteks, kuna nõuavad vähest viskekiirust ja on seega paremini kontrollitavad. Visuaalselt eristuvad nad kitsa ääre ja tömbi serva poolest. Sõltuvalt kasutamise eesmärgist võib tähelepanu osutada ka putteri materjalile. 

Soovitused esimeseks putteriks: Pure, Swan, Pa5, Deputy

Keskmaa kettad (midrange) nõuavad veidi kiiremat viset ja lendavad putteritest kaugemale, kuid on endiselt hästi kontrollitavad. Nende serv on pisut laiem ja teravam, kuid sarnaneb siiski pigem putteri kui kaugmaakettaga.

Soovitused esimeseks keskmaa kettaks: Fuse, Tursas, M3Bounty


Pikamaa kettad ehk draiverid jagunevad omakorda fairway ja distantsiketasteks. Fairway kettad on kiirusega 6-10 ja neid kasutatakse visetes, kus on vaja üheaegselt nii pikkust kui täpsust. Nende lennujoon on küllaltki ettearvatav ja kitsam ehk on eelistatud tehnilisemate visete puhul. Lisaks saavutavad nad maandudes kiiremini statsionaarsuse. 

Distantsidraiverid on kiirusega 11-15 ja nende kasutamise eesmärk on saavutada maksimaalne viskepikkus. Sellised kettad sobivad paremini avatud radadel, kuna distants tuleb mõnevõrra täpsuse arvelt ja maandudes võib eeldada lisapõrkeid sarnaselt lutsuviskamisega.

Soovitused esimeseks pikamaa kettaks: Diamond, Underworld, F7, Vandal