Silver Leetma: Glass Blown Open x Dynamic Discs Open - võistlus suure algustähega!

Silver Leetma: Glass Blown Open x Dynamic Discs Open - võistlus suure algustähega!

On üks võistlus, see üks ja ainus. Kui sa tulistad kettaid üle keskmise rohkem ning mõtled vähemalt kord päevas discgolfist, siis see võistlus on just sulle - ehe ja päris. Glass Blown Open, sellest aastast Dynamic Discs Open. Võistlus, mida on raske sõnadesse panna. Võistlus, mis on discgolfi tõeline tipp - parimast parim.

Sellest aastast uue nimega Dynamic Discs Open (kasutan edaspidi tekstis igal pool GBO asemel DDO-d) toimub USA-s Kansase osariigis Emporia linnas, mis on kaks korda väiksem kui Pärnu. Tegemist on Dynamic Discsi kodulinna ja peastaabiga. Linn, mille sees ja ümber on kümneid discgolfi parke - üks imekspandavam kui teine.

GBO auhinnatseremoonia

See linn õhkab discgolfist, see linn elab discgolfist. Kord aastas toimub Emporias Dynamic Discsi poolt korraldatav võistlus, mis on maailma suurim. DDO väikevend on Soomes korraldatav Tyyni, mida veab Soome promootor Juha Kytö. Meil on sellest miniversioon Latitude64 Festival. Samas see vibe, mida sa festarilt saad on sarnane, lihtsalt USA-s on see vähemalt kümme korda võimsam.

GBO, autasustamine

Maailma suurim discgolfi pidu

Oleme oma pundiga käinud Glass Blown Openil kaks korda - 2018. ja 2019. aastal. Aasta varem käis luurel Ralf, kes on meie mõistes DDO veteran. 2020. jäi võistlus koroona tõttu ära ning sellel nädalavahetusel on esimene, millest eemale jääme. Need emotsioonid ja mälestused jäävad ning tegelikult on südames kurb tunne, et see aasta jääb minemata. Kindlasti on plaan järgmisel aastal uuesti proovida, sest DDO on koht, kuhu tahaks iga kell tagasi minna.

Tegemist on maailma suurima võistlusega, mis on jaotatud kaheks - PRO ehk NT ja PRO/AM ehk PDGA A-tier võistlus. PRO võistlus on DGPT National Touri osaetapp ning PRO/AM võistlus on mõeldud peamiselt amatöörmängijatele USA-st ja mujalt. Sellel aastal välismaalased võistlema ei pääse välja arvatud mõned erandid. Kokku osaleb Dynamic Discs Openil ligemale 1300 mängijat.

Discgolfi pidu, mis kestab terve nädala. Iga päev toimub erinevaid PDGA nädalamänge, kus on üldjuhul eestlastele heldelt ka reitingut ning Dynamic Discsi poekrediiti jagatud. Lisaks discgolfi parkide avastamisele, nädalamängudele ja treeningringidele toimub ka erinevaid kõrval üritusi nagu näiteks bowlinguvõistlus, pokkeriturniir, õllefestival, putivõistlused, suur rahvusvaheline avatseremoonia, players meeting, pro paneel maailma parimate mängijatega, bonfire ehk meie mõistes jaanipäeva-laadne lõkkeõhtu, playerspackide jagamine ning erinevad discgolfiga seotud osavusvõistlused.

DDO nädal lõpeb suure peoga linna peatänavatel, mis on just selleks ürituseks liiklusele suletud ja kus mängib LIVE bänd, suurem osa maailma tippudest müüvad erinevat discgolfi kama, jagatakse heldelt auhindu, BBQ susiseb ning ei puudu ka peamine - külm kohalik õlu. See elu ja melu, mis seal toimub on uskumatu. Kui sa oled discgolfar, kes mängib ja naudib antud ala kirega, siis GBO ehk uue nimega DDO peab olema sinu bucket listis kohal number 1.

GBO'le minek

Hoiupõrsas x kogumispäevik sai just uue eesmärgi

Räägime rahast. Lend Emporiasse maksab keskeltläbi 500-600 €. Oleme läinud üldjuhul 1-2 vahemaandumisega. Üks kuskil Euroopa suuremas hubis nagu näiteks Stockholm või London ning vahemaandumine USA-s. Viimati oli meie marsruut Tallinn - London - Texas. Üldjuhul tasub rentida endale taskukohane üle keskmisest suurem USA raud (loe: vähemalt 4 l mootoriga) ning nautida lörisevat häält ning odavat kütust. Tavaliselt oleme võtnud ühe rendika 3-4 peale ning maksnud selle eest mõned sajad € per nägu. Kuna Emporia asub suurlinnast Kansasest paarisaja kilomeetri kaugusel, siis rendiauto on must have.

