TASUTA DPD TRANSPORT IGALE TELLIMUSELE

Discgolfi kettad puust ja punaseks: kuidas ja millal kasutada fairway kettaid?

Discgolfi kettad puust ja punaseks: kuidas ja millal kasutada fairway kettaid?

Kui eelnevalt oleme tutvunud juba nii putterite kui ka keskmaa ketastega, siis seekord oleme järjega jõudnud fairway ketaste juurde. Iga oskuseid lihviv ja tehnikat harjutav mängija soovib ajapikku oma visetele distantsi lisada. Juba alustavatele mängijatele on prioriteediks leida ketas, millega saavutada pikemaid distantse ilma liigselt kontrolli ja järjepidevuse arvelt järeleandmisi tegemata. Ketas, mida sellisel juhul sageli otsitakse on just fairway ketas.


Mis on fairway kettad?

Fairway ketas on kiirem ja aerodünaamilisem ketas kui seda on näites keskmaa ketas, kuid see on jällegi kergemini kontrollitav kui näiteks kaugmaa ketas. Keskmised mängijad kasutavad fairway kettaid enamasti 91 meetri ümbrusesse jäävateks või pisut pikemateks viseteks. Professionaalsed mängijad viskavad neid veelgi kaugemale. Antud kettatüüp sobib hästi mängijatele, kes oskavad keskmaa kettaid kontrollitult visata, kuid soovivad oma mängu veelgi rohkem distantsi lisada. Paljude mängijate jaoks täidavad fairway kettaid ka kaugmaa ketaste funktsiooni, sest kaugmaa ketaste viskamiseks sobivat ja töötavat tehnikat, et neid edukalt kontrollida, on keerulisem omandada.

Tutvu fairway ketaste valikuga Discgolf.ee e-poes!

Discgolf.ee, fairway kettad
Kuju

Kui võrrelda fairway kettaid näiteks putterite ja keskmaa ketastega, siis on neil madalam profiil ning nad on aerodünaamilisemad. Tulenevalt sellest suudavad fairway kettad saavutada ja säilitada suuremaid kiiruseid. Kui aga võrrelda fairway ketast kaugmaa kettaga, on fairway ketta serv palju „nürim“ ja väiksem, mis võimaldab neid mugavamalt haarata.

Lennunumbrid

Fairway ketaste kiirusevahemik jääb numbritelt tavaliselt 6 ja 10 vahele ning nad katavad väga mitmesuguseid lennumustreid. Osad kettad on alastabiilsed, osad on väga sarnased aerodünaamilisematele keskmaa ketastele, osad jällegi ülestabiilsed.

Distants

Tüüpiline distants, mida fairway ketastega kätte on võimalik saada on vahemikus 76–107 meetrit. Kui eesmärgiks on kontrollida distantsi, mitte saavutada maksimaalset distantsi, on antud ketas selleks ideaalne.

Discgolf.ee, Rasmus Metsamaa, fairway ketas


Kuidas fairway kettaid visata?

Fairway ketaste kasutamisel soovitatakse sarnaselt keskmaa ketastele tehnikat nagu fan grip, mis tähendab, et pöial on kettaplaadi peal ja keskmine, nimeta ja väike sõrm on lehvikuna ketta all. Nimetissõrme asetus sarnaselt keskmaa ketastele soovituslikult rohkem ketta serva all. Selline tehnika võimaldab antud ketast hästi kontrollida.

Veelgi parema kontrolli saavutamiseks soovitatakse ka tehnikat nagu power grip, mis tähendab, et kõik ketta alla jäävad sõrmed on tihedalt üksteise kõrval ja hoiavad tugevalt ketta serva alt. Antud haare on eelmisega võrreldes tugevam.

Ketaste kasutamisel tuleks silmas pidada seda, et ketastelt ei nõutaks ega oodataks tulemusi, mida nad ei ole mõeldud saavutama. Samuti ei tohiks ka enda vastu liiga karm olla – korrektse ja lihvitud tehnika harjutamine nõuab aega ja pühendumust. Igati soovituslik on proovida ja katsetada erinevaid kettaid, kogeda nende omadusi ja lennujooni, et saada aru ketaste erinevustest ning leida endale need kõige sobivamad.


Fotod: Celin Lannusalu @discgolfvisuals

Artikkel on refereeritud UDisc portaalist.