USAsse minnes ei tasu kindlasti piirduda vaid DDO-ga, sest avastamisrõõmu on seal lisaks kõigele piisavalt. Meie oleme üldjuhul läinud nii, et ~10 päeva Emporias ja siis umbes sama palju veel lisaks, et sõita ringi ja lihtsalt puhata. Emporias oldud aeg on discgolfi mõistes nii intensiivne, et peale hullumeelset nädalat vajab keha puhkust. Eelmine kord sõitsime Emporiast lõuna poole, mängisime erinevaid radu alates WACO DGPT rajast, lõpetades Texase top radadega. Päevad lendasid nii kiiresti, et sel hetkel kui maandusime Houstonist allpool Mehhiko lahe ääres Galvestoni kuurortlinnas oli puhkuse lõpuni jäänud vaid loetud päevad.

Samas, kes ei soovi meelelahutust ja puhkusepäevad on loetud ning kodus ootavad kohustused, siis mega energialaksu saab kätte ka ainult DDO-d külastades. Majutuse osas oleme proovinud erinevaid variante, kuid viimane kord saime jackpoti kui rentisime Dynamic Discsi omanikult Jeremy Ruscolt Kansas Emporia Country Clubi esimeselt tiilt paarikümne meetri kaugusel oleva maja koos terrassi ja aiaga. Kui ma ei eksi, siis meid oli natukene üle kümne ning maksime selle eest äkki kuskil 300 € kanti inimese kohta.

GBO elamine

Ehk mis on eelarve? Baas: 500 € lend, 250 € auto, 100 € kütus, 300 € majutus, 150 € osalustasu põhivõistlusele, 100 € nädalamängud = ~1400 €, millele lisandub meelelahutus. Kui sa elad elu Marko Naritsa stiilis ja USA-st on vaja tuua kohvritäis discolfi kama, hunnikus Guessi ja Calvin Kleini riideid, nautida üle keskmisest kallimaid sööke ja jooke, käia igas võimalikus meelelahutusasutuses lõbustuspargist ma ei tea milleni välja, siis tasub pensionisammas kindlasti tühjaks teha, aga kui sa oled tavapärane tagasihoidlik eestlane, siis selline kahe ja poole nädalane puhkus läheb kokku kuskil 2500€. Kui sõidad kohale ainult DDO-ks, Dynamic Discsi poes ja laos hullu ei pane, poolele pubile erinevat rüübet välja ei kärista, siis võib see summa olla oluliselt väiksem. Meie moto oli, et elu tuleb läbi elada mitte üle elada, valikute küsimus.

Unustage Männiku, Järve, Keila, ..

Meie Tallinna ümbruses olevad discgolfi pargid on harrastustasemele mõeldud ning üldpildis head. Ärge saage minust valesti aru. Lihtsalt need pargid, mis on Emporia sees ja ümber ei ole ehitatud kaasavast eelarvest saadud sentide eest, vaid need on ehitatud reaalse raha eest, inimeste poolt, kes on maailma absoluutsed tipud ja kes tahavad nautida discgolfi võlu ja valu täiel rinnal, oma parimas kastmes.

Emporia Country Club

Emporia Country Club, see rada sööb su elusalt! Kui sa ei ole mängija, kellel on käes 130-140 m kontrollitud viset igas ilmastikuolus - kõrvetavas lauspäikeses ja Eesti mõistes üle keskmises tuules, siis seda valu on raske taluda. Samas see valu on lihtsalt imeline, sest sa saad aru kui kaugel sa tegelikult oled PRO-dest. Ja see hetk kui sa astud Country Club-i 16. veerajale ning vaatad, kuidas Märtson oma kotti keset tiiki tühjaks loobib, saad sa aru - see on discgolfi elu oma parimas võtmes. Raske on anda läbi kaamerapildi edasi seda vaibi ja raskusastet. Kui sa vaatad nädalast-nädalasse DGPT-d ja mõtled, et kurat - nii lihtne rada, siis kohapeal olles mõistad sa reaalset olukorda.

Viimane kord, kui DDO-l käisime ja Emporia Country Clubi mängisime oli pundis Eesti noortes ilma teinud ja väga mõnusa neediga Maico Rimmel. Ühel PAR4 rajal, kus Maico kaks suurepärast viset tegi ja ketta korvi alla parkis ning birdiest rõõmu tundis, selgus et PRO meeste korv on veel 40 m edasi. Tegemist oli FPO lühendatud korviga, rõõm kadus hetkega.

Clover Cliff esimene tii

Aga Emporia Country Club on üks kümnest suurepärasest rajast. Harrastajatele lihtsamas võtmes on kasutusel erinevad pargi- ja metsarajad - Jones East (sellest aastast Jones Gold), Jones West, Clover Cliff, Peter Pan, Olpe, Municipal ehk discgolfipargid golfiväljakutel ja mitmed teised. Iga korv on perfektsuseni viimistletud oma väikeste vimkadega. Näiteks tavalisel 90 m PAR3 rajal on üldjuhul ideaalse lennujoone teel mingi puu või korv asub kallaku peal. Alati on mingi peen nüanss, mis paneb pingutama ja ei lase sul tunda ennast mugavalt.

Swope park

Mis peamine, kõik need pargid on paarikümne kilomeetri raadiuses ehk siis ühe päevaga on võimalik võtta päris mitu skalpi kui käsi ja keha seda lubavad. Kuna DDO toimub üldjuhul ajavahemikus, kus keskmine eestlane on välja tulnud just pimedast ja märjast talvest, siis varasem ettevalmistus pole kiita. Lisaks kõigele käituvad kettad USA-s hoopis teistmoodi kui Eestis. Õhurõhu vahe muudab kettaid nii, et kohati lendavad need palju kaugemale kui oled harjunud Eestis viskama. Eriti olukorras, kus paksu jope ja porise tiiala asemel on sul kõva betoon ning milli niidetud muru. Skip-e saad söögi alla ja peale ning nendega tuleb harjuda.

Meelelahutus x discgolfisuperstaarid x elu x melu

Kui sa mängid A-tier võistlusel, siis ootab sind väga tummine playerspack. Viimati, kui käisime saime päris korraliku noosi. DDO vihmavari, DD pusa, L64 kilekas, mitmeid stämbitud erirun kettaid, sealhulgas Eesti lipu värvides kulduri ning muud pisemat nänni. Ehk juba selle playerspacki eest on vägagi viis maksta see 175 dollarit, mis nõutakse. Boonuseks nädalapikkune aktiviteetide loetelu ning kolm tummist PDGA võistlusringi veelgi ägedamates discgolfi parkides ja kirsiks tordil viimase õhtu peatänava discgolfi pidu.

GBO playerspack

Mõned märksõnad eelmisest USA tripist: kustumatu õllefestivali elamus koos Elva halli kardinali Tarmo Märtsoniga; Marko Narits feat kohalikud tšikid ning Celine Dion - My heart will go on karaoke laulmine puupüsti täis playersparty-l linna suurimas pubis ja Marko 100 dollari kihlveo võitmine; vanakooli äädika šašlõkiõhtu staarkoka Vallo Veideri esituses koos Dynamic Discsi bossi Jeremy Ruscoga; discgolfisuperstaaridega jämmimine igas võimalikus võtmes; avatseremoonia, kus lavale toodi Eesti lipp ning kõik eestlased olid samas võistlusvormis; hommikukohvi terrassil, kus silma all vuhisevad rajale ala parimad pojad ja tütred; Dynamic Discsi laos shoppamine nii, et kõik hinnad on “very, very special price for you my friend”; DDO korraldustiimis olemine ja sellest osa saamine; Lead cardi mängu jälgimine esireast kuuludes DDO korraldustiimi; Bobby D maailma parimad BBQ ribid; Radiuse pubirestorani õhtutiksumised ja nii edasi ja nii edasi.

Ehk kes tahab nautida discgolfi elu, siis Emporias saab! Põhiline, et punt oleks aus, keegi ei vinguks, sest seltskond annab alati selle lisatõuke. Meil pundiga vedas. Kui järgmine aasta hakkame gruppi kokku panema, siis oled käpp, rääkisin ära?

On aeg hakata ennast vaikselt DDO lainele sättima: https://dynamicdiscsopen.com/

Marko Narits x Celine Dion x My heart will go on x kohalikud tšikid x 100 dollari kihlveo võit

Marko Narits, karaoke

Trilogy lõpubossid: David Berglund Latitude64, Jeremy Rusco Dynamic Discs

David Berglund, Jeremy Rusco

Õllefestival. Meki palju jaksad

Õllefestival

Ring of fire Emporia peatänaval

Ring of fire Emporia peatänaval

Meie hea sõber Ricky Wysocki

Ricky Wysocki

Jomez'i gäng

Jomez

BigSexy x Nate Sexton x Jeremy Koling

BigSexy x Nate Sexton x Jeremy Koling

Emporia Country Club

Emporia Country Club

Ricky Wysocki, lead card ja meie esireas

Ricky Wysocki, lead card

Discgolf 24/7

Discgolf 24/7

Iga pidu saab ükskord läbi, Galveston

Galveston, USA trip